Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-4 політологія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
308.22 Кб
Скачать

Література

  1. Гелей С.Д., Рутар С.М. Політологія. – Львів, 2001.

  2. Касьянов Г. Теорії нації та націоналізму. – К.: Либідь., 1999.

  3. Кухта Б. З історії української політичної думки. – К., 1996.

  4. Потульницький В. Історія української політології. – К., 1992.

  5. Політологія / За ред. Семківа О.І. – Львів, 1994.

  6. Політологія. Хрестоматія / За ред. Семківа О.І. – Львів, 1996.

  7. Політологія / За ред О.В. Бабкіної, В.П. Горбатенка – К., 2006.

  8. Шляхтун П.П. Політологія. – К., 2002.

  9. Політологія: Навчальний посібник для студентів всіх напрямів підготовки НУВГП / Ткаченко Г. І., Новічков Г. В., Циганчук А. С., Когут О. В., Шевчук Т. Є., Давидович С. Н., Цецик Я. П. – Рівне: НУВГП. – 2008.

10. Погорілий Д. Є. Політологія: кредитно-модульний курс. – К.: Центр учбової літератури, 2008.

11. Горлач М. І., Кремень В. Г. Політологія: наука про політику – К.: Центр учбової літератури, 2009.

12. Юрій М. Ф. Основи політології. – К.: Кондор, 2009.

13. Політологія: лекційний курс і практикум / За ред. Т. В. Гончарук. – Тернопіль: Астон, 2009.

Політична влада План

  1. Сутність і види влади.

  2. Політична влада.

  3. Ресурси та легітимність політичної влади.

4. Ознаки легітимності політичної влади. Поняття та причини делегітимізації політичної влади.

5. Типи легітимності політичної влади.

1. Сутність і види влади

Влада є складним за сутністю й багатоманітним за формами вияву явищем суспільного життя. Специфічною ознакою влади як суспільного відношення виступає домінування владної волі, а не простого впливу. У політології влада визначається як вольове відношення між людьми за якого одні здатні й мають можливість нав’язувати свою волю іншим.

Як вольове відношення влада існує в потенціальній і реальній формах. Потенціальною є влада, що не виявила себе. Вона не менш істотна, ніж реалізована влада. Усвідомлення наявної, хоча й нереалізованої влади, справляє на її потенціальні об’єкти сильний дисциплінуючий та організуючий вплив, іноді не менш сильний, ніж реально діюча влада.

Нав’язування одними людьми своєї волі іншим може здійснюватись із використанням різних засобів примусу, права, авторитету тощо. Залежно від способів здійснення влади розрізняють різні її види – економічна, соціальна, політична, духовно-інформаційна, сімейна тощо.

Економічна влада – це об’єктивно зумовлені матеріальними потребами життя суспільства відносини в яких власник засобів виробництва підпорядковує своїй волі – волю інших учасників процесу виробництва. Засобами такого підпорядкування можуть бути як безпосереднє володіння власністю, так і контроль над нею.

Якщо економічна влада передбачає розподіл матеріальних благ, то соціальна влада означає розподіл благ соціальних. Вона пов’язана з визначенням статусу різних груп у структурі суспільства, посад, прав та обов’язків, забезпечення житлом тощо, а також розподілом доходів, різноманітних пільг і привілеїв.

Духовно-інформаційна влада – це організація духовного виробництва в усіх його формах і здійснення інформаційного та ідеологічного впливу. Ця влада реалізується за допомогою засобів духовно-інформаційного впливу на людей. Такими засобами можуть бути мораль, релігія, ідеологія, мистецтво, інформація про поточні події суспільного і політичного життя тощо.

Одним із різновидів влади у суспільстві є сімейна влада – побудований на силі авторитету вплив одного або декількох членів сім’ї на її життєдіяльність. Цей авторитет, як і будь-який авторитет узагалі, не можна створити за допомогою права чи примусу. Він є виявом поваги одних членів сім’ї до інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]