Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття . мова .doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Семінарські заняття

з української мови

Сарненський педагогічний коледж

Рівненського державного гуманітарного університету

Семінарські заняття

з української мови

Сарни 2012

Семінарські заняття з української мови. Матеріали по підготовці та проведенню семінарських занять . - Сарни, 2012. - 77 с.

Методична розробка складена відповідно до навчальної програми предмета, затвердженої науково-методичною радою РДГУ (2010 р). Матеріали відповідають змісту програми з української мови. Плани проведення семінарських занять, подані у розробці, сприятимуть кращому розумінню студентами програмового матеріалу, активізуватимуть сприйняття великого обсягу матеріалу через комплекс практичних завдань, подану літературу, що допоможе у підготовці та складанні семестрових іспитів з української мови.

Укладач: Левшунова Олена Олександрівна - викладач української мови та літератури Сарненського педагогічного коледжу

Рецензент: Кузьмич О.О. - кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Рівненського державного гуманітарного університету

Методична розробка обговорена та затверджена на засіданні предметної комісії викладачів української мови з методикою її навчання у початкових класах, української, світової та дитячої літератур

Протокол № від . .2012 року

СЕМІНАР №1

Т е м а: Вступ. Загальні відомості про мову . Відомості про українську мову. Мовні норми . Стилістика

П л а н

1. Мова як суспільне явище. Функції мови. Розділи мови.

2. Мова і мовлення. Мова, мовлення і мислення, свідомість.

3. Основні структурні компоненти мови. Мовні одиниці. Походження мови. Етапи її розвитку.

4. Виникнення і розвиток письма. Виникнення і розвиток письма у східних слов’ян.

5. Українська мова - національна мова українського народу. Українська мова серед інших слов’янських мов. Становлення і розвиток української літературної мови.

6. Діалекти української мови, їх взаємодія з літературною мовою.

7. Мовна норма та її соціальне значення. Норми літературної мови і культура мови.

8. Форми і стилі сучасної української літературної мови. Експресивні різновиди мовлення.

Література:

1. Грищенко А.П. та ін. Сучасна українська літературна мова. - К: Вища школа, 1993. - с.3.

2. Ладоня І.О. Українська мова. Посібник для молодших спеціалістів. - К.: Вища школа, 1993. - с.4-10.

3. Мацько Л.І., Сидоренко О.М. Українська мова. - К.: Либідь, 1993. - с.3-6.

4. Плющ М.Я. та ін. Сучасна українська літературна мова. - К.: Вища школа, 1994. - с.3-16

5. Шкуратяна Н.Г. Сучасна українська літературна мова. Модульний курс. - К.: Вища школа, 2007. - с.8-17.

Практичне завдання

1. Виконати стилістичний аналіз поданих уривків за схемою:

1. Визначити тему і головну думку тексту.

2. Вказати тип тексту : розповідь, опис, міркування ( по можливості встановити межі частин : зачин, основну частину, кінцівку) .

3. Визначити стиль тексту ( обґрунтувати доказами - див. лекцію), різновид мовлення (довести на основі прикладів).

Тексти для стилістичного аналізу

1. Українська пісня - це геніальна поетична біографія українського народу. Це історія українського народу, народу-трудівника, народу-воїна, народу, що цілі віки бився, як лев, за свою свободу, що цілі віки витрачав усю свою силу, свою кров, своє життя, як казав великий Шевченко, «без золота, без каменю, без хитрої мови» на виковування у боротьбі свободи, прав на повноцінне життя, на виявлення в житті всіх своїх здібностей!

О.Довженко

2. Береза - рід рослин родини березових. Дерева і кущі. Понад 60 поліморфних видів, поширена в помірних і холодних районах Північної півкулі. В колишньому СРСР близько 30 дикорослих видів берези, з них в Україні - 4: береза бородавчаста; береза пухнаста, досить рідкісна береза низька, а також береза дніпровська. Берези мають цінну деревину, особливо з напливами, що виникають у нижній частині стовбура берези бородавчастої (т.з. карельська береза). Береза - одна з основних лісотворних порід, її використовують у полезахисних лісових насадженнях. З кори виробляють дьоготь; з деревини - метиловий спирт. Бруньки, листя і сік берези використовують у медицині.

3. На другий день Оксана встала рано, як і завжди, ще до схід сонця, і зразу ж по дідовому обличчю догадалася, що трапилось щось надзвичайне: він так кумедно підморгував до неї і посміхнувся весело.

- Ну, брат, шукай вітра в полі. Утекли наші.

- Хто?

І вмить сама догадалася. Блиснула очима.

- І Федорчин?

- Атож. Всі втекли. Підкопалися з конюшні. А вартові почули, та пізно, як тікали вже. Стрілянину зняли там таку були. Ну, ніч-мати. Піймай його!

Він радо сміявся очима, що так поталанило втікачам. Дивився на онуку, на її очі блискучі, ще посміхався.

Рада й Оксана, погнала в степ.

А.Головко

4. Костянтин Кудієвський народився в містечку корабелів Цюрупинську на Херсонщині. Напередодні священної війни радянського народу з фашистами закінчив Одеську військово-морську спецшколу. У полум’яні роки великої Вітчизняної війни служив на кораблях Чорноморського і Каспійського флоту. В годину горя був в рядах захисників Вітчизни. Після переможного завершення війни закінчив військово-морське училище, служив офіцером на Північному флоті. Натхненно працював над художніми творами «Північноморці», «Та, що обганяє вітер», «Назвіть ураган «Марією» та ін. У славетний час продовжує займатись літературною творчістю.

5. Сизі молочні випари течуть над нивами. Так буває тільки навесні, коли нахолола, промерзла на зиму земля за кілька весняних днів нагрівається сонцем, віддаючи небові свою вологу.

Чорні ниви тремтять молочним маревом. Здається, впали на землю небеса і голублять її своїми шовковисто-срібними косами. Добре в таку пору, в таку благодатну теплінь прокласти першу борозну, кинути в ріллю зерно. Ляже воно, як дитя в сповиток. Через кілька днів проклюнеться, а за тиждень ніжно-зелений паросток проб’є пухку землю і від тисячі таких малюсіньких стеблин зазеленіє, заграє росами нива.

І.Цюпа

6. Звукова мова, як показує і її назва, складається із звуків. Кожний конкретний мовний звук виникає внаслідок артикуляції (роботи мовних органів). Кожний конкретний мовний звук - це фізичне явище, яке має фізично-акустичну характеристику (силу, висоту, тривалість). Творити безліч звуків і їх відтінків людина може за допомогою мовного апарата. Сучасна спеціальна техніка дозволяє досить точно охарактеризувати властивості кожної групи звуків, кожного мовного звука, що виявляються у живому мовлення.

7. - Ти звідки родом? - запитав Черниш Козакова.

- Я родом з Донбасу.

- Батько, мати пишуть?

- Я виховувався у дитбудинку. Я Шахтарчук.

- Ти сирота?

- О! Який же я сирота. Сироти - це діти. А мені вже багато років… Скільки ж це мені років? Я з двадцятого року. З тисяча дев’ятсот двадцятого року на світі цей потомок шахтарський.

О.Гончар