Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організаційно-правові засади державного управлі...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
823.3 Кб
Скачать

Загальна характеристика модуля

Цілі модуля:

  • сприяти розвиткові сучасного мислення щодо визначення пріоритетних напрямів перетворення державно-управлінських відносин, зумовлених дією об’єктивних законів;

  • сформувати систематизоване уявлення про сучасні засади організації роботи органів державного управління;

  • виробити вміння з проведення системного аналізу механізму взаємодії органів влади у процесі управління складними соціальними об’єктами;

  • сформувати навички застосування сучасних організаційно-правових засад державного управління для вирішення завдань, які виникають в управлінських ситуаціях.

Основні здатності:

  • шукати додаткову інформацію та інтерпретувати її для проведення комплексного аналізу стану державно-управлінських відносин;

  • мислити критично та розробляти стратегічні альтернативи розвитку управлінських систем різного рівня;

  • формувати організаційні заходи та забезпечувати взаємодію із суб’єктами зовнішнього оточення за допомогою відповідних нормативно-правових інструментів.

Додаткові здатності:

  • працювати самостійно з науковими джерелами, виробляти власне бачення проблем, взаємодіяти при здійсненні аналізу з членами групи;

  • адаптуватися до змін у системі державного управління, застосовувати альтернативні варіанти дій;

  • пропонувати обґрунтовані рішення та обговорювати їх у групі.

Цілі навчання:

По закінченні модуля слухачі повинні вміти:

  • визначати пріоритетні напрями перетворень державно-управлінських відносин, зумовлені різноманітними причинно-наслідковими зв’язками;

  • застосовувати відповідні методи, прийоми, технологію організації роботи органів державного управління, пов’язані з обраними напрямами перетворень державно-управлінських відносин;

  • пропонувати та відстоювати (обґрунтовувати) стратегічні альтернативи забезпечення взаємодії органів влади у процесі управління складними соціальними об’єктами;

  • демонструвати ефективність застосування сучасних організаційно-правових засад державного управління при вирішенні управлінських завдань.

Методи навчання:

Набуття слухачами стійких вмінь та навичок буде здійснюватись через застосування різноманітних форм навчання. Викладання лекцій у формі дискусій з використанням фоліо, що ілюструють найбільш суттєві матеріали модуля, надасть більше можливостей для сприйняття слухачами необхідної інформації. Проведення практичних та семінарських занять із застосуванням інтерактивних методів сприятиме розвитку здібностей та вмінь з аналізу конкретних ситуацій у сфері державно-управлінських відносин та навичок самостійного пошуку їх обґрунтованого вирішення.

Методи оцінювання:

Знання слухачів оцінюються на підставі:

1) здійснення моніторингу роботи слухачів у малих групах при обговоренні навчальних ситуацій та варіантів рішень; критеріями оцінки є спосіб подання ідеї, вміння критично мислити, трактувати інформацію, здатність до співпраці під час обговорення в малих групах, спроможність презентувати та відстоювати власні та колективні пропозиції;

2) індивідуального реферату за проблематикою модуля, критеріями оцінки є зміст, аналіз, спосіб подання інформації, узагальнення, оригінальність.

Здатність відшукувати, обробляти та інтерпретувати інформацію буде продемонстрована слухачами на семінарських заняттях та при написанні реферату. У рефераті слухачі демонструють навички опису різних способів пошуку додаткової інформації та посилання на офіційні нормативи, статистичні та наукові джерела інформації.

Уміння критично мислити буде продемонстровано під час процедури оцінювання роботи слухача на семінарському занятті та ознайомлення з рефератом: слухачі повинні вміти визначати пріоритетні напрями перетворень державно-управлінських відносин (правові, нормативні, організаційні), добре представляти обраний напрям, створювати сценарії перебігу подій з урахуванням визначених причинно-наслідкових зв`язків.

Здатність генерувати вирішення проблеми буде продемонстровано вмінням визначити критерії соціально-економічної ефективності, обґрунтовувати стратегічні альтернативи забезпечення взаємодії органів влади у процесі управління складними соціальними системами, а також вмінням визначати ефективність застосування сучасних організаційно-правових засад державного управління при вирішенні управлінських проблем.

На семінарських заняттях слухачі зможуть продемонструвати свої здатності щодо обґрунтування та доведення необхідності запровадження змін у державно-управлінських відносинах і, одночасно, вміння працювати самостійно та в групі.

Здатність адаптуватися до змін у системі державного управління буде продемонстровано слухачами на семінарських заняттях при вирішенні проблем Case-studes. Розгляд зазначених проблем дозволить продемонструвати здатності слухача пропонувати обґрунтовані рішення та обговорювати їх у групі.

Загальний опис процедури оцінювання:

Семінарське заняття: 20 хвилин на обговорення в малих групах, 10 хвилин на презентацію із застосуванням відповідних візуальних засобів подання матеріалу, 5 хвилин на запитання (30 % оцінки).

Реферат (норма – 2500  3000 слів) (70 % оцінки).

У рефераті подається опис концепцій вирішення проблеми (вступ); методи пошуку інформації, розгляд підходів до проблеми на основі джерел інформації, узагальнення та альтернативи вирішення проблеми (основна частина); критерії соціально-економічної ефективності щодо проблеми, яка вирішується; обґрунтування процесу реалізації запропонованих рішень. До реферату додаються візуальні засоби подання матеріалу.

1. СИСТЕМНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Ключові положення теорії систем

Органічна модель задоволення

потреб людини, громадянина