Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

2.4. Радіаційне забруднення атмосферного повітря.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція м. Суми.

Радіаційний фон у 2009 р. складів по м. Суми - 11-12 мкР/год, м. Ромни -11-12 мкР/год, м. Лебедин - 10-12 мкР/год, м. Конотоп - 10-12 мкР/год, м. Глухів - 12-13 мкР/год, смт Дружба Ямпільського району - 7-11 мкР/год. Вказані рівні гамма-фону не перевищують допустимих норм.

2.5. Використання озоноруйнівних речовин та їх вплив на довкілля

Україна прийняла Монреальський протокол у 1988 р., тим самим підтверджуючи свої наміри вжити необхідних заходів для захисту озонового шару шляхом припинення виробництва та використання озоноруйнівних речовин (ОРР), які в державі використовуються майже в усіх галузях господарства, але не виробляються, а завозяться ззовні. На виконання рішення Монреальського протоколу з 2002 р. посилено державне регулювання стосовно ввезення в Україну та вивезення з України найбільш небезпечних з точки зору руйнування озонового шару.

У 2009 р. Держуправлінням проводилась робота по виконанню зобов’язань України за Монреальським протоколом про експорт та імпорт речовин, що руйнують озоновий шар. Так, на виконання Постанови КМУ від 27.12.2008 р. №1123 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та обсягів квот у 2009 р.» Держуправлінням було видано 10 листів-роз’яснень на продукцію, що не містить озоноруйнівних речовин, для подання у митні органи під час митного оформлення вантажів.

2.6. Вплив забруднюючих речовин на здоров’я людини та біорізноманіття.

Дослідження щодо впливу якості атмосферного повітря на здоров’я людини та біорізноманіття в області не проводились.

2.7. Заходи, спрямовані на покращення якості атмосферного повітря.

Протягом 2009 р. Держуправлінням проводилась робота щодо впровадження природоохоронних заходів на підприємствах області в рамках «Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища в Сумській області до 2015 року».

Так, на ВАТ “Сумське НВО ім. Фрунзе” виконано 4 заходи (освоєно 1млн. 242,1 тис. грн.): проведений монтаж рукавного фільтра та проведені на ньому пусконалагоджувальних робіт у ливарному цеху №1, проведена заміна 3-х вентиляторів газоочисних установок в цехах №№22, 25, виконаний ремонт гідрофільтрів в цеху №12.

На ТОВ «Сумитеплоенерго» проведені еколого-теплотехнічні випробування водогрійних котлів типу ПТВМ-100, в цеху №2 проведена режимна наладка котлів, виконана заміна тепломережі по вул. Харківська-Гагаріна, проведений перевід малоефективної котельні по вул. Білопільській в топкову та інш. (освоєно 2 млн. 601,4 тис. грн.).

На ВАТ “Сумихімпром” виконано 7 заходів (освоєно 1млн. 724,044 тис. грн.), в тому числі: виконаний ремонт системи аспірації 3-ї технологічної нитки відділення активізатора, проведена заміна рукавів на рукавному фільтрі відділення пересіву, введено в експлуатацію нове сучасне сховище олеуму замість старого в сірчанокислотному цеху №4, проведена заміна теплообмінника Т 8.2 другої системи, встановлені регулюючі клапани для підтримання постійного рівня в аміачних збірниках, проведена заміна циклону в цеху концентрації сірчаної кислоти.

Проведений ремонт установок очистки газу на ВАТ «Мотордеталь-Конотоп», також проведена заміна конденсаторних батарей, які містять небезпечні дефініли на безпечні конденсатори (освоєно 75 тис. грн.); на ВАТ «Конотопський арматурний завод» проведена модернізація апарату очистки - батарейного циклону, в цеху №21 на шлифовальній дільниці проведений ремонт установок очистки газу, повітроводів (освоєно 41,8 тис. грн.); на Конотопському механічному заводі в цеху №2 проведена заміна установки очистки газу (освоєно 17,3 тис. грн.); на ДП КАЗ «Авіакон» встановлений гідрофільтр в цеху №6, проведені ремонти установок очистки газу в цехах №2, 4, 8, 10; в цеху №2 на заточувальній дільниці проведена заміна апарату очистки повітря, встановлений циклон ЦН-15 (освоєно 418 тис. грн.); на ВАТ «Червоний металіст» в цеху №5, 8 проведена реконструкція гідрофільтру, капітальний ремонт установок очистки газу (освоєно 51,0 тис. грн.); на ВАТ «Центролит» на експериментальному комплексу відробітки технології проведена установка та запуск систем очистки пилу (освоєно 2 млн. 100 тис. грн.).

Сумським ЛВУМГ проведені еколого-теплотехнічні іспити паливовикористовуючого обладнання (освоєно 100 тис. грн.); НГВУ «Охтирканафтогаз» проведений ремонт і заміна аварійних дільниць нафтопроводів, також заміна, ревізія, ремонт запобіжних дихальних клапанів резервуарів і апаратів (освоєно 150 тис. грн.).

На Качанівському ГПЗ проведена реконструкція факельного господарства (освоєно 1,2 млн.грн.).

Всього виконано більше 40 заходів за рахунок коштів підприємств, освоєно понад 10 млн. грн.

Протягом 2009 р. Державною екологічною інспекцією в Сумській області в галузі охорони атмосферного повітря було перевірено 183 суб’єкти господарювання (підприємства м’ясо-молочного комплексу, машинобудування, паливно-енергетичного комплексу, підприємства автотранспорту та залізниці, деревообробна промисловість, легка і харчова промисловість, підприємства нафтогазового комплексу). До адміністративної відповідальності за порушення законодавства притягнуто 263 особи на загальну суму 35,429 тис. грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]