Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 8.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

3. Особиста психогігієна

ОСОБИСТА ПСИХОГІГІЄНА — розділ психогігієни, що вивчає механізми емоційної (психічної) саморегуляції і розробляє шляхи зміцнення психічного здоров'я і підвищення працездатності.

Використовує прийоми індивідуальної психопрофілактики - аутогенне тренування, психогімнастику обличчя і способи самодопомоги

Прийоми самодопомоги застосовуються для попередження негативних наслідків психотравмуючих факторів, профілактики нервово-психічних і психосоматичних порушень, поліпшення настрою і розумової працездатності, подолання шкідливих звичок тощо.

Прийоми самодопомоги:

I. Вольові прийоми засновані на свідомій саморегуляції діяльності й поведінки, спрямованої на подолання труднощів при досягненні мети.

1. Самонаказ широко застосовується для мобілізації волі, самовладання в екстремальних умовах, подолання страху у важких життєвих ситуаціях. Варіантом прийому самонаказу, що не вимагає значних вольових зусиль, є прийом самопобажання.

2. Прийом «лобової атаки» або антистресорний штурм. За допомогою спеціально дібраних словесних формул, вимовлених з почуттям гніву, формується активне ставлення до психотравмуючого фактора. Вираження гніву допомагає мобілізуватися, набути впевненості, перебороти страх, подібно тому, як ненависть до ворога допомагає його перемогти. Може досягти мети лише за умови створення правильної психологічної установки. Застосування: фобічні синдроми, виникнення страху й нав'язливі думки, подолання шкідливих звичок.

3. Прийом умовнорефлекторного погашення негативних емоцій застосовується, як правило, для подолання страху, помисливості й нав'язливих станів.

Варіанти:

1. Образне відтворення ситуації, що викликає тривогу; щойно вона з'являється, владно, наказовим тоном вимовляють: «Стоп» або «Спокійно».

2. Багаторазове повторення (протягом дня) слова, що характеризує психотравмуючий фактор — «алкоголізм», «смерть» тощо.

3. Уявлення ситуації, що викликає тривожний стан, оцінити свою поведінку з боку в гумористичному світлі.

4. Напр., при тику й інших нав'язливих рухах періодично протягом дня по 10-15 разів роблять мигальні рухи очами перед дзеркалом.

5. Гіперболізація емоційного стану - створення позамежного гальмування на основі принципу «Страх очікуваний важче страху пережитого» (страх може зникнути, якщо пережити відповідну ситуацію). Застосовується у виняткових випадках, коли інші прийоми неефективні.

4. Прийом тренувальних завдань на зміцнення волі заснований на принципі поступового збільшення навантажень і систематичного виконання процедур, завдань. Для підвищення ефективності потрібно вести щоденник самозвіту, де відзначаються навіть незначні успіхи (напр. з кожним днем зменшувати кількість випалених цигарок, що рекомендується переважно особам літнього віку). Відомо, що у видатного давньогрецького оратора Демосфена був уроджений дефект мовлення, який він переборов завдяки систематичним тренуванням, декламуючи годинами під гуркіт хвиль, набравши в рот дрібні камінчики.

5. Прийом «самобичування» застосовується в тих випадках, коли самонаказ для досягнення мети недостатній або викликає в людини активну протидію, негативну реакцію. Самобичування дає мобілізуючий ефект при зниженні життєвого тонусу, працездатності, у стані розгубленості.

Застосування: шкідливі звички, неправильні установки, вироблення режиму тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]