Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012фарм хім.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
528.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ФАРМАЦЕВТИЧНА ХІМІЯ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до вивчення дисципліни,

виконання лабораторних та контрольних робіт

для студентів напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія»

денної та заочної форм навчання

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання одиниць відповідає стандартам.

Підписи авторів____________________

«____»_____________________2012 р.

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

органічної хімії

Протокол № 11

від 17.04.12 р.

Київ нухт 2012

Фармацевтична хімія. Методичні рекомендації до вивчення дисципліни, виконання лабораторних та контрольних робіт для студентів напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія» денної та заочної форм навчання /Укл.: Шульга С.І., Савич В.І., Попова І.В.,Зінченко Н.Ю.: НУХТ, 2012-40 с.

Рецензент: Сімурова Н.В., канд. хім. наук

Укладачі: С.І. Шульга, канд. хім. наук

В.І. Савич

І.В. Попова, канд. тех. наук

Н.Ю. Зінченко

Відповідальний за випуск: С.І. Шульга, канд. хім. наук., доцент

Видання подається в авторській рекомендації

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ 4

2. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ 6

3. ЗМІСТ ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ 8

3.1. ВСТУП ДО ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ 8

3.2. ПРАВИЛА РОБОТИ І ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ В ЛАБОРАТОРІЇ ОРГАНІЧНОГО СИНТЕЗУ 9

3.3. ЛІКВІДАЦІЯ НАСЛІДКІВ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ І НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ 11

3.4. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1 13

3.5. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2. 14

4. ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ЗАЛІКУ 16

5. РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ 20

5.1. ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ 25

6. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 39

1. Загальні відомості

У підготовці фахівців з технології виробництва біологічно активних речовин велике значення має набуття знань з медико-біологічних дисциплін, зокрема фармацевтичної хімії, що вивчає властивості сполук синтетичного та природного походження, які застосовуються для профілактики та лікування хвороб, а також зв'язок між будовою речовини та її біологічною активністю, способи досліджень фізичних та хімічних властивостей лікарських засобів (ЛЗ) стосовно контролю їх якості, умов зберігання, можливості зміни, фізіологічної дії. Важливим питанням дисципліни є вивчення механізмів дії ЛЗ – їх взаємодії з біологічними мішенями. Нарешті, технолог фармацевтичних виробництв повинен знати основні принципи та вимоги сучасної індустрії та обігу ЛЗ, що забезпечують їх ефективне та безпечне застосування. Одночасно, фармацевтична хімія є необхідною базою для вивчення інших фармацевтичних дисциплін – технології ліків, токсикологічної хімії, тощо. Загальний курс органічної хімії не містить достатніх відомостей про способи добування та властивості лікарських засобів, а спеціальні дисципліни роблять наголос саме на технологічних аспектах, не даючи широкого уявлення про різноманітність класів хімічних сполук, що використовуються як ЛЗ, та про сучасний стан досліджень у галузі пошуку нових біологічно активних речовин.

Матеріал курсу вибрано, виходячи з основних класів природних сполук, що добуваються у харчових, мікробіологічних та суміжних виробництвах – спиртів, амінокислот, стероїдних сполук, антибіотиків, алкалоїдів.

При викладанні матеріалу використовуються роздавальні матеріали – малюнки, схеми, таблиці, що дозволяє інтенсифікувати процес навчання та полегшує роботу студентів. Програмою передбачена самостійна робота студентів - вирішення завдань з використанням літературних першоджерел. Лабораторні роботи відтворюють основні хімічні процеси, що лежать в основі синтезу деяких лікарських засобів.

Метою даного курсу є одержання студентами потрібних знань з фармацевтичної хімії, що забезпечує підготовку студентів у галузі створення, оцінки якості та стандартизації ЛЗ, для забезпечення їх безпеки та ефективності.

Важливим є введення базових понять й принципів фармакології та фармацевтичної хімії, висвітлення сучасних наукових методів досліджень та перспектив розвитку фармацевтичної хімії. Робоча програма лекційного курсу та лабораторно-практичних занять розроблена з урахуванням загальної професійної підготовки майбутніх спеціалістів. Вона відповідає сучасному рівню розвитку фармакології та фармацевтичної хімії, тісно пов'язана з рядом інших як загальнонаукових, так і спеціальних дисциплін, що входять до програми підготовки спеціалістів з технології біологічно активних речовин. Курс складається з двох частин. До першої входять основні поняття загальної фармацевтичної хімії, принципи законодавчого регулювання виробництва та обігу ЛЗ, різні види класифікації, основні вимоги до якості та способів контролю, деякі поняття фармакодинаміки та фармакокінетики. Друга частина містить відомості про основні групи ЛЗ за медичним призначенням, їх властивості, хімічні особливості їх будови, механізм дії та особливості застосування.

Процес викладання спирається на раніше вивчені дисципліни – загальну, неорганічну, органічну хімію. Матеріали курсу перетинаються з іншими дисциплінами, що викладаються у процесі підготовки фахівців, та доповнюють відомості з біохімії, мікробіології, спецкурсів з технології біологічно активних речовин. Логічним продовженням цього курсу є «Органічний синтез лікарських засобів», в якому увага акцентується саме на хімічних та технологічних аспектах виробництва ЛЗ.

При викладанні матеріалу та виконанні студентами індивідуальних завдань використовуються необхідні матеріали на електронних носіях – загальні та спеціальні підручники з фармацевтичної хімії, довідники по лікарським засобам, матеріали міжнародної та вітчизняної фармакопеї, збірники регламентів хімічних виробництв, довідник по патентах.

У результаті вивчення дисципліни студент має одержати належний рівень знань з фармацевтичної хімії, що забезпечить майбутньому фахівцеві можливість кваліфікованого вирішення питань, пов'язаних з виробництвом та обігом сучасних лікарських засобів