Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тестові завдання охорона праці2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Згідно з “ Програмою дій щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України,” процес реформування полягає у запровадженні Європейських норм і стандартів освіти та науки. Щоб їх реалізувати, необхідно переглянути засади освіти, структуру навчально – виховного процесу, методи навчання, організацію праці викладачів і студентів.

Однією з актуальних проблем, що значною мірою впливає на виконання поставлених завдань, є проблема організації контролю і оцінювання знань, створення системи оцінювання якості освіти студента, яка найбільш адаптована до вимог Болонської декларації. Від об’єктивності, гнучкості, систематичності контролю за навчальною діяльністю залежить від активізації процесу навчання, інтересу до нього, творчості, а отже значною мірою кінцевий результат – підготовка спеціалістів з сучасним рівнем наукових і професійних знань.

У процесі реалізації багаторівневої системи вищої освіти питання про диференційований підхід до оцінювання результатів навчальної роботи студентів стає дуже актуальним: Найкращим забезпеченням систематичного та ефективного контролю стало тестування. Тестові вимірювання виконують необхідні функції навчального процесу: навчальну, виховну, діагностичну та організаційну.

Завдяки тестуванню визначається рівень підготовки фахівців в певній галузі знань, психологічного, фізичного, розумового стану, професійної придатності, обдарованості та інших якостей особи за допомогою спеціально підготовлених знань.

Тестові завдання спрямовані для підсумкового контролю, тобто перевіряється кінцевий результат навчання, виявляється ступінь оволодіння студентами системи знань, умінь, навичок отриманих в процесі вивчення “Охорони праці”:

Підсумковий контроль дозволяє судити про загальні досягнення студентів. Під час підготовки до нього відбувається поглиблене узагальнення і систематизування засвоєного матеріалу, що дозволяє знання й уміння підійняти на новий рівень. Під систематизацією й узагальненням знань і умінь студентів виявляється в більшій мірі розвивальний ефект навчання оскільки на цьому етапі особливо інтенсивно формуються інтелектуальні вміння і навички.

Якість засвоєння студентами знань і набутого досвіду можна характеризувати рівнями засвоєння.

І рівень – ознайомлення. Студент здатний пізнавати предмети, процеси, об’єкти, зображення, характеристику. На цьому рівні студент оволодіває знаннями і здатний провести пізнавання, розрізнення та співвідношення.

ІІ рівень – відтворення. Студент може відтворити (повторити) інформацію, операції, дії розглянуті під час навчання.

ІІІ рівень – умінь і навичок. Студент вміє виконувати дії, загальна методика та послідовність яких вивченні на заняттях, але зміст і умови їх виконання нові.

Навички Дії виконуються автоматично.

Для того щоб оволодіти вмінням і навичками недостатньо зрозуміти, запам’ятати інформацію і відтворити її, а необхідно виконувати вправи, провести тренування, засвоїти методично доцільну послідовність дій.

ІV рівень – творчості, що вважається проявом продуктивності людської свідомості. Студент повинен створити нове йому невідоме, відоме викладачам.

Щоб вивести студента на рівень творчості його необхідно навчити вмінню самостійно здобувати необхідні знання і вміння.

Для оцінювання знань з модулів навчальної дисципліни застосовуються тести за формою закриті і відкриті.

Закрита форма тестових завдань застосовується з множинним вибором є чотири відповіді, а правильною є лише одна.

Відкрита форма тестових завдань передбачає вільні відповіді тих, хто тестується, на перелік, вимагають короткої та розгорнутої відповіді.

Перехресні завдання складаються із умови завдання і з двох або більше кількостей алфавітів, в яких надано перелік об’єктів та їх ознаки властивості. При виконанні завдання студент повинен для кожного з об’єктів, наведених в першому алфавіті, вибирати одну ознаку з кожного з наступних алфавітів.

Матричні (з множинними відповідями) завдання складаються з питання та двох алфавітів. В першому алфавіті наведений перелік об’єктів, а в другому перелік їх властивостей. При виконанні завдання студент для кожного з наведених об’єктів повинен вибирати той перелік властивостей, які він вважає їм притаманні.

Тести відкритого типу на перелік. Модуль № 1

  1. Назвіть основні законодавчі акти з охорони праці.

  2. Назвіть державні нормативні акти про ОП, що діють в межах підприємства.

  3. Назвіть види державного нагляду за станом охорони праці.

  4. Назвіть форми контролю за станом охорони праці.

  5. Назвіть види відповідальності за порушенням законодавства про охорону праці.

  6. Назвіть інструктажі з охорони праці.

  7. Назвіть види навчання з охорони праці.

  8. Назвіть види розслідування нещасних випадків.

  9. Назвіть методи аналізу виробничого травматизму.

  10. Назвіть знаки безпеки, які використовують на виробництві.

Тестові завдання закритої форми (альтернативні) Модуль № 1

Варіант №1

1. Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно – технічних, санітарно –гігієнічних та лікувально – профілактичних заходів і засобів спрямованих на збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці.

Так Ні

2. Тривалість робочого тижня для неповнолітніх осіб становить 40 год.

Так Ні

3. Інструкції з охорони праці на підприємстві переглядаються 1 раз в 5 років.

Так Ні

4. Кримінальна відповідальність за порушення законодавчих та нормативних актів з охорони праці полягає в тому, що створено небезпеку для життя або здоров’я громадян, що визначається у судовому порядку.

Так Ні

5. Державними фондами охорони праці здійснюють контроль міністерства та іншими центральні органи виконавчої влади.

Так Ні

  1. Адміністративно громадський контроль проводиться в трьох рівнях.

Так Ні

  1. Навчання і перевірку знань з питань Охорони праці посадових осіб і спеціалістів про водиться один раз на 5 років.

Так Ні

  1. Цільовий інструктаж проводиться з працівниками при виконанні разових робіт, ліквідації аварій, стихійного лиха, пожеж.

Так Ні

  1. Професійне захворювання є патологічним станом людини, що зумовлене роботою та пов’язане з надмірним напруженням організму або несприятливою дією шкідливих речовин.

Так Ні

  1. Акт за формою Н-5 складається в двох примірниках.

Так Ні

  1. До складу комісії спеціального розслідування входять: представники державної санітарно - епідеміологічної служби (голова комісії) лікувально - профілактичного закладу, підприємства, член профспілкового комітету або уповноважений трудового колективу та виконавчої дирекції Фонду.

Так Ні

  1. До ІІ категорії належать аварії, внаслідок яких загинуло 5 чи травмовано від 4 до 5 осіб, зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об’єкта, що створило загрозу для життя і здоров’я працівників цеху, дільниць з чисельністю працюючих 100 чоловік і більше.

Так Ні

  1. Монографічний метод аналізу і профілактики травматизму полягає в детальному обстеженні всього комплексу умов праці, технологічного обладнання робочого місця.

Так Ні

  1. Зелений колір безпеки застосовують для приписувальних знаків, дверей та світлових табло, евакуаційних і запасних виходів.

Так Ні

  1. Попереджувальні знаки мають форму трикутника, периметр чорний на жовтому фоні зображено символ червоним або чорним кольором та призначені для попередження небезпек.

Так Ні

Тестові завдання перехресні

Варіант № 1

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці:

  1. дисциплінарна

  1. адміністративна

  1. кримінальна

  1. матеріальна

визначається в судовому порядку

у вигляді грошових стягнень

в винесенні догани звільнення з роботи.

відшкодування матеріальних збитків.