Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laba_1_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
98.82 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1

Тема: Тегова модель. Елементи HTML. Написання Webсторінок. Формування абзаців та строк. Прийоми форматування тексту. Робота зі шрифтами. Списки. Гіперпосилання.

Теоретичні відомості:

Елементи HTML — основні компоненти мови розмітки HTML. HTML-документ складається з головного елементу html, до змісту якого додаються інші елементи.

Кожен елемент має свою унікальну назву, яка записується латинськими літерами і не чутлива до їх регістру. В загальному вигляді елемент має три складові: теги (початковий та кінцевий), атрибути та зміст (контент). Тег — це назва елементу, записана у кутових дужках (< >). Атрибути задають технічну інформацію про елемент. Зміст елементу — це вся необхідна текстова та графічна інформація документу, яка буде відтворюватися браузером на екрані.

Багато хто вважає, що елементи — це і є теги (наприклад, "тег p"). Проте варто пам'ятати, що елемент — це здебільшого дві складові (теги і зміст), а тег — це складова елемента. Наприклад, елемент head завжди представлений в документі, навіть якщо обидва тега, <head> та </head>, відсутні в розмітці.

Гіперпосилання (hyper link) - це посилання на інший документ (текстовий, графічний, відео, анімаційний). Гіперпосилання звичайно виділяються іншими кольорами й підкреслюються. При наведенні на гіперпосилання покажчиком миші вона приймає форму долоньки з витягнутим вказівним пальцем і при натисканні на гіперпосиланні відбувається завантаження документа, з яким встановлен зв'язок.

Графічна, відео й звукова інформація, що включає в HTML документ, за допомогою спеціальних команд, зберігається в окремих файлах, які краще зберігати в тій же папці, що й сам HTML-документ або вказувати у відповідній команді шлях до графічного файлу. У противному випадку, він відображатися не буде, замість нього на сторінці буде відображатися квадратик, що позначає розміри картинки із червоним хрестиком всередині.

Для файлів, що містять HTML-документи, прийняте розширення htm або html. Якщо ми створюємо HTML-документ у найпростішому текстовому редакторі - Блокноті, то й ім'я файлу, і розширення при збереженні документа потрібно вказувати, інакше за замовчуванням буде створений текстовий документ із розширенням імені файлу txt, і в оглядачі ми його переглянути не зможемо, незважаючи на наявність у ньому тегів.

Синтаксис

Початковий тег елемента має вигляд <element-name>, а кінцевий тег має вигляд </element-name>. Атрибути елемента записуються в початковому тегу одразу після назви елемента. Зміст елемента записується між його двома тегами.

Наприклад: <element-name element-attribute="attribute-value">зміст елемента</element-name>

Деякі елементи, наприклад p та li, можуть не мати кінцевого тега. Кілька з них, наприклад head та body, також можуть не мати і початкового тега. Деякі елементи, наприклад br, не мають змісту, тож і не мають кінцевого тега.

Деякі елементи мають обов'язкові атрибути, без наявності яких вони не зможуть виконувати свої функції (наприклад, атрибут href елементу a або атрибут src елементу img).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]