Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія економіки та економічної думки_СемінарС...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Реферат. Правила оформлення

Реферат (нім. Referat, від лат. refere — доповідати, повідомляти) — письмова доповідь або виступ на певну тему, в яких узагальнюється інформація з одного або кількох джерел. Реферати можуть являтися викладом змісту наукової роботи, ідеї, художньої книги тощо. За звичаєм реферати не містять оцінки викладеного джерела, але існують виключення. Тому головним завданням студента в даній роботі є вміння найповніше розкрити зміст вивченого матеріалу і дати власну аргументовану оцінку певному історичному процесу, явищу або твору, біографії історичної постаті. Дана робота передбачає достатню обізнаність у матеріалах лекцій та додатковій історико-економічній літературі. Для виконання реферативної роботи студенту необхідно:

1) уміти викладати сутність економічних процесів та явищ у чіткій хронологічній та логічній послідовності;

2) визначати об’єктивні та суб’єктивні економічні причини виникнення даного історичного явища, процесу, твору, ідеї;

3) формулювати способи, за допомогою яких проблема, що розглядалася, вирішувалась протягом того або того етапу економічного розвитку суспільства;

4) пов’язувати окремі історичні факти з загальними тенденціями розвитку людського суспільства;

5) оцінювати значущість проблеми, що розглядається, для сучасного етапу розвитку економіки;

6) робити висновки з викладеного матеріалу.

Сторінки письмової частини реферату повинні відповідати формату А4, додатки – А4 або А3. Реферат виконується друкарським способом з одного боку аркуша білого паперу через 1,5 інтервали. Шрифт букв і цифр повинен бути обраний 14 Times New Roman. Текст реферату належить друкувати згідно таких розмірів берегів: ліворуч - 30 мм, праворуч - 10 мм, згори, знизу - 15 мм. Роботу необхідно прошити скобками за допомогою степлера або подавати у теці-швидкозшивачі.

При виконанні реферату необхідно дотримуватися рівномірної щільності, контрастності та чіткості зображень. Лінії, букви, цифри і знаки повинні бути чіткими, однаково чорними у всьому тексті. Вимоги до рисунків, таблиць і посилань до літератури такі самі, як у дипломних та дисертаційних роботах.

Заголовки структурних елементів реферату і розділів, підрозділів, пунктів основної частини потрібно розташовувати у середині строки без крапки наприкінці, друкувати великими буквами, без підкреслення напівжирним шрифтом. Від тексту заголовки розділів відокремлюються згори і знизу двома інтервалами, заголовки підрозділів і пунктів відокремлюються від тексту одним інтервалом. Якщо заголовок складається з декількох речень, їх розділяють крапками. Переноси слів в заголовках не припустимі.

Структура реферату складається з таких елементів:

- титульна сторінка;

- скорочення (за потребою);

- зміст;

- вступ (обсягом 1-2 стор.);

- основна частина, що складається з декількох розділів (два-три), самостійно виділених автором роботи (обсягом 6-8 стор.);

- висновки (обсягом 2-4 стор.);

- література;

- додатки (за потребою).

Обов’язкові елементи – студентом самостійно у вступі необхідно сформулювати мету і завдання розгляду теми, а у висновках необхідно вказати основні результати переосмислення студентом теми і значення для економіки, особливо на сучасному етапі.