Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laba_1_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
98.82 Кб
Скачать

Форматування абзаців та строк

Тег абзацу

  • <Р> - абзац;

</Р> - кінець абзацу.

Атрибути тега <Р> для вирівнювання тексту

Атрибуту align може бути привласнено одне із чотирьох значень:

LEFT, RIGHT, CENTER, JUSTIFY.

Він дозволяє вирівнювати текст по лівому, правому краю, по центру або по ширині.

Наприклад:

<Р ALIGN = CENTER> текст </Р>

Бажано вирівнювати текст по ширині, тоді сторінка виглядає акуратніше. Якщо текст вирівнюється по одному краю, то переважніше вирівнювати край, що прилягає до картинки. Варто пам'ятати, що дія атрибута align поширюється тільки на даний абзац, на фрагмент, укладений між парними тегами <Р> й </Р>.

□ <BR> - служить для примусового переносу рядка, тег не має відповідного закриваючого тега. Включення тега <BR> у текст документа забезпечить розміщення подальшого тексту з початку нового рядка.

□ <hn> - зміна розміру шрифту для заголовку;

</hn> - скасування обраного розміру шрифту

(n може приймати значення від 1 до 6).

Разом з назвою всього документа, на Web-сторінці можуть використовуватися заголовки для окремих частин документа. Ці заголовки можуть мати шість різних рівнів (розмірів) і є фрагментами тексту, які виділяються на екрані при відображенні сторінки браузером.

Заголовок з номером 1 є найбільшим (заголовок верхнього рівня), а з номером 6 — найдрібнішим. Теги заголовка є елементами рівня блоку, тому за допомогою їх не можна помічати окремі слова тексту для збільшення їх розміру. При використанні тегів заголовків здійснюється вставка порожнього рядка до і після заголовка, тому тегів абзацу або переносу рядка тут не вимагається.

Теги заголовків можуть задаватися з параметром горизонтального вирівнювання ALIGN.

□ <HR> - дозволяє провести рельєфну горизонтальну лінію у вікні більшості програм перегляду. Цей тег не є контейнером, тому не вимагає закриваючого тега. До і після лінії автоматично вставляється порожній рядок.

Параметри тега < HR >:

ALIGN - вирівнює по краю або центру; має значення LEFT, CENTER, RIGHT.

WIDTH - встановлює довжину лінії в пікселах або відсотках від ширини вікна браузера.

SIZE - встановлює товщину лінії в пік селах.

NOSHADE - відміняє рельєфність лінії.

COLOR - указує колір лінії. Використовується формат RGB або стандартне ім'я.

□ <PRE> - визначальний заздалегідь форматований текст.

Все, що розташоване між відкриваючим і закриваючим тегами <PRE>, відобразиться у вікні браузера із збереженням всіх введених дизайнером пропусків, перекладів рядків і відступів табуляції.

□ Тег-контейнер <CENTER> призначений для горизонтального вирівнювання всіх елементів посередині вікна перегляду браузера. Він має рівень блоку і його корисно використовувати для центрування таких елементів, як, наприклад, таблиць, оскільки вони не можуть бути центровані призначенням ALIGN=CENTER тега <TABLE>.

□ Деякі символи, безпосередньо введені в HTML-документ, будуть інтерпретовані не так, як задумав автор. До них відносяться символи "<" і ">", зазвичай використовувані для вказівки тегів мови.

У таких випадках можна вводити потрібні символи у ваш HTML-документ за допомогою спеціальних кодів. Ці коди складаються з символу амперсанда (&) і наступним за ним ім'ям символу або його десятковим або шістнадцятирічним значенням. Закінчуватися спеціальний символ винен знаком "крапка з комою".

Таблиця 2. Спеціальні символи HTML

Запис спеціального символу

Призначення

&lt

Знак "менше"

&gt

Знак "більше"

&nbsp

Нерозривний пропуск

&amp

Амперсанд

&quot

Знак "лапки"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]