Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

21

Тема № 1. Муніципальне право як галузь права

1. Поняття муніципального права

2. Предмет, метод та система муніципального права

3. Джерела муніципального права

4. Муніципально-правові відносини

5. Історія муніципального права України

1. Поняття муніципального права

Після проголошення незалежності України і прийняття чин­ної Конституції України розпочались радикальні процеси демо­кратизації суспільства і держави. Складовою частиною процесу демократизації української держави є визнання і гарантування місцевого самоврядування в Україні, яке нині стало реалією суспільного життя. Звичайно, ще тривають гарячі дискусії щодо його доцільності та природи, продовжується формування його системи, але все від­чутнішими й очевиднішими стають результати його функціону­вання в селах, селищах і містах, все більше поваги виявляють до органів і посадових осіб місцевого самоврядування органи дер­жавної влади й їх посадові особи. Визнання територіальних гро­мад первинним суб’єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень, надання якісно нового ста­тусу місцевим радам та утворення одноособових інститутів місцевого самоврядування — сільських, селищних, міських голів — змінило не лише механізм здійснення публічної влади на місцях, а й політичну систему всього суспільства.

Становлення місцевого самоврядування супроводжується бурхливим розвитком законодавства в цій галузі, багатогранною локальною нормотворчістю і ратифікацією відповідних міжнародно-правових актів.

Закономірним наслідком цього нормотворчого процесу є ста­новлення якісно нового інституту конституційного права та но­вої галузі права — муніципального права України, основними джерелами якої є чинна Конституція України, Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” (1997), Європейська Хартія про місцеве самоврядування, Конституція Автономної Республіки Крим та Закон України “Про столицю України — місто-герой Київ”.

Муніципальне право являє собою галузь права, норми якої регулюють суспільні відносини у сфері місцевого самоврядуван­ня та інші тісно пов’язані з ними суспільні відносини.

Муніципальне право належить до публічного права, бо сто­сується насамперед і головним чином самостійного інституту публічної влади — безпосередньої і представницької місцевої (локальної) влади (демократії).

Ця галузь права є комплексною, оскільки її норми регулюють або об’єктивно мають регулювати суспільні відносини, які є предметом впливу ряду традиційних та Інших загальновизнаних галузей права, насамперед конституційного, адміністративного, фінансового, цивільного і земельного.

Отже, муніципальне право є комплексною галуззю національного права України, що утворена правовими нормами, які регулюють суспільні відносини, пов’язані з організацією та здійсненням місцевого самоврядування.

Муніципальне право України - це комплексна га­лузь національного права України, яку становлять правові норми, що регулюють суспільні відносини, пов'язані з організацією та здійсненням місцевого са­моврядування, закріплюючи при цьому основи місцево­го самоврядування, організацію та форми його здійс­нення, компетенцію та гарантії місцевого самовряду­вання, відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що назва муніципального права не зовсім відповідає предмету цієї галузі, яким є місцеве самоврядування. На це неодноразово зверталась увага у вітчизняній і зарубіжній літературі, висловлювались різні пропозиції щодо перейменуван­ня цієї галузі на комунальне право, право місцевого самовряду­вання тощо.

Проблемність назви “муніципальне право” полягає насампе­ред в тому, що Конституція України не використовує термін “муніципалітет1, під яким, як правило, розуміють сукупність виборних органів системи місцевого самоврядування. „Муніципальне утворення» — міське чи сільське поселення, в межах яких здійснюється місцеве самоврядування та існують муніципальна власність, місцевий бюджет і виборні органи місцевого самовря­дування. Разом з тим в Конституції України як одна з форм власності закріплюється комунальна власність - власність тери­торіальних громад сіл. селищ, міст. Тому деякі вчені пропонують називати нову галузь права комунальним правом, яке, по суті, є правом місцевого самоврядування.

Але термін “комунальне право” з ряду причин не сприй­мається в Україні. В юридичній, науковій, навчальній та іншій літературі все частіше вживається термін муніципальне право. Відповідну назву мають навчальні дисципліни у вищих навчаль­них закладах.

Отже, назва “муніципальне право України” є значною мірою умовною, запозиченою з інших національних правових систем. Аналогічну назву має ця галузь у Великій Британії, Іспанії, Російській Федерації. США та в ряді інших країн.