Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

13.9. Екологічне страхування.

На сучасному етапі в Україні відсутнє страхування ризиків забруднення навколишнього природного середовища, яке у світі дістало назву "екологічне страхування".

Розвиток екологічного страхування в Україні гальмується складним станом економіки в цілому та тяжким фінансовим станом більшості підприємств, що є джерелами підвищеної небезпеки. В умовах низької платоспроможності потенційних стра­хувальників більш-менш стабільно може розвиватися лише обов’язкове страхування, оскільки на сплату внесків з добровільного страхування у підприємств не залишається коштів. Таким чином, екологічне страхування є перспективним та ефективним джерелом забезпечення економічної стійкості, залучення коштів комерційних структур для забезпечення екологічної безпеки, підвищення надійності роботи промислових підприємств і створення додаткових робочих місць.

13.10. Стан та перспективи наукових досліджень у галузі охорони довкілля.

В області існуючими науковими установами проводиться постійна робота в напрямах:

управління навколишнім природним середовищем та економіки природокористування;

дослідження на вивчення екосистем, природних територій та об’єктів;

розроблення та удосконалення природоохоронних технологій та обладнання.

Результати відповідних наукових робіт застосовуються при прийнятті управлінських рішень, створенні нормативної бази регіонального рівня, розробленні та реалізації природоохоронних проектів і заходів, оголошенні і створенні об’єктів природно-заповідного фонду, тощо.

Науковим центром прикладних екологічних досліджень Сумського державного університету (СумДУ) у 2009 р. розроблено 10 проектів для оголошення об’єктів ПЗФ та виконано науково-ботанічні та зоологічні дослідження природних територій Сумської області, що мають особливе природоохоронне, наукове, рекреаційне, історико-культурне, еколого-освітнє і виховне значення:

- ботанічний заказник місцевого значення “Катеринівський” (територія Катеринівської сільської ради, Лебединський район);

- ботанічна пам’ятка природи місцевого значення “Ракіта” (територія Ярославецької сільської ради, Кролевецький район).

- загальнозоологічний заказник місцевого значення “Попів Грудок” (Кролевецький район);

- загальнозоологічний заказник місцевого значення “Оленкин” (Кролевецький район);

- ботанічний сад місцевого значення “Юннатівський” (м. Суми);

- загальнозоологічний заказник місцевого значення “Любитівський” (Кролевецький район);

- загальнозоологічний заказник місцевого значення “Лужки” (Кролевецький район)

- заказник «Артюхівський»;

- пам’ятка природи “Козацьке поховання”;

- пам’ятка природи “Соснівська криниця”.

У 2010 р. планується розроблення 10 проектів оголошення об’єктів ПЗФ та проведення науково-дослідних робіт з виявлення і обстеження природних територій Сумської області, придатних для створення об’єктів ПЗФ.

Проводилась робота з розробки проекту утримання та реконструкції території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Басівський» м. Суми. У 2009 р. виконано І етап роботи, у 2010 р. планується завершення роботи. Також на 2010 р. заплановано виконання роботи з екологічної оцінки окремих ділянок зеленої зони м. Суми.

Кафедрою прикладної екології СумДУ виконані науково-дослідні роботи «Розробка високо інтенсивного масообмінного обладнання для створення маловідходних технологій» та «Визначення антропогенного навантаження на екотопи Сумського Придніпров’я та розробка шляхів його зниження». Розпочато виконання науково-дослідної роботи «Зниження техногенного навантаження на навколишнє природне середовище підприємств машинобудівної та хімічної промисловості».

Кафедрою фінансів СумДУ завершене виконання науково-дослідних робіт "Удосконалення фінансового механізму управління еколого- інноваційним розвитком економіки", ”Ефективність економічного механізму регулювання системи циклів відтворення, "Фінансовий механізм кредитно-інвестиційного забезпечення сталого еколого - економічного розвитку", "Еколого-економічна оптимізація регіонального ринку засобів захисту рослин". Розпочато науково-дослідні роботи за темами: Виконані перші етапи та затверджені проміжні звіти держбюджетних науково-дослідних робіт за наступними темами: "Фінансовий механізм управління інноваційним відтворенням", "Механізм бюджетного фінансування на регіональному рівні в умовах екологічно сталого розвитку", "Узгодження еколого-економічних інтересів шляхом формування ефективного фінансового механізму управління природокористуванням", "Удосконалення економічного механізму природокористування в прикордонних регіонах", тощо.

Кафедрою економіки СумДУ протягом звітного року проводились роботи за темами: "Фундаментальні основи забезпечення стійкого розвитку при переході до інформаційного суспільства", "Розроблення методологічних те методичних основ оцінки екологічних втрат для формування еколого-економічної політики в інтересах сталого розвитку", "Дослідження проблем стійкого розвитку та інформаційної економіки", "Формування економічного механізму вирішення міжнародних екологічних конфліктів".

Викладачі та студенти СумДУ приймали участь в міжнародних та всеукраїнських екологічних конференціях, конгресах та семінарах. Опубліковано понад 50 наукових статей з екологічної тематики.

На 2010 р. заплановане створення нової теорії, концепції ЕКОПОЛІСу, що умовно може бути названа теорією ЕКОПОЛІСу на основі коеволюції триєдиної природно-антропогенної сутності «природа – людина – економіка». До МОНУ подано запит на виконання фундаментального дослідження за рахунок видатків загального фонду державного бюджету за назвою: "Фундаментальні основи формування екологічно орієнтованих механізмів реалізації соціально-економічного потенціалу в умовах інформаційного суспільства". Метою проекту є дослідження і наукове обґрунтування екологічно орієнтованих механізмів реалізації соціально-економічного потенціалу при переході до інформаційного суспільства.

На кафедрі ботаніки та фізіології сільськогосподарських рослин Сумського національного аграрного університету (СНАУ) вже тривалий час проводяться дослідження популяцій рослин. Дана робота координується Інститутом ботаніки Національної академії наук України. По науковій темі "Моніторинг біорізноманіття, стану та динаміки популяцій рослин в екосистемах Північного Сходу України як складових стійкості рослинного покриву” вивчалося біорізноманітття, стан та динаміка популяцій рослин в лісових угрупованнях; біорізноманітття та популяційні параметри на луках; досліджено стан бур’янів в агрофітоценозах.

У 2009 р. фахівцями СНАУ здійснювалась робота по темі "Інвентаризація природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду Вінницької та Хмельницької областей". В процесі її виконання для майже 800 об’єктів та територій природно-заповідного фонду даних областей уточнені і внесені до кадастрових карток дані про місцезнаходження, загальну площу та площу в розрізі окремих землекористувачів і землевласників, дані щодо установчих документів з оголошення чи створення. Наведені достовірні дані щодо геологічних, гідрологічних, флористичних, фітоценотичних, фауністичних особливостей об’єктів та територій природно-заповідногоф онду даних областей. Встановлено наявність на них рослин і тварин, що підлягають особливій охороні (види, включені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку, Бернської конвенції тощо). Водночас, уточненена інформація про мисливські види тварин та лікарські види рослин, що зустрічаються на даних територіях. Проаналізований наявний планово-картографічний матеріал і, у відповідності з ним, проведений розподіл земель за угіддями, встановлені підприємства і організації у віданні яких, чи в постійному користуванні яких перебувають землі даного об’єкту природно-заповідного фонду. Проаналізована наявна проектна документація стосовно об’єктів природно-заповідного фонду, результати проведених та впроваджуваних в цей час науково-дослідних робіт.

В межах договору про наукову співпрацю з Національним природним парком Деснянсько-Старогутський у 2008-2009 рр. досліджено «Інвазійна спроможність деревних інтродуцентів у Старогутському масиві НПП Деснянсько-Старогутський». За результатами виконання теми встановлений видовий склад деревних інтродуцентів, визначена ступінь і характер їх впливу на основні компоненти лісових фітоценозів національного парку.

За результатами комплексного дослідження сучасного стану біоенергетичного потенціалу лісостеповрї та поліської зон України на прикладі Сумської області було видано колективну монографію «Біоенергетичний потенціал лісостепової і поліської зони України та перспективи його використання», в якій розглянуто основні технології отримання та використання біоенергії; наведено техніко-економічні розрахунки та екологічні наслідки промислового виробництва біоенергії; викладено перспективи використання біоенергії та розвиток біоенергетичного потенціалу Сумського регіону.

З метою встановлення сучасного стану річки Сейм і з огляду на перспективу створення в межах заплави Сейму національного природного парку, управління охорони навколишнього природного середовища в Сумській області ініціювало виконання науково-дослідної роботи на тему «Річка Сейм як модельний об’єкт формування міжнародного екологічного коридору між Україною і Росією» у межах програми Єврорегіону «Ярославна». Проведені лабораторією екології та біоценології Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка дослідження показали високий рівень збереженості як річки Сейм, так і її заплави, що стало підставою для розробки рекомендацій створення в межах Сумської області об’єкту природно-заповідного фонду рівня національного природного парку з перспективою створення транскордонного Російсько-Українського природоохоронного об’єкту.

За дорученням Міністерства охорони навколишнього природного середовища лабораторією екології та біоценології Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка підготовлено проект наукового обґрунтування створення Національного природного парку «Середньосеймський» (Сумська область). Перспективою цієї роботи є створення у 2010 р. Національного природного парку «Середньосеймський».

У 2009 р. лабораторією екології та біоценології Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка було здійснено науково-дослідні роботи, спрямовані на розширення існуючої території відділення Українського степового природного заповідника «Михайлівська цілина» і створення на його базі самостійного заповідника. Метою роботи була розробка екологічного менеджмент-плану, спрямованого на забезпечення формування єдиного природного комплексу в межах території заповідника «Михайлівська цілина», розширеної за рахунок приєднання прилеглих земель охоронної зони. В ході виконання роботи було здійснено аналіз наукової літератури на предмет ренатуралізації степових екосистем; еколого-ценотичне обстеження території охоронної зони Михайлівської цілини; розробка першочергових заходів, спрямованих на відновлення степової рослинності на території охоронної зони; розроблено менеджмент-план. За матеріалами проведених досліджень було підготовлено і опубліковано окреме видання журналу «Вісник зоології» Національної Академії Наук України, присвячене 80-річчю «Михайлівської цілини». Підготовлено до видання тематичну збірку Наукових записок Сумського державного педагогічного університету, присвячену 80-річчю «Михайлівської цілини».

Фахівці Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка приймали активну участь у дослідженнях видів тваринного і рослинного світу, які підлягають особливій охороні. Матеріали досліджень включені до нового видання Червоної книги України.

Сумським державним науково-дослідним інститутом мінеральних добрив та пігментів (СДНДІ МІНДІП) у 2009 р. розпочато роботу з розробки технології очищення газів, що відходять від печей кальцинації вапняку ВАТ “Сумихімпром” (проведені лабораторні дослідження). Впровадження цієї технології дозволить до 95% знизити викиди CO2 в атмосферу, частково утилізувати фосфогіпс з поточного виробництва та отримати цільові продукти – карбонат кальцію та сульфат амонію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]