Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика - НМП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Бібліографічний список до теми

2; 3; 4; 5; 6; 7

Тема 2. Управління матеріальними потоками в логістиці

Мета: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про матеріальний потік його види й логістичні операції; систематизація знань про принципи будування логістичних систем; функції і задачі логістичної системи постачання, виробництва й збуту.

План вивчення теми

  1. Матеріальний потік і його характеристики.

  2. Види матеріальних потоків.

  3. Логістичні операції та ланцюги.

  4. Сутність, види та класифікація логістичних систем.

  5. Функції і задачі логістичних систем.

  6. Принципи будування логістичних систем.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення матеріального потоку і його характеристики слід починати з визначення їх стану. Матеріальні потоки можуть перебувати у двох протилежних станах: динамічному і статичному.

Матеріальні потоки характеризуються кількісними і якісними показниками. Основними з них є напруженість і потужність матеріального потоку [28].

Напруженість матеріального потоку — це інтенсивність переміщення матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продукції, а потужність матеріального потоку — це обсяги продукції, які переміщуються за одиницю часу.

Показники потужності та напруженості матеріальних потоків прямо залежать від стану інфраструктури суб'єкта господарювання, обраної логістичної системи з управління процесами виробництва і обігу, від стратегії підприємства і т.д.

Матеріальні потоки можна класифікувати за окремими ознаками. Найважливішими ознаками класифікації матеріальних потоків є такі по відношенню до логістичної системи (зовнішній, внутрішній), за призначенням (вхідний, вихідний), за ритмічністю (неперервні, дискретні, бліц-потоки ), залежно від предмета вивчення (продуктові, операційні, ділянкові, системні потоки).

Логістичні операції: матеріальний потік утворюється в результаті сукупності дій з матеріальними об'єктами. Ці дії називають логістичними операціями.

Логістична операція — це відокремлена сукупність дій з реалізації логістичних функцій, спрямована на перетворення матеріального і/або інформаційного потоку.

Класифікація логістичних операцій передбачає групування за наступними ознаками: за природою потоку (логістичні операції з матеріальним потоком, логістичні операції з інформаційним потоком), по відношенню до логістичної системи (зовнішні,внутрішні), за характером виконання робіт (операції з доданою вартістю, операції без доданої вартості), за переходом права власності на товар (односторонні, двосторонні).

Принципи будування логістичних систем: одним з основних методологічних принципів логістичної концепції є системний підхід.

Системний підхід — це методологія наукового пізнання, в основі якої лежить розгляд об'єктів як систем, що дозволяє побачити досліджуваний об'єкт як комплекс взаємопов'язаних підсистем, об'єднаних спільною метою, розкрити його інтегративні властивості, а також внутрішні та зовнішні зв'язки.

Логістична система (ЛС) — це адаптивна система зі зворотним зв'язком, яка виконує ті чи інші логістичні функції (операції), складається із підсистем і має розвинуті внутрішньосистемні зв'язки та зв'язки із зовнішнім середовищем [15, с. 23].

Метою логістичної системи є забезпечення наявності необхідного товару в необхідній кількості та заданої якості в потрібному місці й у потрібний час для потрібного споживача із заданими витратами

Будь-яка логістична система складається із сукупності елементів, так званих ланок логістичний системи, між якими встановлені певні функціональні зв'язки і відношення.

Логістичні системи класифікуються за такими ознаками.

З ознакою просторового обмеження логістичні системи поділяються на два типи [1, 15, 25, 36]: макрологістичні; мікрологістичні.

Макрологістична система є великою логістичною систему управління потоковими процесами за участю декількох і більше незалежних суб'єктів господарювання, не обмежених у територіальному розташуванні. Виділяють такі макрологістичні системи: регіональні; національні (міжрегіональні); міжнаціональні.

Макрологістична система є високоінтегрованою інфраструктурою економіки регіону, країни або групи країн.

Мікрологістична система охоплює внутрішньовиробничу логістичну сферу одного підприємства або групи підприємств, об'єднаних на корпоративних засадах.

Функції і задачі логістичної системи постачання, виробнича, збутова.

Мікрологістичну систему підприємства можна подати у вигляді основних підсистем: закупівлі, виробництва і збуту, що відображено на рис. 8. - Мікрологістична система.

Залежно від виду логістичних ланцюгів логістичні системи поділяються на [4, 15, 28]: логістичні системи з прямими зв'язками, ешелоновані (багаторівневі) логістичні системи, гнучкі логістичні системи.

Закупівля

Управління виробництвом

Збут

Рис. 8. Мікрологістична система

Логістичний канал — це частково впорядкована множина різних посередників, які реалізують доведення матеріального потоку від конкретного виробника до його споживачів.

Логістичний ланцюг ланцюг — це лінійно впорядкована множина учасників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції із доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої за умови виробничого споживання або до кінцевого споживача за умови особистого невиробничого споживання.

На рис. 9 наведено приклад простого логістичного ланцюга прямого збуту, який включає такі ланки логістичної системи (ЛЛС): фірму-виробника готової продукції (ГП), споживача (покупця) і логістичного посередника, який доставляє товару покупцю.

ГП

Виробник

Продавець

ЛЛС1

Перевізник

ЛЛС2

Споживач

Покупець

ЛЛС3

Інформаційний потік

Рис. 9. Логістичний ланцюг

Складні логістичні ланцюги взаємопов'язаних ланок є логістичні мережі.