Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Середовище_Delphi_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

11

2012 р.

Систему Delphi можна віднести до одного з найбільших досягнень комп’ютерної індустрії. Delphi має засоби створення програмного забезпечення практично всіх сучасних напрямів: для опрацювання баз даних, Internet-орієнтоване, прикладні програми будь-якого рівня складності, за виключенням хіба що системного програмування. Вона задовольняє потреби про­фесійного програміста і водночас є ідеальним продуктом для ознайомлення студентів з принципами візуального проектування та об’єктно орієнтованого програмування.

Структура середовища і загальні принципи використання

Інтегроване середовище Delphi є потужним і водночас легким в опа­нуванні візуальним конструктором графічного користувацького інтер­фейсу для будь-якої прикладної програми.

Розглянемо роботу в середовищі на прикладі Delphi 7.

Запуск Delphi: Пуск→Программы→Borland Delphi Delphi. Завер­шення сеансу роботи – команда File→Exit, чи просто закрити головне вікно середовища.

Інтегроване середовище розробки Delphi 7 є багатовіконною систе­мою. Користувацький інтерфейс може відрізнятися залежно від налаш­тувань. Після завантаження інтерфейс Delphi 7 включає шість вікон.

Головне вікно складається з рядка меню, панелей інструментів та палітри візуальних компо­нент.

Палітра візуальних компонент – це набір панелей (чи сторінок) із закладками, на яких певним чином згруповані піктографічні кнопки бібліотеки візуальних компонент Visual Component Library (VCL).

Вікно формиForm1 – основа, або макет вікна майбутнього проек­ту, яке наділене стандартною для Windows структурою та правилами по­ведінки.

Вікно інспектора об’єктівObject Inspector – дозволяє бачити та змінювати властивості об’єктів проекту. Об’єктами є сама форма та її компоненти.

Вікно редактора коду призначене для введення та редагування текстів програм.

Вікно провідника коду (Exploring Unit1.pas) розміщене зліва біля редактора коду і відображає у вигляді дерева усі об’єкти модуля, напри­клад, змінні та процедури. В цьому вікні зручно швидко переходити до потрібних об’єктів, що є важливим для великих модулів.

Вікно огляду дерева об’єктівObject Tree View – відображає дере­вовидну структуру об’єктів поточної форми. Дане вікно зручно викорис­товувати у випадку форм, призначених для опрацювання баз даних, так воно дозволяє змінювати зв’язки між компонентами.

При створенні простого проекту достатньо оперувати чотирма вікна­ми, зобра­женими на рисунку. Незважаючи на наявність багатьох вікон, середовище є однозадач­ним, тобто одночасно може працювати лише з однєю програмою.

Файли проекту

Програма, що розробляється в середовищі Delphi, складається з де­кількох файлів, об’єднаних у проект. Кожен проект має головну про­граму, яка формується системою Delphi і керує виконанням проекту. Головна програма не редагується. Система також формує модуль для стартової форми. Структура головної програми і модуля буде розглянута у наступному розділі.

Для збереження головної програми, інтерфейсу, модуля проекту та всіх налаштувань системи стосовно даного проекту Del­phi утворює групу файлів певного типу. У таблиці наведені основні типи файлів проекту Delphi, їх призначення та ступінь важливості.

Тип файлу

Призначення

.dfm

Містить властивості форми та її компонент у двійковому форматі. Не можна знищувати.

.dpr

Головна програма проекту. Створюється під час першого збереження проекту. Не можна знищувати.

.pas

Файл модуля проекту. Ніколи не можна знищувати.

.dcu

Містить відтрансльований код. Створюються при кожній компіляції проекту.

.dsk

Зберігають конфігурацію робочого середовища та адресу проекту. Не варто знищувати.

.exe

Виконуючий файл, результат кожної компіляції проекту.

.dof

Зберігає поточні параметри проекту, задані командою Project→Options. При знищенні Delphi створить його повторно, задавши значення параметрів за замовчуванням.

.res

Файл ресурсів у двійковому форматі. Не можна знищувати.

При завантаженні середовища авто­матично створюється найпростіший проект, що пропонує розробникові форму і два файли – з описом форми і модулем проекту. Найпростіший проект є каркасом для розробки майбутнього проекту довільної складно­сті. До нього можна додавати нові форми та модулі.

Розробка проекту здійснюється у три етапи:

  • програміст розробляє інтерфейс проекту: він встановлює на формі по­трібні компоненти, вибираючи їх з палітри компонент, та надає їм необхідні властивості з допомогою інспектора об’єктів. На будь-якій стадії розробки інтерфейсної частини програму можна запустити на виконання. Після компіляції на екрані з’явиться форма програми, яка поводиться як вікно Windows.

  • відповідно до маніпуляцій програміста з компо­нентами система вносить зміни в автоматично сформовану у вікні редактора коду ба­зову програму (програмний код) і записує його як окремий модуль певної структури – Unit, а також доповнює файл опису форми.

  • програміст дописує у створений модуль фрагменти програми – про­цедури для реалізації завдання проекту. Процедури виконуються при виникненні певних подій, наприклад, при діях користувача з компонентами на формі. Мова програмування системи – Object pascal, яку тепер називають Delphi.

Unit1.pas – ім’я за замовчуванням першого модуля проекту, що від­повідає стартовій формі. Якщо проект має кілька форм, то система формує модуль для кожної форми (Unit2, Unit3 тощо) і записує його на окремій сторінці багатосторінкового вікна редактора коду.