Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний консп. Гідр..doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

3

Мiнiстерство освiти і науки, молоді та спорту України

Полтавський будівельний технікум транспортного будівництва

Гідравліка, гідро та пневмоприводи опорний конспект

для спеціальності: 5.05050204 “Експлуатація та ремонт підйомно-транспортних, будівельних, дорожніх машин та обладнання”.

м. Полтава

2012

ВСТУП.

Одним із головних засобів ефективного використання сучасних машин є наявність в них гідравлічних та пневматичних передач, різноманітних гідравлічних механізмів і обладнання.

Гідравлічні приводи володіють властивостями, які забезпечують гідрофікованим машинам і механізмам високі техніко-економічні характкристики.

При вивченні курсу “Гідравліка. Гідропневмоприводи” студенти повинні отримати теоритичні відомості з гідравліки, гідромашин, гідропередач і застосувати їх до вирішення технічних проблем.

Загальні положення. Програма курсу “Гідравліка, гідропневмоприводи” розрахована на 135 годин, з яких 14 годин відводяться на виконання лаборатоорно практичних робіт.

Програмою предмету передбачається вивчення основних законів рівноваги і руху рідини, конструкції принципу дії і есплуатації гідравлічних і пневматичних машин, гідро і пневмоприводів, які використовуються у транспортних, дорожніх та будівельних машинах. Вивчення предмету базується на знаннях студентів з математики, фізики, механіки.В свою чергу предмет «Гідравліка,гідропневмоприводи»

дозволяє глибше вивчити предмети: “Дорожні машини”, “Вантажнопідйомна техніка”, “Експлуатація та ремонт машин”, та інші.

За час вивчення предмету “Гідравліка, гідропневмоприводи” студенти мають набути базові знання необхідні для вивчення циклу спецдисциплін, навички самостійного оволодіння матеріалу за підручниками, технічною літературою, досвід практичного розв’язування інженерних задач, користування нормативною та довідковою літературою.

Студент повинен знати:

  • термінологію

  • одиниці величин, основні закони гідравліки

  • конструкцію та принципові схеми гідравлічних і пневматичних машин, гідропневмоприводів

  • правила експлуатації та ремонта гідропневмоприводів машин.

Студент повинен уміти

  • користуватись термінологією

  • застосовувати одиниці величини

  • розв’язувати задачі гідравліки, гідропневмоприводу

  • вибирати агрегати із числа серійновипускаємих

  • читати і складати гідросхеми

  • визначати несправності гідропневмоприводів і засоби їх усунення.

Програмою передбаченно виконання однієї домашньої контрольної

роботи.

Вивчення курсу «Гідравліка, гідропневмоприводи» закінчується складанням заліку.

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ.

Дисціпліна «Гідравліка, гідропневмоприводи» складається із таких основних частин:

  • Гідравліка - загальна теоритична частина, в якій вивчаються закони рівноваги та руху рідини, а також способи застосування цих законів до рішення задач.

  • Гідромашини - загальні відомості про гідромашини, їх параметри, класифікація, принцип дії.

  • Об’ємні гідроприводи та гідроденамічні передачі - частина курсу в якій розглянути основні схеми гідроприводів, обладнання гідроприводів, його будова і робота.

  • Пневматичний привод - загальні відомості про пнеимопривод та пневмомашини.

  • Експлуатація та ремонт машин з гідроприводом.

Для вивчення курсу рекомендується література: Башта Т.М., Руднев С. С., Некрасов Б. Б., Гидравлика, гидромашины и гидроприводы, М, Машиностроение, 1982 г., Мандрус В.І., Завягін В.Н., Машинобудівна гідравліка, приклади розрахунків, Львів, «Світ» ,1995рік. В.В.Вакина Машиностроительная гидравлика. Примеры расчётов, Вища школа, 1986р. Токаренко В.М., Гідропривод і гідрообладнання автотранспортних засобів, “Либідь”, 1991р., Б.Н.Некрасов “Справочное пособие по гидравлике, гидромашинам, гидроприводам” 2-е издание, Минск, “Высшая школа”, 1985, И.В. Петров. ”Обслуживание гидравлических и пневматических приводов дорожних машин’’

Структура методичних вказівок слідуюча: після найменування теми приведені питання програми курсу і вказівки, в яких звернено увагу студентів на важливий, важкозасвоюваний матеріал, на питання, в яких найчастіше всього допускається неправельне тлумачення.

Курс необхідно вивчати послідовно по темам.Вивчення курсу повинно супроводжуватись розв’язуванням задач.

Навчальний матеріал можна вважати засвоїним, якщо студент може відповісти правильно на контрольні запитання і застосувати теорію для рішення задач. При вивченні теоретичного матеріалу з будови і роботи гідропневмообладнання приводів бажано використовувати наочні засоби.