Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит основи менеджмента Ксенофонтова,...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕНЕДЖМЕНТ

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

для проведення практичних занять

СУМИ 2012

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра менеджменту в галузях АПК

МЕНЕДЖМЕНТ

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

для проведення практичних занять для студентів 3 курсу напряму підготовки 0306 „ Менеджмент” за спеціальностями 6.050201 «Менеджмент організацій»;6.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» денної та заочної форм навчання

СУМИ 2012

УДК 65.012.32

Укладачі:

Ксенофонтова М.М. – к.е.н., доцент кафедри менеджменту в галузях АПК

Баценко Л.М. – асистент кафедри менеджменту в галузях АПК

Робочий зошит для практичних занять з навчальної дисципліни «Основи менеджменту» для студентів 3 курсу спеціальностей: «Менеджмент організацій», «Зовнішньоекономічні зв’язки»; «Інформаційний менеджмент» ;«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» денної та заочної форми навчання - Суми: СНАУ, 2011.- 76 с.

Рецензенти: Турчина Світлана Григорівна –к.е.н., доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

та євроінтеграції Сумського НАУ

Мороз Сергій Миколайович – к.е.н., доцент кафедри виробничого менеджменту та підприємництва Сумського НАУ

Відповідальна за випуск Дубовик С.Г., к.е.н., доцент завідувач кафедри менеджменту в галузях АПК

Рекомендовано до видання Методичною Радою Сумського національного аграрного університету Протокол № 4 від “28” березня 2011.

© Сумський національний аграрний університет, 2012

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра менеджменту в галузях АПК

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

з навчальної дисципліни

МЕНЕДЖМЕНТ

студента 3 курсу гр. ____________

спеціальності ________________

факультету ____________________

ПІБ _________________________

СУМИ 20__

ЗМІСТ

Призначення зошита 4

Організація занять 4

Виконання завдань Практична робота №1 Суть і методологія менеджменту 5

Практична робота №2 Розвиток теорії і практики менеджменту 8 Практична робота №3 Менеджмент як система. Внутрішнє середовище організації 11

Практична робота №4 Менеджмент і зовнішнє оточення організації 18

Практична робота №5 Характеристика функцій менеджменту 20

Практична робота №6 Прийняття рішень 25

Практична робота №7 Планування як функція менеджменту 29

Практична робота №8-9 Організація як функція менеджменту. Основні типи організаційних структур 32

Практична робота №10 Теорія і практика мотивації 38

Практична робота №11 Управління трудовими ресурсами 41

Практична робота №12 Стратегічний менеджмент 45

Практична робота №13 Менеджер в організації 47

Практична робота №14 Лідерство в менеджменті 51

Практична робота №15 Соціально – психологічні аспекти в менеджменті 54

Практична робота №16 Управління організаційною культурою 60

Практична робота №17 Комунікації у менеджменті 64

Практична робота №18 Контроль у системі менеджменту 68

Призначення зошита

Зошит призначений для виконання студентами практичних завдань з оперативного менеджменту і розроблений з урахуванням вимог засвоєння дисципліни за модульно-кредитною системою. Запропоновані студентам завдання, спрямовані на закріплення теоретичних знань з навчальної дисципліни «Основи менеджменту» та формування вмінь і навичок управлінської діяльності; визначення засобів оптимального впливу на працівників для організовування спільної діяльності з метою досягнення цілей організації. Важливим завданням є формування у студентів вміння виконувати практичні розрахунки, аналізувати і оформляти їх у робочому зошиті. З цією метою розробниками пропонуються: а) завдання, спрямовані на з’ясування глибини розуміння і ступеня засвоєння теоретичного матеріалу; б) завдання дослідницького характеру; в) виробничі задачі і ситуації. Виконання поданих завдань вимагає від студента попереднього опрацювання теоретичного матеріалу за рекомендованою літературою.

Організація занять

Організація занять дає змогу студентам виконати програму кожного заняття шляхом самостійного та індивідуального рішення конкретних завдань, застосовуючи такі методи навчання: словесні (робота з книгою), наочні методи навчання (самостійне спостереження), практичні методи навчання (виконання вправ, практична робота, дослідна робота).

Виконання завдань

Виконуючи завдання, студент мусить дотримуватися вимог до наукового дослідження та спостереження, до проведення аналізу продуктів діяльності, бесіди тощо. Якість виконання запропонованих завдань оцінюється як викладачем, так і самим студентом при застосуванні методу самоконтролю та самооцінки. Самоконтроль означає усвідомлене регулювання своєї діяльності, відповідно поставленим цілям і вимогам. Самооцінка – об’єктивне оцінювання та критичне ставлення до результатів діяльності.

Практична робота № 1 Суть і методологія менеджменту.

Мета: закріпити знання студентів з особливостей процесу управління, виникнення і розвитку менеджменту як особливої системи управління сучасним підприємством в ринкових умовах, що визначається як взаємодія керованої і керуючої підсистем. Сформувати уміння до управлінської діяльності.

Питання, які вивчаються:

1. Менеджмент.

2. Менеджери.

3. Менеджмент і бізнес (зокрема, підприємництво).

4. Значимість менеджменту.

Студенти повинні знати: сутність понять «менеджмент», «менеджер»,

«бізнес»; мету та принципи менеджменту.

Студенти повинні вміти: визначати субєкт та обєкт менеджменту; аналізувати та оцінювати особливості поведінки людей (в тому числі і власних).

Інформування: процес управління виробництвом забезпечують через взаємодію суб’єкта і об’єкта управління. Суб’єктом управління є група осіб які ставлять цілі перед об’єктом управління, деталізують їх у формі завдань, доводять до об’єкта управління і контролюють їх виконання. Осіб, що професійно займаються управлінською діяльністю, називають менеджерами.

Об’єкт управління це сукупність соціальних, економічних і технічних ресурсів виробництва.

У спрощеному вигляді менеджмент - це вміння досягти поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей. Менеджмент - це також галузь людського знання, яке допомагає здійснювати функції управління (планування, організацію, мотивацію, контроль, координацію).

Поміж менеджерів-практиків та вчених ще й досі не існує єдності поглядів щодо сутності менеджменту:

перші вважають, що менеджмент - це професія орієнтована на практичне використання. Головне тут - реальний результат, який забезпечується накопиченим досвідом менеджера;

другі вважають, що менеджмент - це процес досягнення мети організації за допомогою інших людей. Тому, головне для менеджера - це мистецтво спілкування з людьми та керування ними;

треті вважають, що менеджмент - процес прийняття раціональних рішень. Тому, головне завдання менеджера - це пошук оптимальних управлінських рішень за допомогою математичних моделей та на основі використання системи наукових знань.

Завдання 1: Спираючись на знання, набуті при вивченні теоретичного матеріалу, дайте визначення наступних понять:

Управління організацією – це …

Менеджмент - …

Менеджер - …

Суб’єкт управління - …

Об’єкт управління - …

Завдання 2. Визначте придатність до менеджерської праці на основі вивчення індивідуально-типологічних ознак, до числа яких відносять:тип переплетення пальців;провідна рука;домінуюче око та деякі інші.

Переплетіть пальці рук. Великий палець якої руки виявився зверху?( Відзначте для себе буквою „Л” – лівої або „П” – правої; те ж саме для інших завдань)

Визначення провідного ока.

Для цього потрібен аркуш паперу розміром 5 10 см. З отвором в 1 см. У центрі фіксується предмет, що знаходиться на відстані 30-40 см. від очей.

По черзі заплющують праве і ліве око. Провідним вважають те око, при заплющенні якого предмет щезає з поля зору, або те , яким Ви бачите предмет так само, як двома очима.

Проба „схрещування рук”, або „поза Наполеона”.

Якщо при схрещуванні рук права кисть лягає першою на ліве передпліччя, розташовуючись на ньому зверху, а ліва – під правим передпліччям , це означає, що в даній пробі провідною рукою є права.

Дослідження названих авторів показали, що в групі кращих керівників спостерігаються три таких профілі:

а ) збіг правого провідного ока, лівого типу переплетіння пальців і правої руки в „позі Наполеона” (типу П-Л-П) ;

б ) збіг типу П-П-П ;

в ) збіг типу Л-Л-Л.

Низькій професійній рівень придатності до управлінської діяльності відповідають профілі типу Л-Л-П і П-П-Л.

Керівники з лівим провідним оком більш консервативні і скептичні. Вони повільніше розмірковують порівняно з „правоокими” і у них сильніше прагнення до домінування, потреба у визнанні. Вони агресивніші, активніше прагнуть до незалежності. Керівники з цією ознакою тривожніші, емоційніші, ніж „правоокі”, менш стійкі до стресу, менш адаптивні, хоча й активніші.

Керівники з правим провідним оком є гнучкішими , спокійно ставляться до перемін, не бояться нового. Їхня поведінка більш адаптивна, вони соціабельні і контактні.

Власники правого типу переплетення пальців більш недовірливі, фіксовані на невдачах, схильні до суперництва. У них більш виявлена самодостатність, прагнення до незалежності, самостійності.

Особи з лівим типом переплетіння пальців більш соціабельні, податливі і терплячі. У них більш виявлена схильність до групової діяльності і „почуття ліктя”.