Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dolmatova_G.E._ta_in._Strategichne_upravlinnya....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

  1. Наведіть приклад, що характеризує систему “мета-політика-стратегія-результат”.

  2. Назвіть і розкрийте дві основні концепції підходів до опису структури зовнішнього середовища господарської організації.

  3. Назвіть групи факторів зовнішнього середовища за якими проводиться класифікація.

  4. Які показники можуть бути використані для характеристики галузі (взагалі)?

  5. Сформулюйте и розкрийте три основних підходи до визначення виробничого потенціалу підприємства.

  6. Назвіть показники, які можна використати для аналізу внутрішнього середовища підприємства чи організації.

Література: 1,2,3,6,9

Тема 4. Визначення конкурентоспроможності організації

ПЛАН.

1. Сутність категорії "конкурентоспроможність".

  1. Конкурентоспроможність продукту.

3. Конкурентоспроможність підприємства.

  1. Стратегічні групи.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ: КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ, КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПРОДУКТУ, СТРАТЕГІЧНА ГРУПА КОНКУРЕНТІВ, КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

Методичні рекомендації до вивчення теми.

В умовах формування ринкових відносин в Україні, які характеризуються появою підприємств різних форм власності, постійними змінами в зовнішньому середовищі, мінливістю купівельного попиту, наданням практично кожному економічному суб’єкту права виходу на зовнішній ринок, є необхідним забезпечення конкурентоспроможності на різних рівнях і за різними об’єктами.

В стратегічному управлінні найчастіше конкурентоспроможність розглядається в двох напрямах: конкурентоспроможність товару (продукції) та конкурентоспроможність підприємства.

У процесі вивчення теми потрібно навчитися розрізняти параметри та показники конкурентоспроможності. Параметри конкурентоспроможності – це найчастіше кількісні характеристики властивостей товару, які враховують галузеві особливості оцінки його конкурентоспроможності. Розрізняють окремі групи параметрів конкурентоспроможності: технічні, економічні, нормативні.

Показники конкурентоспроможності – це сукупність системних критеріїв кількісної оцінки рівня конкурентоспроможності товару, які базуються на параметрах конкурентоспроможності. Перелік показників конкурентоспроможності залежить від об’єкта досліджень, а також від обраної методики визначення конкурентоспроможності.

Конкурентоспроможність організації не є її постійною характеристикою, вона визначає здатність вести успішну конкурентну боротьбу, протистояти у певний період основним конкурентам. Найчастіше для збору необхідної й повної інформації про конкурента використовується функціональний підхід до оцінки потенціалу конкурента.

Найбільш зручно вивчати конкурентів заздалегідь згруповував їх (стратегічні групи конкурентів). Це дає змогу підвищити якості здобутих аналітичних даних.

У процесі вивчення теми необхідно навчитися визначати слабкі та сильні сторони підприємства відносно основних конкурентів, прогнозувати можливі варіанти розвитку ситуації, розробляти відповідні стратегії посилення позитивних тенденцій та ослаблення негативних.