Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_1_GP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Тема 1. Загальні положення про господарське право, господарську діяльність та господарські правовідносини

  1. Сутність і зміст господарського права як галузі права.

  2. Принципи господарського права. Методи господарського права.

  3. Система господарського права.

  4. Розмежування господарського права від інших галузей права і їхня взаємодія.

  5. Господарське право як галузь науки. Господарське право як навчальна дисципліна.

  1. Поняття та зміст господарських відносин.

  2. Господарські відносини як предмет регулювального впливу господарського права

  3. Види господарських правовідносин.

  4. Методи правового регулювання господарських відносин.

  1. Система джерел господарського права України.

  2. Поняття, ознаки та особливості господарського законодавства.

  3. Система господарського законодавства.

  4. Господарсько-правові норми: поняття та види

  5. Питання вдосконалення господарського законодавства

  1. Сутність і зміст господарського права як галузі права

Загальноприйнято в юридичній науці та правозастосуванні, що галузь права є основним елементом структури права. Як частина цілого кожна галузь права взаємодіє з іншими галузями і з системою права в цілому. Головними критеріями поділу права на галузі є певний вид суспільних відносин, предмет і метод правового регулювання. В свою чергу, предметом будь – якої галузі права є вид суспільних відносин.

З’ясуємо, які саме з них є предметом регулювання господарського права. Насамперед слід зазначити, що господарське право сформоване як самостійна, кодифікована і відокремлена галузь права, з властивим їй предметом сформована з прийняттям 16 січня 2003 р. і набранням чинності 1 січня 2004 р. Господарського кодексу України. Як передбачено в Преамбулі, ГК встановлює відповідно до Конституції України правові основи господарської діяльності, яка базується на різноманітності суб’єктів господарювання різних форм власності. Він має на меті забезпечити зростання ділової активності суб’єктів господарювання, розвиток підприємництва і на цій основі підвищення ефективності суспільного виробництва, його соціальну спрямованість, утвердити суспільний господарський порядок в економічній системі України, сприяти гармонізації її з іншими економічними системами.

Власне предмет регулювання господарського права визначено в ст. 1 ГК. В цій статті, в першу чергу, встановлено, що воно визначає основні засади господарювання в Україні. І далі, що предметом правового регулювання господарського права є господарські відносини, які виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання.

З урахуванням вище приведеного можна запропонувати таку дефініцію галузі господарське право. Господарське правоце галузь права, яка є системою господарсько – правових норм, що регулюють відносини у сфері організації та безпосереднього здійснення господарської діяльності або керівництва нею (такою діяльністю) із застосуванням різних методів правового регулювання з метою задоволення суспільних потреб і одержання прибутку. Його завданням як зазначає академік НАН України В.К.Мамутов у Великому енциклопедичному юридичному словнику 2007 р. господарське право - це системне правове забезпечення господарської діяльності, яка здійснюється на професійній основі. Таке забезпечення є однією з неодмінних умов ефективного функціонування народного господарства країни, комерційного й некомерційного господарського обігу.

Процес переходу економіки в Україні до ринку вимагає пере­гляду концепцій галузевого правового регулювання і відповідного законотворення. Це стосується не лише "традиційних" галузей права (цивільного, адміністративного, кримінального), ай госпо­дарського, яке регулює діяльність значного спектру господарюю­чих суб'єктів нашої держави.

Право створює в суспільстві визначений порядок, протистоїть сваволі. Особливого значення набуває правове регулювання в області економічних відносин, зокрема в сфері виробництва і розподілу, де воно виступає як основна форма регулювання. Правове регулювання господарської діяльності можна охарактеризувати в цілому як інструмент (механізм) забезпечення організованості і порядку в народному господарстві. Право — це порядок, відсутність його — початок сваволі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]