Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТСА Описание стенда.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Панель № 3 (рисунок 3)

Панель призначена для використання разом з панеллю № 2 при дослідженні перехідних процесів у двоконтурних схемах систем автоматичного регулювання.

Для можливості реалізації каскадних схем регулювання в лівій і в нижній частині панелі змонтований аналоговий регулюючий блок Р12, над ним розташований блок підсумовування А04, на лицьову панель виведені гнізда для підключення вхідних та вихідних ланцюгів цих блоків.

Для можливості реалізації систем регулювання з введенням сигналу з швидкості зміни проміжної координати процесу у верхній частині панелі праворуч встановлений блок диференціювання Д01. Крім цього, диференціатор може бути використаний для формування Д-складової в ПІД-законі регулювання в одноконтурних та двоконтурних системах регулювання. Задатчик ЗУ052 служить джерелом постійного струму, а індикатор В12 використовується для контролю та перевірки окремих блоків при їх вивченні.

Панелі № 4, 5, 6 − допоміжні, на них розташоване обладнання керування та живлення основних вимірюючих і регулюючих пристроїв стенду.

Панель № 4 (рисунок 4)

На панелі розташовані вольтметри V1, V2, V3 і гнізда Г1, Г2 і Г3 для підключення до них. За допомогою тумблерів В1, В2 і В3 можливо встановити бажаний діапазон вимірювання вольтметрів ±10V або ±100V.

Крім цього, на панелі № 4 зліва встановлені тумблери живлення стабілізованою напругою регулювальних пристроїв панелей № 2, 3, 5 і 6. Поруч з кожним тумблером приведене позначення живленого пристрою та сигнальна лампочка.

Панель № 5 (рисунок 5)

На панелі розташований блок керування БУ21 регулюючого пристрою Р21 панелі № 2, який містить перемикач режимів управління «Автоматичний-Ручний» і кнопки управління «Більше» та «Менше», потенціометричний задатчик типу ЗУ11. Вихідні клеми задатчика винесені на лицеву панель для

Рисунок 3 − Вигляд панелі № 3

зовнішнього підключення до входу вимірюючого блоку И04, розташованого на панелі № 2. Вхідні клеми блоку БУ21 винесені на панель № 2.

На панелі № 5 вигравірована частина мнемосхеми одноконтурної системи регулювання, яка містить у собі пускове обладнання ПУ і виконавчий механізм ИМ. Пускове обладнання, виконавчий механізм з регулюючим органом і струмовим датчиком положення, а також допоміжне обладнання розташовані в середній частині корпусу стенду.

Рисунок 4 − Вигляд панелі № 4

Рисунок 5 − Вигляд панелі № 5

Панель № 6 (рисунок 6)

На панелі розміщені блок управління аналогового регулятора БУ12 і задатчик ЗУ051, які служать у сполученні з елементами панелі № 3 для реалізації двоконтурних систем регулювання.

Примітка. На бічній стінці стенду розташовані загальний пакетний вимикач живлення стенду і тумблери живлення стабілізатора напруги та нормуючих перетворювачів.

Рисунок 6 − Вигляд панелі № 6

Порядок ввімкнення стенду

1. Ввімкнути обчислювальну машину МН-7, для чого:

а) увімкнути блок живлення, після його двохвилинного прогріву перевірити за допомогою перемикача і вольтметру контрольні значення всіх напруг;

б) встановити нулі підсилювачів;

в) увімкнення кнопки «Пуск»" провести безпосередньо перед виконанням досліду.

2. Подати живлення до стенду шляхом послідовного вмикання вимикачів, розташованих на бічній стінці стенду у порядку:

а) загальний пакетний вимикач, який подає трифазну напругу до стенду;

б) тумблера «220-стаб.»;

в) тумблера випрямленої напруги «±75V».

Увага! Вмикання тумблера «±75V» виконують після 10-15 секундної затримки.

3. Перевірити положення тумблерів В5 і В6. Ці тумблери повинні бути у положенні, яке забезпечує розрив відповідних ланцюгів. При цьому підйоми тумблерів повинні бути спрямовані проти ходу сигналу.

Перемикач ланцюгів керування БУ повинен знаходитись у положенні «Вимкнуто».

4. На панелі № 4 тумблери живлення приладів − у положеннях «Вимкнуто».

5. Включення живлення нормувальних перетворювачів НП1 і НП2 виконується тумблером «НП», розташованим на бічній стінці стенду. При увімкненні стенду ці тумблери знаходяться у положенні «Вимкнуто».