Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
S-13.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

Розділ 13

Iнформаційно-пошукові системи в економіці

13.1. Поняття інформаційно-пошукової системи

У багатьох сферах діяльності інформація розглядається як один із основних видів ресурсів поряд з такими ресурсами, як сировина, матеріали, обладнання та гроші.

З огляду на це особлива увага приділяється пошуку та сво­є­часному доведенню необхідної інформації до споживачів.

Засобом зберігання та пошуку необхідної інформації є автоматизовані інформаційно-пошукові системи (IПС).

Iнформаційний пошук — це сукупність операцій, необхідних для знаходження документів, текстів, відомостей, фактів та даних, які відповідають запиту користувача. IПС — це сукупність методів і засобів, призначених для зберігання та пошуку документів, відомостей при них чи певних фактів.

Основне завдання IПС — пошук і вибір з усіх даних, які містяться в системі, саме тих, які найбільшою мірою відповідають інформаційним потребам, відбитим у запиті.

IПС можна класифікувати за різними ознаками:

1. За тематикою інформаційних масивів, що зберігаються в системі, — галузеві (які акумулюють інформацію певної галузі), полі- та вузькотематичні.

2. За типом інформації, що зберігається в системі — документальні (системи, об’єктом зберігання та пошуку в яких є документи) та фактографічні (об’єктом зберігання й пошуку є окремі дані, що характеризують деякі події, процеси, явища, тобто факти).

Чіткої межі документальні та фактографічні системи не ма­ють, поскільки кожна подія (факт), перш ніж стати об’єктом зберігання та пошуку в IПС, має бути певним чином зафіксована, тобто відбита у відповідних документах.

3. За режимом функціонування — системи, які працюють у режимі з вибірковим пошуком інформації, і системи з ретроспективним її пошуком.

Системи з вибірковим пошуком — це такі, в яких пошук виконується за постійним набором запитів для певного контингенту користувачів у масиві поточних надходжень документів чи даних через певні інтервали часу. При цьому змінюється зміст масивів IПС, а запити лишаються без змін.

У системах з ретроспективним пошуком у всіх масивах, що зберігаються в системі, пошук виконується за разовими запитами, які можуть змінюватись залежно від інформаційних потреб користувача.

Операція пошуку — це основна операція в IПС. Сутність пошуку — це ідентифікація відомостей, які зберігаються в системі з інформаційним запитом.

Узагальнену схему автоматизованої IПС наведено на рис. 37.

Рис. 37. Узагальнена схема АIПС

Згідно з наведеною схемою бачимо, що АIПС виконує такі основні операції:

ввід у систему пошукових образів документів чи пошукових образів разом із самими документами;

зберігання інформації в системі;

формування запитів, опис пошукових розпоряджень та введення їх у систему;

пошук, тобто порівняння пошукових образів документів з пошуковими розпорядженнями, прийняття рішення про видачу відповідної інформації;

видача інформації, що відповідає інформаційному запиту.

Найефективніший засіб пошуку інформації — це перегляд кожного документа і перевірка на відповідність його інформа­цій­ному запиту. Проте для зберігання в системі повних текстів документів потрібні великі витрати часу на перенесення цих текстів до пам’яті ЕОМ. Крім того, для зберігання інформації в повному обсязі необхідно багато пам’яті, а сам інформаційний пошук триватиме досить довго.

Тому в АIПС виконується пошук не за текстами самих документів, а за їх короткими характеристиками, які називаються пошуковими образами.

Пошуковий образ (ПОБ) — це виражений у термінах інформаційно-пошукової мови основний зміст документа, який підлягає зберіганню в АIПС.

Процедура визначення пошукового образу називається індек­суванням і полягає в семантичному аналізі основного змісту доку­мента та перекладі його інформаційно-пошуковою мовою (IПМ). Отже, в АIПС зберігаються не тексти документів, а їх пошукові образи. Для пошуку документів запити, як і самі документи, під­лягають індексації, тобто перекладу IПМ.

Iнформаційний запит, перекладений IПМ і доповнений допоміжною інформацією для пошуку (рік видання, серія і т.ін.) називається пошуковим розпорядженням (ПР). Прийняття рішення про успішне завершення пошуку може бути прийняте не обо­в’язково при повному (стовідсотковому) збігу пошукового образу і пошукового розпорядження. Для прийняття рішення про успішне завершення пошуку збіг ПР і ПОБ може бути на 70 і навіть на 50 %. Це залежить від критерію пошуку, який може змінюватися за бажанням користувача. Тобто результатом пошуку текстової інформації може бути не один якийсь документ, а ціла їх підмножина, із якої користувач може відібрати ті документи, що найбільш відповідають його інформаційній потребі.

Процес індексування виконується людиною, тобто вручну. Досі не знайдено більш чи менш ефективного формального методу, за допомогою якого можна було б цілком автоматизувати процес семантичного аналізу та визначення основного змісту доку- ментів.

Виконуючи індексування, людина вивчає документ, його зміст, виокремлює центральну тему цього документа та описує її термінами інформаційно-пошукової мови. Iноді центральна тема і предмет документа виражені в його назві, але за назвою не завжди можна ідентифікувати документ.

Ступінь докладності вираження в ПОБ документа його центральної теми чи предмета, а також супутних тем і предметів називається глибиною індексування. Кожна людина один і той самий документ може індексувати по-різному, тому автоматизація цього процесу дала б змогу забезпечити його уніфікацію і звільнити від важкої непродуктивної праці частину персоналу, який індексує документи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]