Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РРО повністю 22.10.02р17.40.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

9 # С 0 00 . 1 5 оплата

Клавішне поле складається із 41 клавіші, із яких 12 цифрових та 29 функціональних.

Функції клавіш .

12 цифрових від 1 до 9 та 0,00 і крапка (яка ділить ціле число, на десяткові дроби) служать для набору грошових сум.

12 клавіш прямого доступу до перших 12-ти артикулів, або артикульних груп (Г1–Г12), а також від 1 до 8 служать, як секційні клавіші:

Код.тов. – клавіша показує, що введене число є номером коду товару.

Ціна - показує, що введене число є ціною і десяткова крапка зберігається. Використовується в наступній послідовності:

- уведіть число відповідне ціні;

- натисніть клавішу ціна;

- введіть код артикульної групи;

- натисніть на клавішу код.

Х – клавіша множення (кількість на ціну, або кількість на код);

# – клавіша використовується для задання номера відділу на початку чека, якщо каса запрограмована для обслуговування декількох відділів;

АН – клавіша анулювання, використовується в рамках незакінченого чека шляхом послідовного натиснення на клавіші [С] і [АН].

С – клавіша відміни неправильно набраної суми чи інформації.

ПС – клавіша попереднього підрахунку.

ОПЛАТА – клавіша завершує обчислення загальної суми при розрахунках готівкою, при натисненні друкує чек, відкриває грошовий ящик, друкує нульовий чек.

ЧЕК – використовується при оплаті чеком.

КРД - .використовується при оплаті товару в кредит.

ВН – внесення службової суми, друкування копії торгового чека, шляхом натиснення на цю клавішу зразу після завершення чека.

ВД – виведення службової суми.

+% – відсоткової надбавки, працює після натиснення клавіші ПС.

-% – відсоткової знижки, працює після натиснення клавіші ПС.

ПЧС – просування чекової стрічки.

П1, П2 – використовуються під час програмування.

Підготовка ЕККА до роботи

Перед початком роботи оператор повинен перевірити наявність паперової стрічки та картриджа у гнізді друкуючого устрою, при необхідності потрібно заправити чекову паперову стрічку.

Заправка паперової стрічки: відкрити друкуючий устрій; встановити рулон паперової стрічки у спеціальне гніздо, при цьому рулон повинен розмотуватися проти годинникової стрілки. Кінець стрічки слід просунути через фотодатчик знаходження паперу та встановити в отвір друкуючого устрою. Натиснути на клавішу [ПЧС] і тримати до тих пір, доки стрічка не вийде із отвору на 25-30 см. Підписати стрічку вказавши: зміну, прізвище та підпис касира, який працюватиме на даному ЕККА.

Кінець контрольної стрічки, тобто другий шар закріпити на стрічконамотувач і встановити його на місце.

Натиснути декілька разів на клавішу [ПЧС], щоб натягнути паперову стрічку, а верхній шар стрічки протягнути через отвір кришки друкуючого блоку.

Перший шар стрічки просунути в отвір для виходу надрукованого чека у кришці принтера і закрити друкуючий устрій кришкою. Для розблокіровки апарату натиснути на клавішу [С].

Натиснути на клавішу ОПЛАТА, віддрукується нульовий чек, якщо відтиск друку чіткий, то ЕККА готовий до роботи. Якщо відбиток друку слабий, то потрібно замінити картридж, тобто касету з фарбуючою стрічкою.

Заправка картриджа з фарбуючою стрічкою

Зняти кришку друкуючого устрою. Вставити картридж з фарбуючою стрічкою, між друкуючою головкою і опорними металевими стовпчиками основи принтера. Для цього потрібно взяти картридж таким чином, щоб ручка просування фарбуючої стрічки знаходилася з правої сторони відносно принтера і зафіксувати легким натисненням.Повертаючи ручку просування фарбуючої стрічки за годинниковою стрічкою натягнути її.

Отримання звітних документів під час підготовки ЕККА до роботи

До звітних документів на початок роботи відносяться: нульовий чек; звіт Х; чек на внесення службової суми.

Після заправки чекової та контрольної стрічок перед початком роботи необхідно отримати звіт Х. Для цього користуються режимом - звіт каси (Х, 1). Для переходу до цього режиму потрібно встановити КЛЮЧ Z в положення Х перемикача режимів роботи і натиснути на цифрову клавішу 1, на індикаторі висвітиться інформація про вибір виду звіту: 0 – 6.

Для того щоб отримати загальний звіт Х, потрібно натиснути клавішу 0.

У кінці кожного звіту друкується реєстраційний та заводський номери апарату.

Якщо ЕККА підготовлено до роботи на початку І зміни торгового підприємства, то звіт Х повинен показати по всіх видах звіту нулі. Для другої зміни звіт Х повинен показати по всіх видах звіту суми, на які було продано товар на першій зміні та службове виведення цих сум по всім операторам.

Під час підготовки ЕККА до роботи необхідно внести, службову суму (розмінні гроші) в оперативну пам’ять ЕККА. Для цього користуються клавішею ВН. На клавішному полі потрібно набрати необхідну суму і натиснути клавішу ВН.

Чек, який віддрукується разом з нульовим чеком та звітом Х, необхідно наклеїти в книгу обліку розрахункових операцій.

Після закінчення підготовчих операцій касовий апарат готовий до роботи, тобто до реєстрації покупок.