Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія політичних та правових вчень (Федущак-П...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Серія: навчальні посібники, число 17

ІСТОРІЯ ПРАВОВИХ

ТА

ПОЛІТИЧНИХ УЧЕНЬ

Навчально-методичний

посібник

львів – 2008

Г.М. федущак-Паславська, кандидат юридичних наук, доцент

Історія політичних та правових учень. Навчально-методичний посібник для студентів юридичного факультету – Львів: Юридичний факультет

Львівського національного університету імені Івана Франка. – 2008. – 288 с.

Авторські права застережені

Навчальне видання

Федущак-Паславська Галина Михайлівна

кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави і права та політико правових вчень

ІСТОРІЯ ПРАВОВИХ

ТА

ПОЛІТИЧНИХ УЧЕНЬ

Навчально-методичний

посібник

Відповідальний за випуск – Кульчицький В.С.

Комп’ютерний набір – Шипка І.Р., новосядло І.Ю.

Макетування – Шибунька Р.М.

Обліково видавничих аркушів – 17,9. Умовних друкованих аркушів – 16,7. Тираж – 100.

Надруковано малим видавничим центром юридичного факультету Львівського державного університету ім.Івана Франка.

79000, М.Львів, вул. Січових Стрільців, 14.

E-mail: deklaw@law.franko.lviv.ua

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ІВАНА ФРАНКА

Юридичний факультет кафедра історії держави і права та політико правових вчень

ІСТОРІЯ ПРАВОВИХ ТА ПОЛІТИЧНИХ УЧЕНЬ

Навчально-методичний посібник для студентів юридичного факультету

Львів – 2008

Зміст

1. Програма курсу 6

2. Плани практичних занять 13

3. Рекомендована література 19

4. Текст лекцій 29

5. Додаток (Витяги з першоджерел) 230

6. Запитання для самоконтролю 249

Історія правових і політичних учень є наукою, що вивчає виникнення, розвиток, взаємодію політико-правових учень; їх вплив на існуючі право і державу; закономірності і особливості розвитку певних ідей та теорій в окремих державах та в окремі періоди розвитку права і держави : Давні часи, Середньовіччя, Новий час. Відмінності у процесах розвитку вчень про право і державу у різних країнах змушують деталізувати ці періоди. Не відходячи від традицій, які склались у літературі з Історії правових та політичних учень, акцент робиться на політико-правових концепціях окремих мислителів.

Зважаючи на відсутність у навчальній програмі для правників юридичного факультету окремого курсу Історії української правової і політичної думки, політико-правові концепції українських вчених викладаються у загальному курсі Історії правових і політичних учень.

Плани практичних занять, які є складовою частиною Навчально-методичого посібника, охоплюють 18 тем, питання в яких дають змогу повніше засвоїти найважливіші проблеми Історії правових та політичних учень.

У списку Рекомендованої літератури запропоновано широкий перелік навчальної та наукової літератури, а також першоджерел, що дає змогу студентам самостійно і щонайповніше засвоювати матеріал. Цій меті також має слугувати Додаток (Витяги з першоджерел), де вміщено цитати, які представляють концепції окремих мислителів чи напрямки в Історії правових і політичних учень.

У Навчально-методичному посібнику міститься 900 Запитань для самоконтролю, які одночасно є тестовими завданнями трьох рівнів складності. Відповіді на запропоновані питання студенти можуть знайти у Тексті лекцій та у Витягах з першоджерел.

При викладанні та у запропонованому Навчально-методичному посібнику нами використано тексти лекцій, окремі дослідження та програми, розроблені на кафедрі теорії та історії держави і права професорами В.Г. Сокуренком, М.В. Костицьким, доцентами Є.М. Орачем та Т.Г. Андрусяком, за що автор висловлює щиру подяку своїм учителям і колегам.

1. Програма курсу Тема 1. Предмет і методи Історії правових і політичних учень

Предмет Історії правових і політичних учень. Її місце в системі юридичних наук. Поняття та співвідношення політичних вчень, доктрин, програм, теорій, ідей, поглядів. Методологічні підходи до пізнання історико-правових явищ. Методи Історії правових і політичних учень. Джерела Історії правових і політичних учень. Суспільно-політичні, правові, філософські трактати, історико-правові пам’ятки, нормативні акти. Періодизація Історії правових і політичних учень. Структура курсу. Парадигми в історії правових і політичних учень. Сучасні теорії пізнання права та держави.