Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ленка-пенка.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
327.31 Кб
Скачать

Важливо правильно побудувати бесіду.Наприклад:

1.Вітання всіх членів родини,починаючи зі старшого.

2.Запропонуйтети правила бесіди:не перебивайте хворого,треба вислухати кожного члена родини.

3.Записати діагноз хворого,імена всіх присутніх на бесіди.

4.Дати членам родини інформацію про хворобу-відповісти на їхні запитання.

5.Поговорити з кожним членом родини-оконкретизувати позицію кожного.

6.Налаштувати родину на позитивний результат,можна привести позитивні приклади інших родин з подібними проблемами.

7.Скласти план подальших дій для кожного члена сім’ї (як кожному поводитись для досягнення мети,надати додаткову інформацію,тощо.)

Якщо хворий не погоджується з членами родини сімейна сестра повинна підтримати хворого.У разі сімейного скандалу медсестра докладає зусиль для його розв’язання.

Після бесіди медсестра повинна обговорити її разом з лікарем,отримати в нього відповіді на запитання родичів,з’ясувати доцільність наступних бесід та їхню важливість,де бесіди не дали позитивних результатів запропонувати консультацію психотерапевта.

Лекції на дільниці сімейної медицини медсестри мають проводити в колективах,де зареєстровано якесь захворювання:вірусний гепатит,дизентерія,дифтерія,тощо…Рекомендовано заздалегідь скласти текст лекції.Для нього потрібно:

  • Підібрати літературу на тему лекції;

  • Скласти план лекції;

  • Ознайомитися з літературними джерелами,вибрати які з них краще висвітлюють різні пункти вашої теми,зробити позначки для себе.

  • Написати текст лекії;внести короткі дані про актуальність теми,статистичні дані,докладно зупинитися на причинах виникнення захворювання і заходах щодо його профілактики,навести приклади з особистої практики.

Проводити лекцію потрібно в теплому приміщенні,в спокійній обстановці,зрозумілою для слухачів мовою.На лекції слід стежити за реакцією аудиторії,залучати для відповідей на запитання.

Випускаючи сан бюлетені-необхідно розкрити питання етіології,початкові ознаки захворювання,методи лікування і профілактики.

Самостійна робота № 4 « Геронтологія як наука»

Одна із основоположних проблем геронтології полягає в наступному: яким слід вважати процес старіння – нормальним, фізіологічним чи хворобливим, патологічним? Це питання дискутується давно. Римський філософ Теренцій Публій вперше висловив думку, що “старість є хвороба”, а Сенека підкреслив, що старість – “невиліковна хвороба”. Гален був переконаний, що старість – це не хвороба, а особливий стан організму і в той же час це не здоров’я, характерне для молодості. Він розміщував старість на півдорозі між хворобою і здоров’ям. Френсіс Бекон вважав, що старість представляє собою хворобу і її треба лікувати. І. В. Давидовський вважав, що старість може бути ранньою або пізньою виключно з біологічних причин, але як правило, завжди своєчасною, і тільки смерть завжди завчасна.

Вікові періоди (класифікація вооз)

1. Дитинство

2. юність