Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_MP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
464.37 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Інститут міжнародних відносин

Кафедра міжнародного права

Укладач:

д.ю.н. Буткевич О.В.

ІСТОРІЯ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА

Робоча навчальна програма

для студентів ІІ курсу спеціальності «міжнародне право»

Затверджено

на засіданні кафедри

Протокол № ____ від „__”________ 2012 р.

Зав. кафедри

___________________

проф. Задорожній О. В.

на засіданні Вченої Ради ІМВ

протокол № __ від „__”_________2012 р.

Директор Інституту міжнародних відносин

_________________

Копійка В. В.

КИЇВ – 2012

Робоча навчальна програма з дисципліни «Історія міжнародного права»

Укладач: д.ю.н. Буткевич О.В.

Лектор: д.ю.н Буткевич О.В.

Погоджено

з науково-методичною комісією

«____» ______________ 2012 р.

___________________________

Підпис голови НМК Інституту

Вступ

Дисципліна «Історія міжнародного права» викладається на ІІ курсі спеціальності „міжнародне право” в ІІІ семестрі в обсязі 2-х кредитів (72 годин), в тому числі 18 годин лекцій, 16 годин семінарських занять, а також самостійна робота – 16 годин. Підсумковий контроль – іспит.

Мета дисципліни – ознайомити студентів ІІ курсу відділення «міжнародне право» з процесом появи, становлення та історичного розвитку міжнародного права, що включає в себе: дослідження закономірностей появи і розвитку норм, принципів та інститутів міжнародного права, історичної періодизації цього права, характеристики процесів історичної трансформації міжнародного права, етапів взаємодії міжнародного права та національних правових систем; вироблення розуміння основних теоретичних концепцій міжнародного права та їх елементів; виробити уявлення про основні елементи і компоненти системи міжнародного права та категорії міжнародного права шляхом вивчення їх історичного розвитку; виробити вміння міжнародно-правового, історичного, порівняльно-правового аналізу і міжнародно-правового прогнозування.

Завдання дисципліниуспішне опанування студентами теоретичним і нормативним матеріалом в сфері історії міжнародного права.

Предметом вивчення курсу є історія виникнення та розвитку системи міжнародного права.

Об’єкт вивчення курсу – основні теоретичні концепції історії міжнародного права, теорії його походження і становлення; зміст і сутність історичного розвитку елементів і компонентів міжнародно-правової системи, історична природа міжнародно-правових явищ, природа і сутність універсального, загального міжнародного права та особливостей становлення і розвитку регіональних міжнародно-правових підсистем; прогнозування розвитку міжнародно-правового регулювання сучасних міжнародних відносин, історія міжнародно-правової діяльності України.

Структура програми:

Історія міжнародного права як галузь теорії міжнародного права та навчальна дисципліна. Механізм та закономірності виникнення міжнародного права. Міжнародне право стародавнього Близького Сходу і Малої Азії. Особливості міжнародного права античної Греції і Риму. Поняття та характерні риси процесу історичної трансформації міжнародного права; основні трансформаційні етапи в історії міжнародного права. Етапи становлення міжнародно-правових поглядів. Закономірності розвитку міжнародно-правових інститутів Середньовіччя. Характер класичного міжнародного права. Особливості міжнародного права ХІХ-ХХ ст. Історія міжнародно-правової діяльності України. Перспективи розвитку міжнародного права на сучасному етапі.

Вимоги до знань та вмінь. В результаті вивчення навчальної дисципліни «Історія міжнародного права» студенти повинні:

Знати:

  • закономірності появи та історичного розвитку міжнародного права;

  • специфіку системи міжнародного права у порівнянні із іншими системами регулювання суспільних відносин;

  • сутність основних понять і категорій міжнародного права через аналіз їх появи та історичного розвитку;

  • положення основних міжнародно-правових вчень;

  • тенденції розвитку міжнародного права в контексті сучасності.

Вміти:

  • здійснювати міжнародно-правовий, порівняльно-правовий аналіз норм, інститутів та принципів міжнародного права, міжнародно-правових актів;

  • користуватися історичними джерелами міжнародного права;

  • здійснювати наукове дослідження історії міжнародного права.

Місце в структурно-логічній схемі спеціальності. Нормативна навчальна дисципліна «Історія міжнародного права» є складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» зі спеціальності «міжнародне право» напряму 6.0304 – «міжнародне право».

Зв’язок з іншими навчальними дисциплінами. Навчальна дисципліна «Історія міжнародного права» є нормативною для всіх студентів, що навчаються за освітньо-кваліфікаційною програмою бакалавра за напрямом 6.0304 – «міжнародне право». При її вивченні студенти повинні спиратися на знання, навички та вміння, отримані при вивчені дисциплін історико-правового, теоретико-правового, порівняльно-правового та міжнародно-правового циклів. Навчальна дисципліна «Історія міжнародного права» вивчається студентами ІІ курсу відділення «міжнародне право» впродовж одного семестру.

Система контролю знань. Навчальна дисципліна „Історія міжнародного права” оцінюється за модульно-рейтинговою системою. Вона складається з 3 змістовних модулів. Результати навчальної діяльності студентів оцінюються за 100-бальною шкалою в семестрі.

Форми контролю:

Поточний: студент може отримати максимально 10 балів за роботу на семінарських заняттях в кожному зі змістових модулів. Студент може отримати максимально 3 бали за вивчення та конспектування термінів, максимально 5 балів за підготовку конспекту доповіді на задану тему.

Форми поточного контролю: оцінювання домашніх самостійних завдань, тестів та контрольних робіт, виконаних студентами під час практичних занять.

Модульний контроль: 2 модульні контрольні роботи. Студент може отримати максимально 10 балів за кожну модульну контрольну роботу.

За результатами семестру студент отримує підсумкову оцінку за 100-бальною системою, яка розраховується як середньозважене оцінок за кожен з двох модулів у семестрі та оцінки за іспит за наступною формулою.

Змістовий модуль 1 ( ЗМ1 )

Змістовий модуль 2 ( ЗМ2 )

Змістовий модуль 3 ( ЗМ2 )

Іспит

Разом (підсумкова оцінка)

Вагові коефіцієнти (%)

25%

k1=0,3

25%

k1=0,3

30%

k2=0,3

20%

kзал2=0,2

100%

Максимальна оцінка в балах

100

100

100

100

100

Оцінка (бали)

20

20

20

40

100

Розрахунок підсумкової оцінки за семестр (зваженої):

ПО= ЗМ1× k1+ ЗМ2 × k2

За результатами семестру студент отримує підсумкову оцінку за 100-бальною системою. Студент може отримати максимально 45 балів за усні відповіді на семінарських заняттях та завдання для самостійної роботи, 15 балів за модульні контрольні роботи та 40 балів під час складання іспиту.

При цьому, кількість балів відповідає оцінці:

1 – 34 – «незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням дисципліни;

35 – 59 – «незадовільно» з можливістю повторного складання;

60 – 64 – «задовільно» («достатньо») ;

65 – 74 – «задовільно»;

75 – 84 – «добре»;

85 – 89 – «добре» («дуже добре»);

90 – 100 – «відмінно».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]