Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Єн Эл1+.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Рекомендована література

  1. Руденко В.С., Сенько В.И., Чиженко И.М. Основи преобразовательной техніки.– М.:Высш.шк., 1980. – 424 з., (с.129-133, 153-166)

  2. Забродин Ю.С. Промислова електроніка.– М.: Высш.шк.,1982.– 496 з. (с.405-420).

  3. А.с. №758449 (СРСР). Пристрій для управління двигуном постійного тока/И.В. Антонец, В.Г. Дрючин, Е.В.Штенгарц.– Опубл. У В.И.,1980. №31.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5

Автономний інвертор струму

Мета роботи – ознайомлення з роботою і характеристиками мостового паралельного автономного інвертора струму (АІС) із зворотним випрямлячем.

1 Опис лабораторної установки

Макет лабораторної установки для дослідження АІС містить власне схему однофазного мостового паралельного інвертора, виконаного на тиристорах VS1...VS4 (рис.1), а також зворотний випрямляч, зібраний за мостовою схемою на діодах VD1...VD4. До діагоналі постійного струму інверторного моста (точки Г2 і Г3) через ключ SA1 і дросель Ldu подається живлення від джерела Ed. У діагональ змінного струму моста (точки Г4 і Г6) включено через трансформатор TV регульоване навантаження Rн, а також комутуючий конденсатор С.

У лабораторній роботі досліджується один з найбільш поширених способів виправлення зовнішньої характеристики АІС– за допомогою зворотного випрямляча. Зворотний випрямляч стабілізує вихідну напругу інвертора при зміні навантаження. Діагональ змінного струму зворотного випрямляча підключена по автотрансформаторній схемі до діагоналі змінного струму інвертора. У колі постійного струму цього випрямляча включений згладжуючий дросель L. Зворотний випрямляч включається вимикачем SA2.

Ldu

Рисунок 1 – Однофазний мостовий паралельний автономний інвертор струму із

зворотним мостовим випрямлячем

Тиристори VS1...VS4 інвертора управляються системою управління, яка на рисунку 1 не показана. Система управління виробляє через половину періоду вихідної напруги інвертора сигнали управління, що подаються на електроди навхрест лежачих управляючих тиристорів. Система управління АІС налаштована на три фіксовані частоти вихідної змінної напруги – 50, 100, 125 Гц. Установка частоти інвертора здійснюється перемикачем П, розташованим на лицьовій панелі макету лабораторної установки.

У схемі передбачені наступні вимірювальні прилади:

– амперметр А1 вимірює середнє значення постійного струму, споживаного від джерела живлення Еd;

– амперметр А2 вимірює значення діючого змінного струму навантаження;

– вольтметр V~ вимірює значення діючої вихідної напруги інвертора.

Для контролю форми струмів в схемі передбачені шунти Rid, Ri ~, сигнали з яких підводяться відповідно до контрольних точок Г1 і Г2, а також Г4 і Г5. Інші контрольні точки призначені для осцилографування напруги в схемі.

2 Попереднє завдання

2.1 Накреслити зразковий вид осцилограми змінного струму і напруги на виході АІС.

2.2 За допомогою рекомендованої літератури, вивести формулу для розрахунку часу відновлення схемного tвідн.сх. по відомим значенням Uн, Iн, cos , Ск, f.

2.3 Накреслити зразковий вид зовнішньої характеристики АІС без зворотного випрямляча і з випрямлячем.