Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Сутність маркетингу та його сучасна кон...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

8

Тема 1. Сутність маркетингу та його сучасна концепція

План.

  1. Сутність та мета маркетингу.

  2. Еволюція концепцій маркетингу.

  3. Основні поняття маркетингу.

  4. Суб’єкти маркетингу.

1. Сутність та мета маркетингу.

Серед понять, що стали ознакою сучасного бізнесу, особливе місце займає маркетинг. Саме слово «маркетинг» з’явилося в США в процесі пошуку місцевими фермерами ринку збуту для своєї продукції. Йшлося про «оволодіння ринком» (Market Getting). Пізніше з цих двох слів утворилося «marketing». Інколи маркетинг асоціюється з такими поняттями, як реклама та продаж. Насправді ж він включає набагато більше аспектів.

Хронологія розвитку маркетингу свідчить про те, що його перші елементи (ціна, збут, реклама) з’явилися ще всередині 17 ст.

Маркетинг, як ринкова теорія бере свій початок з 1902 р., коли в ряді провідних університетів США (Гарвардський, Пенсильванський, Пітсбургський) почав читатися курс лекцій із проблем раціональної організації руху товарів.

З 1911 р. у ряді провідних компаній США з’являються служби маркетингу.

В 1926 р. була створена наукова організація викладачів маркетингу.

1936 р. – вихід у світ першого випуску журналу „Маркетинг”

У 1937 р. з’явилася перша маркетингова організація «Американська маркетингова асоціація». Пізніше було створено «Європейський комітет маркетингу» та «Міжнародну маркетингову асоціацію».

Причиною появи і бурхливого розвитку маркетингу в 20-30 рр. XX ст. була велика депресія, що охопила світову економіку, яка вже просто не могла справлятися з виробництвом заради виробництва.

На території України маркетинг, як наука з’являється у 1983-85 рр.

В 1997 р. було засновано Українську маркетингову асоціацію.

Перейдемо до визначення маркетингу. Сьогодні їх налічується більш 2000. Кожне з них в тій чи іншій мірі відображує його призначення, функції, основний зміст. В будь-якому випадку сутність маркетитингу полягає в тому, щоб знайти потребу та задовольнити її. Отже:

Маркетинг- це наука, яка дає знання про ринок, закони його функціонування, поведінку покупців на ринку.

Маркетинг (за АМА) – це процес планування, втілення задуму, ціноутворення, просування та реалізації ідей товарів та послуг через обмін, що задовольняє цілі окремих осіб та організацій.

Маркетинг — вид людської діяльності, спрямованої на задоволення потреб через обмін.

Це останнє визначення належить "папі римському в маркетингу", як називають Філіпа Котлера, котрого вважають авторитетом у світі маркетингу. Основна його заслуга в тому, що він зібрав у єдине і систематизував всі знання про маркетинг, які до цього відносились до зовсім різних наук. Він перший, хто виділив маркетинг в окрему спеціальність. Його книга «Основи маркетингу» перевидавалась10 разів і являється своєобразною «Біблією» з маркетингу.

Що ж об'єднує ці та безліч інших визначень?

Ключове слово в них, а також своєрідна вершина маркетингової діяльності — потреби споживачів. Отже секрет успіху будь-якої фірми на конкурентному ринку полягає:

1). В умінні якомога краще задовольнити ці потреби.

2). Маркетинг актуальний для будь-якої сфери людської діяльності. Саме з цього починається визначення маркетингу Ф.Котлером: "вид людської діяльності...". Слід зосередити увагу на причетності маркетингу до будь-якого виду діяльності, бо не поодинокі факти, коли маркетинг сприймається як прерогатива сфери бізнесу або ще вужче — комерційної, торгової діяльності.

Наприкінці 70-х років у США вийшла книга з інтригуюючою назвою "Як продавати президента". Автор стверджує, що президент і зубна паста "продаються" за одними і тими ж правилами. Перш за все, є товар — передвиборна програма або програма навчального закладу, зубна паста або будівельні об'єкти, товар або послуга. В кожному випадку обов'язкова наявність двох суб'єктів ринку: продавця та покупця. Кожного разу відбувається обмін: товар на гроші, товар на товар, передвиборні обіцянки на місця у владних структурах. Коли ж відбувається такий обмін? Тоді і тільки тоді, коли товар або послуга задовольняють потреби споживачів.

Більшість вітчизняних підприємств, що пристосувалися до умов ринкової економіки, маркетингову діяльність розпочали із створення підрозділів (відділи, служби) маркетингу, передавши їм усі функції маркетингу. Але таким чином проблему ринкової орієнтації підприємства не вирішити. Для цього маркетинг повинен стати філософією бізнесу, якої дотримуються всі співробітники фірми. І не важливо в якому підрозділі вони працюють.

Отже, Маркетинг як філософія бізнесу – означає орієнтацію всієї діяльності фірми (від проектування до збуту товарів)- на задоволення потреб споживачів. В зв’язку з цим вихідною ідеєю маркетингу є ідея людських проблем та їх ефективне вирішення.

Щоб визначити роль маркетингу на підприємстві, можна провести анологію з будовою людського тіла.

Якщо дослідження та розробки порівняти з людським мозком, технологічне виробництво з хребтом, а збут - з тілом, то маркетинг можна назвати вітамінами, які проходять через усі ці ділянки, активно впливаючи на них та підживлюючи їх енергію.