Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР ТОМО 3к з завданням.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
859.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ

Система технічного обслуговування

машин та обладнання

Методичні вказівки щодо виконання

розрахунково-графічної роботи

СУМИ 2010

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Експлуатації техніки

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ

Система технічного обслуговування

машин та обладнання

Методичні вказівки щодо виконання

розрахунково-графічної роботи

"Організація зберігання і технічного обслуговування техніки під час зберігання в сільськогосподарському підприємстві"

для студентів спеціальності «Механізація сільського господарства» денної і заочної форми навчання

СУМИ 2010

УДК

Укладачі: Саржанов О.А. к.т.н., доцент кафедри експлуатації техніки

Ярошенко П.М. старший викладач кафедри експлуатації техніки

Технічне обслуговування машин та обладнання. Система технічного обслуговування машин та обладнання: Методичні вказівки щодо виконання розрахунково-графічної роботи "Організація зберігання і технічного обслуговування техніки під час зберігання в сільськогосподарському підприємстві". - Суми, 2010. - 22 с., бібл. 6.

Методичні вказівки спрямовані на надання методичної допомоги студентам під час виконання розрахунково-графічної роботи "Організація зберігання і технічного обслуговування техніки під час зберігання в сільськогосподарському підприємстві". Містять теоретичну частину, приклад виконання, індивідуальні завдання та додатки.

Рецензенти: Тарельник В.Б. д.т.н., професор кафедри технічного сервісу Сумського національного аграрного університету,

Семірненко Ю.І. к.т.н., доцент кафедри проектування технічних систем Сумського національного аграрного університету,

Відповідальний за випуск: Саржанов О.А., доцент кафедри експлуатації техніки.

Рекомендовано до видання Вченою радою навчально-наукового інженерно-технологічного інституту.

Протокол № 7 від ” 22 " березня 2010 року

© Сумський національний аграрний університет, 2010

Організація зберігання і технічного обслуговування техніки під час зберігання в сільськогосподарському підприємстві

Мета роботи: Опанувати методику розрахунку площі машинного двору та його складових. Навчитись визначати чисельність служби машинного двору та її середньомісячне завантаження.

Загальні відомості

Зберігання – це система заходів, спрямованих на усунення впливу факторів, що знижують експлуатаційні показники техніки в неробочий період. Зберігання сільськогосподарської техніки на машинному дворі має бути організоване відповідно до ГОСТ 7751-85 (рис. 1). На машинному дворі виготовляють пристрої для поліпшення зберігання техніки, здійснюють приймання, складання, обкатку і регулювання нових машин, дефектовку та розбирання списаної техніки.

Рис. 1. Схема машинного двору:

1 – пункт консервації; 2 – майданчик для регулювання; 3 – майданчик для зберігання матеріалів; 4 – майданчик для комплектування агрегатів; 5, 6 - майданчики для зберігання списаної техніки; 7 – ряди зберігання машин; 8, 9, 10 – майданчик для сухого очищення, миття та сушіння повітрям; 11 – розміщення машин у ряду; 12 – ящики з піском; 13 – протипожежний пункт.

Згідно з ГОСТ 7751-85 машини встановлюють на зберігання: міжзмінне – при перерві у використанні до 10 днів, короткочасе – від 10 днів до 2-х місяців і тривале – понад два місяці. Машини треба зберігати у закритих приміщеннях або під навісами. Допускається розміщувати їх на відкритих обладнаних майданчиках при обов’язковому виконанні робіт з консервації, герметизації та демонтажу частин і деталей, що потребують зберігання на складі.

Машини зберігають на машинних дворах, секторах зберігання бригад, майданчиках міжзмінного зберігання, захищених від снігових заносів з боку панівних вітрів лісонасадженнями. Їх обладнують у незатоплюваних місцях і по периметру влаштовують водовідвідні канали.

Поверхня майданчиків має бути рівною з похилом 2-3˚ для збігання води, із твердим суцільним або у вигляді окремих смуг (асфальт, бетон) покриттям, що може витримувати навантаження машин при транспортуванні. Машини встановлюють на визначених місцях по групах, видах і марках із дотриманням відстаней між ними не менше: на відкритих майданчиках між машинами в ряду – 0,7 м, між рядами машин – 6 м, у закритих приміщеннях та під навісами між машинами в ряду і від машини до стін приміщення – 0,7 м, між рядами – 1,0 м.

Перед встановленням машин на тривале зберігання перевіряють їх технічний стан з використанням засобів технічної діагностики. На міжзмінне та короткочасне зберігання машини доставляють одразу після закінчення робіт, а на тривале – не пізніше 10 днів з моменту закінчення робіт. Машини, що працюють з пестицидами та мінеральними добривами, необхідно ставити на зберігання зразу ж після закінчення робіт.

1. Технічне обслуговування машин при зберіганні

При зберіганні ТО проводять при підготовці до зберігання, під час зберігання та при знятті із зберігання.

ТО при підготовці до тривалого зберігання включає: очищення і миття машин, доставку їх на пункт консервації або ПТО, визначення технічного стану машин і заповнення «Акта встановлення машин на зберігання», «Журналу обліку встановлення машин на зберігання і приймання їх в експлуатацію» або «Інвентарної картки машини»; знімання з машин частин, які потребують зберігання на спеціально обладнаних складах, герметизацію отворів, щілин, порожнин від потрапляння вологи та пилу; консервацію машин, складових частин (або відновлення пошкодженого лакофарбового покриття).

При тривалому зберіганні машин на відкритому майданчику з них знімають, готують до зберігання і здають на склад електрообладнання і акумуляторні батареї, втулково-роликові ланцюги, вироби з гуми, полімерних матеріалів (шланги гідросистеми, гумові насіннєпроводи і трубопроводи, тенти, м'які сідла, полотняно-планчасті транспортери тощо), металеві троси, мідний дріт, ножі різальних апаратів, інструмент і прилади. Деталі для кріплення знятих з машин складових частин повинні бути встановлені на свої місця. До знятих складових частин прикріплюють бирки із зазначенням господарського номера машини.

Під час зберігання машин у закритих приміщеннях перелічені складові частини (зокрема, акумуляторні батареї) дозволяється і не знімати за умови обов'язкової їх консервації та герметизації.

Електрообладнання очищають, обдувають стиснутим повітрям. Клеми, вкриті захисним мастилом, акумулятори, що були в експлуатації, зберігають у неопалюваному, вентильованому приміщенні, де при потребі їх підзаряджають.

Втулково-роликові ланцюги очищають, промивають у спеціальній рідині, підігрітій до температури 80—90 °С, моторному маслі або консерваційному мастилі НГ-240У, протягом не менше 20 хв висушують і згортають у рулон.

Паси промивають теплою мильною водою, сушать, припудрюють тальком і зв'язують у комплекти, на які кріплять бирки.

Пневматичні шини допускається зберігати на відкритих майданчиках у розвантаженому стані на машинах. Поверхні шин вкривають мікровосковою сумішшю ЗВВД-13 або сумішшю алюмінієвої пудри з олійним лаком у співвідношенні 1 : 4. Тиск у шинах при відкритому і закритому зберіганні знижують до 70 % нормального. Зовнішні поверхні гнучких шлангів гідросистем очищають від масла, висушують і припудрюють тальком. Робочу рідину із шлангів зливають, отвори закривають пробками-заглушками. Допускається зберігати гнучкі шланги гідросистем на машині. При цьому поверхні їх додатково вкривають світлозахисною сумішшю або обертають парафінованим папером.

Троси, мідний дріт очищають від бруду, вкривають захисним мастилом і згортають у мотки.

Всі отвори, щілини, порожнини, оглядові пристрої, заливні горловини баків і редукторів, заслінки карбюраторів і вентиляторів, отвори сапунів, вихлопні труби двигунів, крізь які можуть потрапити атмосферні опади у внутрішні порожнини машин, щільно закривають кришками, пробками тощо.

Для забезпечення вільного випускання води із системи охолодження і конденсату відкривають зливні пристрої. Капоти і двері кабіни закривають і опломбовують.

Металеві непофарбовані поверхні робочих органів машини (різальні апарати, ножі, сошники, шнеки), деталі та механізми передач, складових частин тертя, штоки гідроциліндрів, шліцьові з'єднання, карданні передачі, гвинтові та різьбові поверхні деталей і складових одиниць, а також механічно оброблені поверхні підлягають консервації.

Пошкоджені пофарбовані місця на дерев'яних і металевих деталях та складових одиницях (за винятком ремонтного фонду) відновлюють нанесенням на поверхню лакофарбового або іншого захисного покриття.

При тривалому зберіганні паливну апаратуру (насос, форсунки, баки) консервують заповненням внутрішніх порожнин паливом з додаванням антикорозійної присадки. Для консервації внутрішніх поверхонь машин (двигун, гідросистема, трансмісія, ходова частина) заповнюють внутрішні порожнини консерваційними маслами.

Пружини для регулювання натягу транспортерів, пасових або ланцюгових передач та інших механізмів розвантажують і вкривають захисним мастилом або фарбують.

Важелі і педалі механізмів керування встановлюють у положення, яке не допускає самовільного включення в роботу їх або складових частин. Машини, що мають електропривод, вимикають з електромережі.

Для начіпних і напівначіпних машин використовують спеціальні підставки, які забезпечують стійкість при зберіганні та зручність при начіплюванні на трактор. Між шинами і опорною поверхнею залишають зазор 80—100 мм.

Стан машин перевіряють під час зберігання у закритому приміщенні не менше одного разу на два місяці, а на відкритих майданчиках і під навісами — щомісяця.

Після сильних вітрів, дощів і снігових заносів перевірку і усунення виявлених недоліків слід проводити негайно. Результати періодичних перевірок оформляють у журналі.

При ТО під час зберігання перевіряють: правильність встановлення машин на підставках або підкладках (стійкість, відсутність перекосів, вигинів); комплектність (з урахуванням знятих складових частин машин, які зберігаються на складі); тиск повітря у шинах; надійність герметизації (стан заглушок та щільніть їх прилягання); стан антикорозійного покриття (суцільність і міцніть кріплення чохлів, ящиків, щитків, кришок). Виявлені дефекти усувають.

ТО при зніманні із зберігання включає: знімання машин з підставок (підкладок); очищення і при необхідності розконсервацію машин та складових частин; знімання герметизуючих пристроїв; встановлення знятих складових частин, інструменту і пристроїв; перевірку роботи та регулювання складових частин і машини в цілому; очищення, розконсервацію і здачу на склад підставок, заглушок, чохлів тощо.

Знімання складних машин з тривалого збарігання оформляють актом. Для простих машин допускається робити записи у спеціальному журналі або інвентарній картці із зазначенням технічного стану та комплектності.