Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія коня ЛПЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
559.1 Кб
Скачать

3.2.4. Організація та проведення виводки

КОНЕЙ ТА ЇХ ФОТОГРАФУВАННЯ

Мета: оволодіти практичними навичками організації та

проведення виводки (заняття в умовах виробниц-

тва).

Зміст теми

Виводка – це звичайний виробничий процес, що зводиться до показу коней гостям, закордонним покупцям і туристам, екскурсантам, спеціалістам, експертам. Вона є дзеркалом виробничої діяльності і культури кінних заводів, державних стаєнь, іподромів, племінних репродукторів та інших господарств.

Виводки бувають двох типів – виробничі та урочисті. Виробничу виводку здійснюють 1-2 рази на рік для перевірки стану кінського поголів’я (розвитку лошат, вгодованості, здоров’я, якості розчищення копит та ін.). За її результатами оцінюється якість роботи обслуговуючого персоналу. Урочисту виводку організують з нагоди якогось свята чи події, з метою показу племінної продукції. Вона може здійснюватися на виставках і в господарствах.

Організація урочистої виводки включає:

  • складання ранжиру, тобто черговості показу коней з урахуванням їх породи, віку, статі та походження; бажано, щоб віддрукований ранжир мав кожен з гостей;

  • ретельне чищення і спеціальний туалет - розчісування гриви й хвоста, вичісування шах матки на крупі, розчищення та змащування копит, щоб блищали, та ін.;

  • наведення належного порядку на вивідному майданчику чи у вивідному залі (вирівнюється і трамбується земля, посипається піском, обладнуються місця для глядачів тощо);

  • інструктаж обслуговуючого персоналу: призначаються вивідник – досвідчений робітник, який тримає коней на майданчику, і конюхи, що подаватимуть йому коней, стежитимуть за ранжиром, станом майданчика та коней перед виведенням їх із стайні та ін. Значною мірою успіх виводки залежить від вміння вивідника відразу правильно поставити коня. Характеристику тварин дає зоотехнік кінного заводу.

Основна мета фотографування коней – створити об’єктивно правильне відображення зовнішнього виду тварини. Його краще здійснювати в тиху, сонячну погоду у першу половину дня, до настання спеки та появи мух. Бажано це робити після весняної линьки. Освітлення має бути спрямоване з боку крупа під кутом 45 о до площини симетрії тварини. Фон для коней слід вибирати рівний і спокійний, тобто такий, на якому б контрастно не виділялися будь-які предмети, будівлі, стовпи, окремі дерева тощо. Коней темних мастей треба фотографувати на ясному фоні, наприклад, небо), на якому добре видно лінію верху та інші деталі екстер’єру. Для тварин світлих мастей (руда, солова, булана, ізабеллова та ін.) потрібно вибирати темний фон, для сірих і чалих – зелений. В усіх випадках, крім спеціальних, коней фотографують з безгривого боку, щоб було добре видно їх шию. Площина фотопластинки чи плівки фотоапарата має бути паралельною площині симетрії тварини. Треба стежити за тим, щоб при огляді збоку було видно кожну кінцівку коня. Для цього кінцівки безгривого локу коня мають бути дещо розставлені, а протилежного боку – підставлені. Коней слід фотографувати в момент, коли вони не махають хвостом, мають красиву поставу вух і голови. Відстань від коня до фотоапарата – не менше потроєної довжини тулуба коня.

Методичні рекомендації

Завдання даного заняття повинні виконуватися за власними спостереженнями кожного із студентів при проведенні виводки коней в умовах виробництва.

Бажано мати власні фотоапарати та намагатися провести професійно грамотне фотографування коней. Правильно виконана фотографія має велике значення в зоотехнічній роботі: вона дає уявлення при тип, гармонійність розвитку та екстер’єр коней різних порід, ліній, родин та поколінь. Удосконалення фото техніки дало змогу фіксувати швидкі рухи й аналізувати їх особливості (наприклад, рухи коней на різних алюрах). Крім того, якісна фотокартка коня, виконана в кольорі, певною мірою є художнім твором, який до вподоби любителям живої природи. Тому зоотехнікам треба знати вимоги, яким мають відповідати якісні фотографії тварин, та вміти правильно їх фотографувати.

Завдання

1. За висновками заняття з теми, що проведено в умовах виробництва, надати основні положення організації та проведення зоотехнічної виводки коней („Робочий зошит”, с. 30).

2. Записати правила фотографування коней („Робочий зошит”, с. 30).

Контрольні питання

1. Мета проведення виводки коней.

2. Як правильно повинні стояти кінцівки коня при

фотографуванні?

3. Яким боком демонструють коня на виводі?

4. На якій відстані повинен стояти фотограф від коня?

5. Яке значення в роботі зоотехніка має правильно ви

конана фотографія коня?

Література: 1, с. 47, 54-55; 2, с. 67, 81-82; 7, с. 37-38;

9, с. 30-31.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]