Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр.версія лекцій Патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

6.2.Об’єкти промислової власності

Основними об’єктами промислової власності, як вже відмічалося, є результати винахідництва та промислові зразки. Винахідництво – один з найбільш поширених та масових видів творчості, який практично доступний кожному. Інша річ, що здібності до винахідництва у одних більше, у інших – менше. Країни з високо розвинутою економікою відрізняються високою винахідницькою активністю Насамперед, це стосується достатньо розвинутої системи правового регулювання відносин в сфері науково-технічної творчості. Тому винахідництво, в тому числі правове регулювання відносин, які виникають в сфері створення та використання винаходів, у всіх країнах набуває значної уваги. В Україні винахідництво регулюється законами переліченими вище.

Слід зробити таке попередження. Вказані закони регулюють не творчу діяльність зі створення винаходів, корисних моделей та промислових зразків, а суспільні відносини, які виникають в процесі створення, виявлення, оформлення, використання та охорони результатів науково-технічної творчості. Слід запам’ятати, що сама творчість будь-якому регулюванню не підлягає, однак право може створювати благо прийнятні умови для успішної творчості, або навпаки, створювати не благо прийнятні умови, за яких винахідництво буде розвиватися мляво або зовсім не буде розвиватися. Однак слід відмітити, що винахідництво – це особливість людини, без якої він існувати не може.

Діюче законодавство встановило вимоги, яким повинен відповідати винахід , корисна модель та промисловий зразок.

Винахід (корисна модель) – це результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології.

Законодавство не обмежує поле винахідницької діяльності певною технологічною галуззю.

Об’єктом винаходу (корисної моделі) можуть бути:

  • продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин та тварин та інш.)

  • процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту чи процесу.

Пристрій – це машини, механізми, прилади, деталі. Вузли або сукупність взаємозв’язаних деталей та вузлів.

Речовина – це штучно створена сукупність взаємозв’язаних інгредієнтів, індивідуальні хімічні сполучення, об’єкти генетичної інженерії, композиція та продукти ядерного перетворення.

Штам – це спадково однорідні культури мікроорганізмів, які культивують корисні речовини або використовуються безпосередньо.

Спосіб - це процес здійснення дій з матеріальним об’єктом (об’єктами) за допомогою матеріальних об’єктів.

Об’єкти, які не можуть одержати правову охорону

Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» визначено, які результати діяльності людини не визнаються винаходами (корисними моделями). Правова охорона згідно з цим законом не поширюється на такі об’єкти технології:

сорти рослин та породи тварин;

біологічні в своїй основі процеси розмноження рослин та тварин, які відносяться до небіологічних та мікробіологічним процесам;

топографія інтегральних схем;

результати художнього конструювання.

Винаходи (корисні моделі) можуть бути секретними та службовими.

Секретний винахід (секретна корисна модель) - це винахід (корисна модель), які містять інформацію, віднесену до держаної таємниці.

Службовий винахід (корисна модель) – це винахід (корисна модель), створений працівником: по-перше, в зв’язку з виконанням службових обов’язків або за дорученням роботодавця за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачене інше; по-друге, з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва та обладнання роботодавця.

Службові обов’язки - зафіксовані в трудовому договорі (контракті), в службових інструкціях – функціональні обов’язки працівника, які передбачають виконання робіт, що приводять до створення винаходів (корисних моделей).

Доручення роботавця - видане працівнику у письмовій формі завдання, яке має безпосереднє відношення до специфіки діяльності підприємства або діяльності роботодавця та може привести до створення винаходу (корисної моделі).

Роботодавець – особа, яка найняла працівника за трудовим договором (контрактом).

Винахідник – людина, інтелектуальної, творчої діяльності, яка створює винахід (корисну модель).

Пріоритет, авторство та право власності на винаходи охороняється державою та підтверджується патентом (деклараційним патентом).

Пріоритет, авторство та право власності на корисні моделі підтверджується деклараційним патентом.

Строк дії патенту України на винахід складає 20 років від дати подання заявки в центральний орган виконавчої влади з питань правової охорони інтелектуальної власності (патентного відомство).

Строк дії деклараційного патенту на винахід складає 6 років від дати подання заявки до патентного відомства.

Строк дії деклараційного патенту на корисну модель складає 10 років від дати подання заявки до патентного відомства.

Строк дії патенту (деклараційного патенту) на секретний винахід та деклараційного патенту на секретну корисну модель відповідає строку засекречення винаходу (корисної моделі), але не може бути довшим за встановлений законом строк дії охорони винаходу (корисної моделі).

Дія патенту (деклараційного патенту) на спосіб виготовлення , поширюється і на продукт, безпосередньо виготовлений за цим способом.

Всі питання, пов’язані з одержанням та використанням права власності на винаходи регулюється Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15.12.1993 р. зі змінами, внесеними відповідними законами.