Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Oblikova polituka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Дебіторська заборгованість

Дебіторська заборгованість, що є фінансовим активом, крім заборгованості, що була придбана і призначена для продажу, враховується в балансі за чистою реалізаційною вартістю, визначеною як різниця між первісною вартістю дебіторської заборгованості та нарахованого резерву сумнівних боргів.

Резерв сумнівних боргів на підприємстві може створюватися для дебіторської заборгованості виходячи з платоспроможності окремих дебіторів (індивідуальний метод).

Бухгалтерський облік дебіторської заборгованості споживачів (покупців) за передану електроенергію ведеться на рахунках обліку розрахунків зі споживачами за відпускними тарифами.

Дебіторська заборгованість покупців за відвантажені товари, продукцію, передані основні засоби, нематеріальні та інші активи відображається в обліку за договірними цінами.

Дебіторська заборгованість замовників за виконані і передані актом роботи (надані послуги) відображається в обліку за договірними цінами.

Зобов’язання

Зобов’язання, на які нараховуються відсотки та підлягають погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, відображаються як довгострокові зобов’язання, якщо первісний термін погашення був більший ніж дванадцять місяців та до затвердження фінансової звітності є угода про переоформлення цього зобов’язання на довгострокове.

Довгострокові зобов’язання, за якими нараховуються відсотки, відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю.

Забезпечення створюються для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат на виплату відпусток працівникам та на реструктуризацію.

Сума забезпечення витрат на виплату відпусток визначається за обліковою оцінкою грошових ресурсів, необхідних для погашення даного зобов'язання, на дату балансу.

Забезпечення для відшкодування витрат на реструктуризацію створюється у разі наявності затвердженого керівництвом підприємства плану реструктуризації з конкретними заходами, строками їх виконання та сумою витрат, що будуть зазнані, й після початку реалізації цього плану. Визначається таке забезпечення за сумою прямих витрат, які не пов'язані з поточною діяльністю підприємства.

Забезпечення використовується для відшкодування лише тих витрат, для покриття яких воно було створено.

Поточні зобов’язання відображаються в балансі за сумою погашення.

Непередбачені зобов'язання відображаються на позабалансових рахунках за обліковою оцінкою.

Доходи і витрати

Передана споживачам (покупцям) електроенергія, відвантажені товари і продукція, виконані і прийняті замовниками роботи, надані послуги, передані покупцям основні засоби, нематеріальні та інші активи вважаються реалізованими.

Аванси, отримані від покупців або замовників, не включаються в обсяги реалізації до дати відвантаження товарів або продукції, здавання виконаних на замовлення робіт і послуг.

Доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку і звітності в момент їх виникнення (понесення) за принципами нарахування та відповідності незалежно від дати надходження чи сплати коштів. Витрати відображаються за принципом відповідності отриманим доходам за видами діяльності.

Відображення в бухгалтерському обліку доходів від реалізації електричної енергії населенню також підтверджується первинними документами, оформленими споживачами енергії або підприємством-постачальником.

Облік доходів і витрат здійснюється у відповідності до вимог П(С)БО 15 “Дохід” та П(С)БО 16 “Витрати”.

Доходи або витрати, що виявлені у звітному періоді, але відносяться до операцій, проведених у минулих періодах, зараховуються до фінансових результатів попередніх періодів.

Оплата праці.

Виплата основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат здійснюється відповідно до положень колективного договору та Закону України про оплату праці. Відображення в обліку та фінансовій звітності зобов'язань за виплатами працівникам здійснюється у відповідності до П(С)БО 26 “Виплати працівникам”.

Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх періодах, а також відображення впливу змін облікової політики на події, операції поточного року здійснюється в обліку і звітності з дотриманням положень П(С)БУ 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» (затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 травня 1999 року № 137).

Операції в іноземній валюті при первинному визнанні відображаються у валюті звітності шляхом перерахування суми в іноземній валюті з застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції (дата визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Визначення курсової різниці по коштах і інших монетарних статтях балансу, виражених в іноземній валюті, провадиться на дату здійснення розрахунків і на дату балансу.

У випадку оплати авансу (попередньої оплати) вартість отриманих немонетарних активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів і т.д.), робіт (послуг) визначається шляхом перерахування в національну валюту за курсом НБУ на дату сплати авансу.

При реалізації (відвантаженні) готової продукції, товарів, виконанні робіт у рахунок отриманої передоплати в іноземній валюті бухгалтерський дохід визначається виходячи з валютного курсу, що діє на дату одержання авансу.

Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов'язання визначаються та відображаються в обліку та в річній фінансовій звітності згідно П(С)БО 17. В квартальній звітності сума податку на прибуток відображається за даними податкової декларації.

У фінансовій звітності підприємства обов'язково відображається чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію, розрахований шляхом розподілу різниці між сумою чистого прибутку (збитку) і сумою дивідендів на привілейовані акції на середньорічну кількість простих акцій у обігу.

Розрахунок чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію проводиться після коригування сальдо нерозподіленого прибутку (збитку) у відповідності П(С)БУ 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах».

Розкриття у фінансовій звітності інформації підприємства про оренду необоротних активів, крім оренди цілісних майнових комплексів, здійснюється згідно П(С)БУ 14 «Оренда».

Порядок використання чистого прибутку встановлюється відповідно до Установчих документів.