Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр. заняття -22-герпес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Практичне заняття №22

Тема: ”Герпесвіруси. Лабораторна діагностика: альфагерпесвірусних інфекцій (ВПГ-1, ВПГ-2), вітряної віспи та оперізуючого лишаю (герпес-зостер), бета-герпесвірусної інфекції – цитомегалії, гама-герпесвірусної інфекції – інфекційного мононуклеозу (вірус Епштейна-Барр)”.

Мета (загальна): вивчити властивості герпесвірусних інфекцій, основні принципи діагностики, профілактики та лікування цих захворювань.

Для цього необхідно уміти (конкретні цілі):

Користуватися основними способами діагностики вірусних інфекцій;

користуватися знаннями про особливості противірусного імунітету.

Для реалізації цілей навчання необхідний вихідний рівень знань-умінь.

Уміти:

Ставити основні імунологічні реакції: рн, ріф, іфа для визначення антитіл та антигенів, проводити їх облік та оцінювати результати реакцій. Теоретичні питання

1. Родина Herpesviridae. Загальна характеристика та класифікація. Структура віріону. Антигени.

2. Вірус простого герпесу 1 та 2 типів (HSV-1, HSV-2): біологічні особливості, роль в патології людини, механізм персистенції вірусів, лабораторна діагностика, специфічна профілактика та принципи лікування.

3. Герпесвірус вітряної віспи, оперізуючого лишаю (VZV): біологічні особливості, роль в патології людини, механізм персистенції вірусів, лабораторна діагностика, специфічна профілактика та принципи лікування.

4. Герпесвірус цитомегалії: біологічні особливості, роль в патології людини, механізм персистенції вірусів, лабораторна діагностика, специфічна профілактика та принципи лікування.

5. Герпесвірус Епштейна-Барр – збудник інфекційного мононуклеозу: біологічні особливості, роль в патології людини, механізм персистенції вірусів, лабораторна діагностика, специфічна профілактика та принципи лікування.

Література:

1. Медицинская микробиология, вирусология и иммунология: Учебник / Под ред. А.А. Воробьева. – М. Медицинское информационное агентство, 2004. - С.591-599.

2. Борисов Л.Б. Медицинская микробиология, вирусология, иммунология – М.: ООО "Медицинское информационное агентство", 2002. – С.

3. Медицинская микробиология, вирусология, иммунология: Учебник / Под ред. Л. Б. Борисова, А. М. Смирновой. – М.: Медицина, 1994. - С.417-424.

4. Пяткін К.Д., Кривошеїн Ю.С. Мікробіологія з вірусологією та імунологією: Підручник / Пер. з рос. В.В.Клінченка. – К.: Вища шк., 1992. – С..

5. Пяткин К.Д., Кривошеин Ю.С. Микробиология. – М., Медицина, 1981. – С.

6. Климнюк С.І., Ситник І.О., Творко М.С., Широбоков В.П. Практична мікробіологія: Посібник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2004. - С.354-357.

7. Борисов Л.Б., Козьмин-Соколов Б.Н., Фрейдлин И.С. Руководство к лабораторным занятиям по медицинской микробиологии, вирусологии и иммунологии: Учеб. Пособие. - М.: Медицина, 1993. – С.328-335.

8. Коротяев А. И., Бабичев С. А. Медицинская микробиология, иммунология и вирусология: Ученик для мед.вузов. – СПб.: СпецЛит., 2002. - С.294-299.

9. Поздеев О.К. Медицинская микробиология / Под ред. акад. РАМН В.И.Покровского. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2001. – С. 466-471.

Цільові навчальні завдання

1. При герпесвірусній інфекції у хворих на шкірі, слизовій оболонці губ, носа з’явилися везикули. Якими методами експрес-діагностики можна виявити віруси герпесу у матеріалі з везикул?

*Реакцією імунофлюоресценції

Реакцією нейтралізації

Реакцією зв’язування комплементу

Реакцією гальмування гемаглютинації

Реакцією преципітації

2. Для діагностики генералізованої герпетичної інфекції досліджено сироватку крові з метою виявлення специфічних антитіл певного класу. Антитіла якого класу свідчать про гостру стадію вірусної інфекції?

*Ig M

Ig A

Ig E

Ig G

Ig D

3. У зв"язку з підозрою на цитомегаловірусну інфекцію у новонародженого досліджено сироватку крові і виявлено специфічні імуноглобуліни класу G. Такі ж антитіла виявлено у матері. Антитіл інших класів ні у матері, ні у дитини не виявлено. Як пояснити результати реакції.

*Трансплацентарна передача антитіл

Трансплацентарне інфікування плоду

Імунна відповідь інфікованого плоду

Зараження під час пологів

Дефектом В-системи імунітету новонародженого

4. У студента із Африки виявлено лімфому Беркіта. Який герпес-вірус найвірогідніше є етіологічним фактором захворювання?

*Вірус Епштейна-Барра

Вірус оперізуючого герпесу

Вірус простого герпесу 1 серотип

Вірус простого герпечу 2 серотип

Вірус цитомегелії

5. Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо репродукуються в клітинах імунної системи і руйнують їх. Для збудників яких захворювань це характерно?

*Інфекційного мононуклеозу, СНІДу

Туберкульозу, мікобактеріозу

Поліомієліту, гепатиту А

Дизентерії, холери

Q-гарячки, висипного тифу

6. У пацієнтки, яка отримувала імунодепресантну терапію з приводу системного захворювання, з‘явились ознаки активізації цитомегаловірусної інфекції. Який метод необхідно використати для підтвердження діагнозу?

*Виявлення специфічних IgM методом ІФА

Зараження білих мишей

Дослідження парних сироваток

Дослідження стану клітинного імунітету

Виявлення рівня антитіл за допомогою РН

7. У студента , якого госпіталізовано до інфекційної лікарні, на другу добу захворювання підозрюють інфекційний мононуклеоз. Який результат лабораторного обстеження може підтвердити діагноз у цього студента в день госпіталізації?

*Виявлення Ig M – антитіл до вірусу Епштейна-Барр

Виявлення антитіл до цитомегаловірусу

Виділення вірусу герпесу

Виявлення чотириразового зростання титру антитіл до вірусу Епштейна-Барр

Виявлення Ig M – антитіл до вірусу простого герпесу

8. ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активації процесу. Назвіть ознаку, що свідчить про перехід ВІЛ-інфекції у СНІД?

*Саркома Капоші. Кількість Т-хелперів нижча 200 кл/мкл

Зниження кількості нейтрофілів

Зниження кількості Т-хелперів

Кількість Т-хелперів нижча критичного рівня

Виявлення антитіл до gp41