Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 20ПВТР1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

6. Робочий час і його використання

6.1. У компанії встановлюється 5-денний робочий тиждень. Тривалість робочого тижня для працівників компанії встановлюється у розмірі 40 годин з двома вихідними днями – субота та неділя, крім тих, для кого встановлено змінний графік роботи.

6.2. Час початку та закінчення роботи, перерва для відпочинку та харчування для працівників компанії встановлюються такі:

- початок роботи – 8.00.

- перерва – 12.00. – 12.45.

- закінчення роботи – 17.00, у п'ятницю – 15.45

Режим роботи для працівників управління громадського харчування встановити:

- початок роботи - 7.00

- перерва - 10.00 до 10.45

- закінчення роботи - 16.00, у п'ятницю - 14.45

Напередодні святкових днів тривалість роботи зменшується на одну годину.

Тривалість фактично відпрацьованого часу повинна відповідати затвердженому балансу робочого часу на рік.

6.3. Режим роботи для працівників абонентських відділів ХЕЗ, працівників рейдових бригад і бригад з відключення електроенергії РЕМ і РВЕ встановлюється як основний принцип і може змінюватися для певних дільниць у зв'язку зі специфікою виробничого процесу та регулюватися графіками змінності та гнучкими графіками робіт.

Графіки робіт затверджуються Головою Правління або функціональними директорами, узгоджуються із профспілковим комітетом і доводяться до відома працівників не пізніше ніж за два місяці до вступу їх у дію.

Для окремих працівників може бути передбачений інший індивідуальний графік роботи, що закріплюється трудовим договором і не суперечить чинному трудовому законодавству.

При прийомі на роботу, а також під час дії трудового договору за згодою сторін може встановлюватися неповний робочий час із визначенням тривалості роботи, її розпорядку та оплати за пропорційно відпрацьований час.

6.4. Для контролерів з контролю та обліку електроенергії структурного підрозділу "Харківенергозбут" встановлюється гнучкий графік роботи:

початок роботи: з 8.00 год.

фіксований робочий час (під час якого працівник повинен знаходитися на робочому місці в офісі: з 8.00 год. до 9.00 год.)

закінчення роботи: 20.00 год.

Час перерви на відпочинок та харчування працівник встановлює та використовує за своїм розсудом з урахуванням виробничих інтересів та 8-годинної норми робочого часу на день.

Відсутність працівника на робочому місці у фіксований час без поважних причин є порушенням трудової дисципліни.

Щомісячна робота контролерів регулюється графіками роботи зі зміщеними вихідними днями з урахуванням необхідності роботи з побутовими абонентами в неробочий час та з застосуванням підсумованого обліку робочого часу за обліковий період 1 (один) календарний рік. Графіки зі зміщеними вихідними днями затверджуються директором "Харківенергозбут" і узгоджуються з профспілковим комітетом.

6.4.1. Для служби збуту та розрахунків з юридичними особами ХЕЗ, працівників груп збуту РВЕ, працівників СІТ, що супроводжують програмне забезпечення зазначеної категорії служб, установити робочі дні 30, 31, 1 числа щомісяця для складання розрахунків і передачі даних у ДП "Енергоринок" зі зсувом вихідних днів на 2 та 3 числа.

Для інспекторів РВЕ, установити робочі дні 1, 10, 20 та останній день місяця у зв'язку з необхідністю виконання контрольних знімань 10, 20 числа та в останній день місяця станом на 00.00 годин зі зсувом вихідних днів на наступні числа та зі зсувом робочого часу в останній день місяця з 23.00 до 7.00 першого числа з перервою з 2.00 до 2.45.

Оформлення робочих днів і зсув вихідних днів, зазначених у п. 6.4., провадиться розпорядженням директора " Харківенергозбут" або начальників РВЕ.

Зазначений у п.6.4.1. режим роботи встановити для водіїв автомобілів, що залучаються для участі в цій роботі за установленими документами. Оформлення робочих днів і зсув вихідних днів, зазначених у п. 6.4.1, для водіїв провадиться розпорядженням заступника голови правління - виконавчого директора .

6.5. Для рейдових бригад встановлюється цілодобовий режим роботи (з дотриманням тижневої норми робочого часу) зі зсувом вихідних днів (або на п'ятницю, або на понеділок) у зв'язку з необхідністю забезпечення контролю та виявлення бездоговірного користування електроенергією.

До роботи в контрольних рейдах може залучатися кожний з працівників компанії, хто має відповідну групу з ТБ та/або відповідно до посадової інструкції, у будь-який час доби за наказом Голови Правління або за розпорядженням функціональних директорів або начальників РЕМ і РВЕ.

Зазначений у п.6,5 режим роботи встановити для водіїв автомобілів, що залучаються для участі в цій роботі за установленими документами. Оформлення робочих днів і зсув вихідних днів, зазначених у п.6.5., для водіїв провадиться розпорядженням заступника голови правління- виконавчого директора.

6.5.1. Для працівників технічних служб, пов'язаних з обслуговуванням електрообладнання споживачів, та електромонтерів з заміни приладів обліку "Харківенергозбут" у зв'язку з необхідністю роботи у вечірній час до 22.00 та у вихідні дні в присутності абонентів, а також, у випадку неможливості відключення підприємств від енергопостачання в робочий час – у дні та години, погоджені з підприємством, режим щоденної роботи може бути змінений, а вихідні дні зміщені або на п'ятницю, або на понеділок за розпорядженням функціональних директорів або начальників РВЕ та РЕМ, умовою про отримання згоди працівників на роботу при зміщенні вихідних днів

Зазначений у п. 6.5.1 режим роботи встановити для водіїв автомобілів, що залучаються для участі в роботі за встановленими документами. Оформлення робочих днів і зсув вихідних днів, зазначених у п. 6.5.1, для водіїв провадиться розпорядженням заступника голови правління - виконавчого директора або заступника виконавчого директора з транспорту.

6.6. Для оперативного персоналу електричних мереж, а також на деяких видах робіт (знімання показань приладів обліку, обхід споживачів електроенергії, проведення капітальних і поточних ремонтів), в окремих підрозділах (охорона), де не може бути встановлена щоденна або тижнева норма тривалості робочого часу, застосовується підсумований облік робочого часу.

6.6.1. У разі виникнення технологічних порушень та аварійних ситуацій або необхідності попередження технологічного порушення в мережах АК "Харківобленерго" оперативні працівники (чергові диспетчери) або адміністративні керівники, керівники технічних служб мають право викликати працівників відповідного підрозділу на роботу у будь - який час доби для ліквідації технологічних порушень і аварійних ситуацій (негайного усунення їх наслідків), або виконання робіт з попередження технологічного порушення.

Тривалість робіт за добу з урахуванням понаднормових не повинна перевищувати встановлених законодавством норм.

Оформлення виклику на роботу в таких випадках в робочі дні проводиться наказом голови правління або розпорядженням технічного директора, або його заступників за напрямками, або розпорядженням начальників РЕМ відразу після виконання робіт. В табелі обліку використання робочого часу відображується фактично відпрацьований час з виділенням часу роботи в нічний час. Оплата за відпрацьований час проводиться згідно з колективним договором.

Оформлення залучення до роботи в вихідні, святкові та неробочі дні у разі виникнення технологічних порушень та аварійних ситуацій або необхідності попередження технологічного порушення в мережах АК "Харківобленерго" проводиться за узгодженням з профспілковим комітетом наказом голови правління .

6.7. При підсумованому обліку робочого часу робота регулюється графіками роботи (змінності).

Графіки робіт (змінності) при підсумованому обліку розробляються таким чином, щоб за обліковий період була дотримана нормальна тривалість робочого часу.

Обліковий період при підсумованому обліку робочого часу для оперативного персоналу, працівників охорони та працівників, для яких, залежно від специфіки виробництва, установлюється змінний графік роботи, є календарний рік (з 1 січня по 31 грудня включно). В інших випадках встановлюється інший обліковий період.

Час роботи для них визначається графіками роботи (змінності), розробленими в структурних підрозділах, затвердженими функціональними директорами та погодженими із профспілковим комітетом.

6.8. На безперервних роботах забороняється залишати робоче місце до приходу змінного працівника. У випадку неявки змінника працівник повідомляє про це старшого по роботі, що зобов'язаний терміново вжити заходи для заміни змінника іншим працівником.

У цих випадках час переробітку встановленого графіком робочого часу (зміни) не вважається понаднормовим і компенсується в інші дні наданням іншого дня відпочинку або годин в обліковому періоді.

6.9. На працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений. Замість днів відпочинку, не використаних за час відрядження, інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються.

6.10. Понаднормові роботи допускаються у виняткових випадках, обумовлених законодавством.

6.11. Залучення працівників до роботи у вихідні, святкові або неробочі дні проводиться у виняткових випадках, передбачених ст. 71 КЗпП України, і тільки за узгодженням з профспілковим комітетом.

Залучення працівників до роботи в ці дні оформляється наказом голови правління або розпорядженням уповноважених ним посадових осіб.

Жінки, що мають дітей-інвалідів або дітей у віці від 3-х до 14-ти років, не можуть залучатися до роботи в ці дні без їхньої письмової згоди.

6.12. Працівник усувається від роботи у випадку:

  • появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння,

  • відмови або ухилення від проходження обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу та перевірки знань з охорони праці та протипожежної безпеки,

  • інших випадках, передбачених законодавством.

При відстороненні від роботи за працівником зберігається його робоче місце, але заробітна плата за цей час йому не виплачується.

6.13. Забороняється в робочий час:

  • відривати працівників від їхньої безпосередньої роботи, відзивати або знімати їх з роботи для виконання громадських доручень, проведення різних заходів, не пов'язаних з виробничою діяльністю,

  • проводити збори, засідання та різного роду наради в громадських організаціях, крім засідань профспілкового комітету компанії.

6.14. Адміністрація зобов'язана організувати облік явки на роботу, закінчення роботи та ведення табеля обліку робочого часу.

6.15. У випадку відсутності на робочому місці за виробничою необхідністю працівники компанії зобов'язані узгоджувати свої дії з безпосереднім керівником.

6.16. Якщо працівникові за особистими мотивами необхідно бути відсутнім на робочому місці, він зобов'язаний одержати дозвіл безпосереднього керівника та оформити відсутність на роботі шляхом подачі заяви на ім'я голови правління та наказом по компанії.

6.17. У випадку непередбачених обставин відсутності на роботі (хвороби, терміно­вого від'їзду, догляду за хворим членом родини тощо) працівник зобов'язаний протягом доби повідомити про це безпосереднього керівника та в перший день виходу на роботу після неявок надати документ, що підтверджує поважні причини відсутності на роботі.