Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ленка-пенка.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
327.31 Кб
Скачать

Самостійна робота № 3 «Консультації,орієнтовані на пацієнта»

Медична документація-будь-якого закладу,поділяється на облікову і звітну.

Медична документація

Найменування форми

форми

Термін зберігання(рр)

Журнал обліку прийому хворих і відмов у госпіталізації

001/y

25

Журнал обліку прийому вагітних, породіль і породіль

002/y

50

Медична карта стаціонарного хворого

003/y

25

Медична карта переривання вагітності

003-1/y

5

Температурний лист

004/y

25

Журнал обліку збору ретроплацентарної крові

006/y

5

Журнал запису оперативних втручань в стаціонарі

008/y

Пост.

Медична карта амбулаторного хворого

0025/y-04

25

Журнал проведення процедур

029/y

1

Контрольна карта диспансерного спостереження

030/y

5

Книга реєстрації листків непрацездатності

036/y

3

Карта профілактичних флюорографічних обстежень

052/y

1

Журнал обліку інфекційних захворювань

060/y

3

Карта профілактичних щеплень

063/y

5

Журнал обліку профілактичних щеплень

064/y

3

Санаторно-курортна карта

072/y-04

Журнал реєстрації амбулаторних хворих

074/y

Зошит обліку роботи вдома дільничної (патронажної) медичної сестри (акушерки)

116/y

5

Рецептурний бланк

148–1/у-88

Вплив родини на здоров’я її членів і процес одужання

В 30-х роках 20 ст. американські науковці вивчали взаємозв’язок між родиною і станом здоров’я населення. Їхній висновок такий:сім’я відіграє важливу роль під час захворювання.

У родинах,де дитину виховує один з батьків,діти хворіють більше.70% неврозів у дітей – це наслідок конфліктів дітей між батьками.У дітей з неблагополучних родин більше реєструють стрептококовий фарингіт,патологію дихальної системи,вони частіше перебувають на стаціонарному лікуванні.

Серйозну проблему становить вплив захворювання членів на всю родину.На батьків негативно впливає усвідомлення того,що дитина страждає на онко або генетичні захворювання.Смерть одного з подружжя тісно пов’язана з погіршенням здоров’я іншого.Таким чином,родина може як позитивно,так і негативно впливати на виникнення і перебіг захворювання.

Перше завдання проведення консультацій полягає в тому,щоб зрозуміти причини звернення пацієнта.Необхідно з’ясувати проблеми зі станом здоров’я,причини виникнення, історію розвитку і клінічні прояви,а також визначити соціальний і особистий статус хворого,його власне ставлення до свого здоров’я.

Сімейна медсестра повинна враховувати родинні стосунки та їх вплив на процес одужання.Вона має доброзичливо ставитися до кожного члена родини,залучати всю родину для розв’язків проблем хворого ,наголошувати на тому,що їй не байдужа думка родини.Медсестра має бути адвокатом хворого та всієї родини.Висока відповідальність медсестри перед суспільством викликає потребу розвивати кращі людські якості,високі духовні і моральні цінності,що допоможе в щоденній праці.

Індивідуальні бесіди можна проводити під час відвідувань удома.Сімейні бесіди(формальні) проводять на прийомі,якщо члени родини супроводжують хворого (батьки-дітей,дочка-матір похилого віку і т.ін.) або медичний працівник відвідує вдома.Спілкування повинне сприяти одужанню пацієнта,знімати психологічне напруження в родинні.Для бесіди з кимось із членів родини потрібно мати досвід.Тому треба ставити питання ,пов’язані із залученням родини,наприклад: «Кого із членів родини краще запросити?», « Чи є потреба в присутності всіх членів родини-запрошувати дітей?» тощо.

Такі розмови часто сприяють тому,медичний працівник заручається підтримкою родини хворого,зникають непорозуміння між медичним працівником і членами родини.Планові бесіди часто проводять з пацієнтами які мають залежність від алкоголя,наркотиків,або з літніми людьми для оформленням їх у будинок для людей похилого віку.Завжди необхідно пояснити мету запрошення-так як можуть неправильно зрозуміти запрошення.Мету запрошення можна пояснити хворому запросити родичів через нього або надіслати лист із поясненням мети візиту.