Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Середовище_Delphi_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Робота з компонентами

Для встановлення на формі компоненти вибираємо її мишкою з палі­три візуальних компонент, клацаємо на формі і бачимо компоненту, виді­лену по периметру контурною рамкою

маркер розміру

Виділена компонента називається активною. Можна виділити групу компонент, вибираючи їх мишкою при натиснутій клавіші [Shift].

Перемістити виділену компоненту чи групу компонент можна пере­тягуванням мишкою при натиснутій лівій кнопці.

Розташування компо­нент як стосовно форми, так і стосовно одна одної можна змінювати, скористатися командою меню Edit → Align, що відкриває вік­но з можливостями горизонтального, вертикального вирів­нювання групи компо­нент, а також розташування її по центру вікна.

Вирівнювання групи компонент, як правило, вимагає кількакратного повторного виконання команд вирівнювання, тому більш зручною у використанні є палітра вирівнювання, що ви­кликається ко­мандою View → Alignment Palette. На кнопках палітри вказано спосіб вирівнювання. Вирівнювання здійснюється відносно компоненти, що потрапила у групу першою.

Розміри активної компоненти можна змінити з допомогою мишки, скориставшись маркером розміру.

Команда Edit→ Size використовуються для зміни розміру компо­ненти або вирівнювання за розміром групи компонент.

Команда Edit → Scale призначена для масштабування – одночасної пропорційної зміни розмірів групи компонент.

Над компонентою чи групою компонент можна виконувати операції копіювання та переміщення з використанням буфера обміну (команди меню Edit → Cut, Edit → Copy та Edit → Paste).

Команда EditDelete видаляє виділені компоненти.

Команда EditUndelete відновлює видалені компоненти.

Інспектор об’єктів

Кожна компонента є об’єктом з притаманними йому властивостями, які визначають спосіб відображення і функціювання компонент при вико­нанні програми. Вікно інспектора об′єктів Object Inspector завжди відображає всі властивості активної компоненти і дозволяє їх змінити.

Вибір компоненти зі списку компонент робить її активною.

Вікно інспектора об’єктів має дві сторінки – Properties (Властивості) та Events (Події).

Сторінка властивостей складається з двох стовпців: лівий відображає ім’я властивості, а правий – поле редагування, у якому задається значення властивості. Кнопка у полі редагування відкриває список допустимих значень властивості, кнопка побудовника відкриває додаткове діа­логове вікно для вводу значення властивості.

Властивість, позначена знаком „+”, має список підвластивостей. Для його перегляду треба двічі клацнути на імені властивості. Закривається цей список аналогічно.

Компоненти бувають візуальними (видимими) та невізуальними (системними). Видимі – це компоненти, які відтворюються на формі і в режимі конструювання, і при виконанні проекту. Системні компоненти є видимими на формі лише у режимі конструювання і при виконанні про­екту не відтворюються.

Подією є все, що відбувається з об’єктом під час роботи програми. Наприклад, натискання на командну кнопку, зміна активного об'єкта, зміна значення поля тощо. Реакцією на подію мусить бути певна дія: зміна властивості певного об’єкта на формі, рахування, побудова графіка тощо. У Delphi реакція на подію реалізується як процедура (метод) опрацювання події.

Сторінка подій Events відображає для активної компоненти імена подій (лівий стовпець) та відповідні імена процедур опрацювання цих подій (правий стовпець). Ім’я з’являється після створення відповідної процедури.

Список можливих подій є стандартним для кожної компоненти. Імена подій фіксовані, їх не можна змінювати.