Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цигилик придпр 49-59.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

ТЕМА 4

КОНКУРЕНЦІЯ ТА АНАЛІЗ ВПЛИВУ КОНКУРЕНЦІЇ НА ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ

4.1. Конкуренція як засіб реалізації підприємництва

4.2. Бізнес-план як інструмент підприємницької діяльності

4.3. Аналіз впливу конкуренції на підприємницьку діяльність

4.4. Шляхи розвитку підприємництва. Показники інтенсифікації та підвищення ефективності підприємницької діяльності

4.1. Конкуренція як засіб реалізації підприємництва

Конкуренція є однією із рушійних сил розвитку економічної системи, складовою частиною внутрішнього економічного механізму функціонування підприємства.

Термін "конкуренція" походить від латинського слова сотшгеге і означає "зіштовхуюсь" (тобто зіштовхуюсь із кимось або взаємно стараємося зіштовхнути один одного). Є різні визначення поняття конкуренції. Наведемо деякі з них:

Конкуренція як економічна категорія - це боротьба між: товаровиробниками за найвигідніші умови виробництва та збуту товарів і послуг з метою привласнення найбільших прибутків.

Конкуренція - це форма змагання між підприємствами (підприємцями) в умовах обмеженого впливу кожного з них на загальні умови реалізації товару на ринку і стимулювання виробництва товарів, яких потребує споживач.

Конкуренція - об'єктивний економічний закон розвинутого товарного виробництва, дія якого для товаровиробників є зовнішньою примусовою силою забезпечення подальшого розвитку: підвищення продуктивності праці на власних підприємствах, розширення масштабів виробництва, прискорення НТП, впровадження нових форм організації виробництва і систем заробітної плати тощо.

Разом із розвитком товарного виробництва розвивалася і конкуренція: від стадії вільної, або чистої, конкуренції до стадії

49

конкуренції монопольної, яка в 30-50-х роках XX століття набула найбільшого розвитку. Стадії розвитку ринкової конкуренції збігаються зі стадіями ринкової економіки взагалі.

Досконала конкуренція - це конкуренція в ідеальному варіанті, коли існує необмежена кількість виробників-конкурентів в усіх галузях суспільного виробництва. У даному випадку, за наявності великої кількості товаровиробників, окремий виробник невеликої частки товару не має значного впливу на ринок, на ціну того ж товару. Але досконалої конкуренції в дійсності ніколи не буває. В умовах вільної конкуренції існувала й монополія, але як певний виняток із правил. Тому такі монопольні прояви не набули поширення і не мали значного впливу на конкуренцію. Така конкуренція називається "недосконалою". На цій стадії не існує єдиної монопольної системи, яка б охоплювала весь ринок, але немає й вільної (чистої, досконалої) конкуренції. "Недосконала" конкуренція здатна переростати в монопольну.

Монополія - протилежність конкуренції. Вона вкрай обмежує можливості конкурентного механізму регулювання ринку. В цих умовах ринкова економіка починає втрачати здатність до саморегулювання, загострюються суперечності виробництва: зростає безробіття, зменшується платоспроможність попиту. Така ситуація, яка виникає в результаті панування монополій, змушує державу втрутитися в економічне життя з метою обмеження і стимулювання конкуренції.

На основі такого втручання державна економічна політика створила олігополію - своєрідну конкуренцію невеликої кількості виробників (слово "олігополія" означає "небагато продавців"). Виробників небагато, але достатньо для того, щоб включився механізм ринкової конкуренції. І така конкуренція, створена в результаті державного регулювання, отримала назву "розумної" (П. Самуель-сон). Вона характерна для перехідної стадії розвитку ринкової економіки. При цьому монополія втрачає панівний характер, конкуренція забезпечується різноманітністю форм власності і форм та типів підприємств. Так утворилася "змішана економіка".