Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика Смик.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
701.44 Кб
Скачать

Розділ 7. Управління обліково-фінансовою діяльністю

Сьогодні в ТОВ «Аларіт Агро» застосовують лінійну бухгалтерську службу (рис.7.1.)

Рис.7.1. Бухгалтерська служба ТОВ «Аларіт Агро».

Ефективність бухгалтерського обліку в значній мірі залежить від організації праці окремих виконавців. Ця робота повинна мати наукову основу. Основу її становлять: розподіл та кооперація праці, регламентування задач, обов’язків, функцій, стандартизація, організація робочих місць, додержання раціонального трудового режиму, режиму праці: режиму відпочинку тощо.

Бухгалтерський облік основних господарських операцій ТОВ «Аларіт Агро», здійснюється засобами програми 1С:Бухгалтерія 7.7. Ця популярна програма вже багато років використовується на багатьох підприємствах України і є не лише чудовим засобом автоматизації господарських операцій, а й добрим інструментом вивчення теорії і практики бухгалтерського обліку.

Фінансова дисципліна включає в себе обов’язок ТОВ «Аларіт Агро» та посадових осіб дотримуватися режиму економії у використанні матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, норм і нормативів витрат, затверджених фінансових планів, а також виконання зобов’язань перед державним бюджетом, банками, постачальниками і споживачами, іншими контрагентами.

В господарській практиці діяльність, спрямована на забезпечення виробництва фінансовими ресурсами і здійснення контролю за дотриманням фінансової дисципліни, називається фінансовою роботою.

Фінансова робота на ТОВ «Аларіт Агро» організовується фінансовим відділом, що є самостійним структурним підрозділом. Керівник цього відділу безпосередньо підлягає керівникові підприємства і разом з ним несе відповідальність за фінансову дисципліну і фінансовий стан підприємства, представляє підприємство у фінансових, кредитних та інших органах.

Фінансова робота в ТОВ «Аларіт Агро» складається з процедур різного рівня складності та відповідальності. Перший рівень ставить наступні задачі: прийняття фінансових рішень по перспективах розвитку підприємства і поточній діяльності; залучення джерел інвестування та їх використання; проведення фінансової політики.

Другий рівень ставить наступні задачі: здійснення фінансових розрахунків; оформлення фінансових документів; складання звітності тощо.

Задачі першого рівня вирішують керівники вищих ланок управління і лише частково делегуються нижчим ланкам. Задачі другого рівня, я правило, делегуються.

ТОВ «Аларіт Агро» обирає зручну для нього форму організації фінансової роботи, виходячи з конкретних умов господарювання, структури управління, наявності територіально відокремлених підрозділів (філій, представництв).

Організація фінансового управління в ТОВ «Аларіт Агро» підпорядковується певним емпіричним правилам:

  • єдність мети;

  • розумна ієрархія;

  • стійкість;

  • безперервне удосконалення;

  • пряме підпорядкування;

  • обсяг контролю;

  • порівнянність, відповідність даним повноваженням;

  • виключення, пріоритет завдань;

  • комбінування.

Централізованим елементом організаційного механізму є структура управління, за допомогою якої поєднуються різні центри фінансового управління, регламентуються внутрішні зв’язки і досягається стійка система службових взаємовідносин між структурними підрозділами і працівниками апарату управління ТОВ «Аларіт Агро».

Структура фінансового управління – це упорядкована сукупність взаємопов’язаних елементів системи, що визначає поділ праці і службових зв’язків між фінансовими підрозділами і працівниками апарату з підготовки, прийняття і реалізації управлінських рішень. Вона організаційно закріплює функції за структурними підрозділами та працівниками і регламентує потоки інформації у систему управлінської структури.

Відповідає за організацію фінансової роботи на ТОВ «Аларіт Агро» фінансовий відділ, що являє собою самостійний структурний підрозділ, який виконує визначені функції в системі управління підприємством.

В сучасних умовах господарювання важливими задачами фінансової служби ТОВ «Аларіт Агро» є:

  1. виконання зобов’язань перед бюджетом, банками, постачальниками, працівниками підприємства;

  2. організація розрахунків;

  3. контроль за використанням власних і позикових коштів;

  4. організація фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент – це організація управління фінансовими потоками з метою найбільш ефективного використання власного і залученого капіталу і одержання максимального прибутку.

Фінансовий менеджмент – це розробка фінансової стратегії і тактики на основі аналізу фінансової звітності за допомогою системи показників і прогнозування доходів в залежності від зміни структури активів і пасивів підприємства.

Апарат управління фінансами – важлива частина загального апарату управління господарюючого суб’єкта. На ТОВ «Аларіт Агро» створено фінансовий відділ на чолі з фінансовим директором. Вона створена за рішення правління акціонерного товариства.

Структура, функції і відповідальність всіх підрозділів фінансового відділу, їх відносини з іншими ланками управління в ТОВ «Аларіт Агро» визначаються Положенням про фінансовий відділ.

Функції фінансової дирекції ТОВ «Аларіт Агро»:

  1. забезпечення фінансування господарської діяльності підприємства;

  2. розробка фінансової програми розвитку підприємства;

  3. визначення інвестиційної політики;

  4. визначення кредитної політики;

  5. встановлення кошторисів витрат грошових коштів для всіх підрозділів підприємства;

  6. розробка валютної політики і забезпечення валютної доходності;

  7. фінансове планування, участь в складанні бізнес-плану;

  8. здійснення розрахунків з постачальниками, підрядниками, банками, бюджетом;

  9. забезпечення страхування від фінансових ризиків;

  10. проведення трастових, лізингових та інших операцій;

  11. аналіз фінансово-господарської і зовнішньоекономічної діяльності;

  12. ведення фінансового обліку, складання бухгалтерського балансу ті інших фінансових документів.