Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЗМІЇВ_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

4.2. Культура

Діяльність установ культури району забезпечує на достатньому рівні задоволення потреб населення.

Мережа установ культури Зміївського району системи Міністерства культури і мистецтв України складає :

будинки культури і сільські клуби – 23;

бібліотеки – 34;

школи естетичного виховання – 3;

музеї – 3 (рис. 4.3.).

Рис. 4.3. Забезпеченість Зміївського району культурними установам (побудовано за даними відділу культури Зміївської РДА)

Серед діючих клубних закладів (всього – 23, в тому числі у сільській місцевості – 21 установа) близько половини потребують капітальних ремонтів, 2 – знаходиться в аварійному стані; 4 сільських будинки культури взимку не опалюється. Декілька років не оновлювалась їх матеріально-технічна база [13].

Діяльність бібліотечних установ спрямована на задоволення потреб користувачів. Відбуваються позитивні зрушення у збільшенні фінансування на поповнення бібліотечних фондів. Проте приміщення 13 бібліотек потребують капітального ремонту, а 3 – непридатні до експлуатації (Мохначанська, Черемушнянська і Борівська сільські бібліотеки) (рис. 4.4.).

Рис. 4.4. Заклади культури Зміївського району

(побудовано за даними відділу культури Зміївської РДА)

Фінансуються з районного бюджету 10 установ культури, з місцевих бюджетів сільських, селищних, міської рад – 54 установи культури.

Аналіз ситуації даного питання висвітлює такі проблеми:

– переважна більшість установ культури району потребує поточних і капітальних ремонтів, забезпеченість матеріальними і технічними засобами не відповідає нормативам;

– Черемушнянський клуб і бібліотека, Мохначанський клуб і бібліотека, Пролетарська і Борівська сільські бібліотеки потребують передислокації;

– відсутність клубних установ в селах: Таранівка, Зідьки, Скрипаї.

Щодо спортивних закладі та споруд, то в районі функціонує 16 спортивних та 18 тренажерних залів, 17 футбольних полів. Кращим спортивним центром району є спортивний комплекс Зміївської ТЕС (селище Комсомольське). Якщо розглянути ситуацію окремо в кожній сільраді, то в Бірківськівській – на території населених пунктів ради розташовані 2 стадіони, 2 спортивних майданчики, 1 басейн (не працює понад 15 років), 1 спортивний зал (не працює понад 10 років). На території Борівської сільської ради 3 спортивні майданчики. У Геніївській сільраді є 2 футбольних поля. На території Задонецької сільської ради є стадіон та спортзал при сільській школі. У Зідьківській сільській раді є 2 футбольних поля. На території Лиманської сільської ради є спортивний майданчик та стадіон при школі. На території Чемужівської сільради є тенісний корт приватної власності та шкільний стадіон. На території Комсомольської селищної ради є спортивно-оздоровчий центр Зміївської ТЕС та стадіон «Енергетик».

Спортивні заклади та споруди відсутні у таких сільських радах: Великогомільшанській, Скрипаївській, Соколівській, Нижньобишкинській, Таранівській, Тимченківській, Шелудьківській [13].

Таким чином, можна зробити висновок про те, що загальна ситуація у Зміївському районі по забезпеченістю культурними установами та спортивними спорудами є задовільною. Проте головною проблемою є потреба капітального ремонту будинків культури та сільських клубів. У деяких сільських радах (Бірківська, Лиманська та Шелудьківська) у будинках культури та бібліотеках відсутнє електричне опалення в холодну пору року. У Зідьківській сільраді планується будування будинку культури. Для бібліотек головними проблемами є поповнення та оновлення бібліотечних фондів, а також оновлення матеріально-технічної бази. Щодо спортивних закладів та споруд, то нагальною потребою є ремонт та введення в експлуатацію закритих спортзакладів. А також актуальним було б будування спортивних майданчиків різної спеціалізації у сільських радах, де вони відсутні для спортивного розвитку тамтешньої молоді [14].