Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести 'Крок 2'.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
818.69 Кб
Скачать

25. Цеховим лікарем на підприємстві щорічно проводиться аналіз стану здоров’я робітників. На які диспансерні групи здоров’я розподіляються робітники підприємства у щорічному звіті?

*1). Здорові, практично здорові, хворі за трьома стадіями компенсації

2). Здорові, ті, які часто хворіють з компенсованим перебігом хвороби

3). Здорові, хворі на важливі неепідемічні захворювання, практично здорові

4). Здорові, хворі з тимчасовою втратою працездатності, хворі з некомпенсованим перебігом захворювання

5). Здорові, хворі на гострі захворювання, хворі з субкомпенсованим перебігом хвороби

26. На автотранспортному підприємстві за останні 5 років захворюваність на попереково-крижовий радикуліт зросла з 5,3 до 6,8 випадків на 100 робітників. Одночасно на 1,2 дня зросла і середня тривалість захворювання. Яка група факторів у даному разі найбільш імовірно зумовила ці негативні прояви?

*1). Умови праці

2). Рівень побуту

3). Рівень матеріальної забезпеченості

4). Спадковість

5). Умови та характер відпочинку

27. Під впливом виробничого навантаження у гірників відзначається стійке зниження працездатності, ознаки захворювань відсутні. Оцініть умови і характер праці.

1). Оптимальні

2). Шкідливі і небезпечні

*3). Допустимі

4). Екстремальні

5). Недопустимі

28. При аналізі результатів поглиблених медичних оглядів учнів ПТУ виявлено, що поширеність патології опорно-рухового апарата складає 36,4 вип./100, нервової системи й органів чуття 22,9 вип./100, серцево-судинної 11,6 вип./100, органів травлення 9.8 вип./100. Який фактор ризику переважає?

*1). Неправильна робоча поза

2). Нераціональне харчування

3). Несприятливі мікрокліматичні умови

4). Нераціональний розклад занять

5). Неправильне освітлення

29. Після одержання повідомлення про нещасний випадок на виробництві власником підприємства було призначено комісію для розслідування, яка впродовж 5 діб з моменту події обстежила місце нещасного випадку, опитала очевидців, вивчила умови праці і засоби виробництва, розробила заходи профілактики, оформила акт результатів розслідування. Яке порушення допустила комісія при розслідуванні нещасного випадку?

*1). Порушила терміни розслідування

2). Опитала очевидців

3). Вивчила умови праці і засоби виробництва

4). Розробила заходи профілактики

5). Оформила акт розслідування

30. До медсанчастини нафтопереробного заводу поступив робітник із симптомами: запаморочення, нудота, серцебиття, біль у горлі, порушення свідомості. Попередній діагноз – гостре отруєння парами бензину. Після підтвердження діагнозу завідувач відділення профпатології обласної лікарні повинен направити повідомлення за місцем праці потерпілого. В який термін це слід зробити?

1). 6 годин

2). 10 годин

3). 12 годин

*4). 1 доба

5). 3 доби

31. Санепідслужба району, в якому розташована вугільна шахта, отримавши повідомлення про випадок хронічного професійного захворювання шахтаря на пневмоконіоз, зобов’язала директора шахти організувати і провести розслідування. В який термін це повинно відбутися?

1). 1 доба

2). 3 доби

3). 5 діб

4). 6 діб

*5). 7 діб

32. У відділення профпатології поступило троє пацієнтів, що працюють у ливарному цеху автобусного заводу із діагнозом свинцева хронічна інтоксикація. Як лікар-профпатолог повинен кваліфікувати даний випадок?

1). Гостре профзахворювання

2). Хронічне профзахворювання

*3). Групове хронічне профзахворювання

4). Нещасний випадок

5). Гостре профотруєння

33. У відділення реанімації обласної клінічної лікарні поступають пацієнти, які отримали хімічні опіки після вибуху на заводі по виробництву аміачної селітри. В який термін лікарня повинна інформувати зацікавлені інстанції про даний випадок?

*1). 1 доба

2). 2 доби

3). 3 доби

4). 5 діб

5). 7 діб

34. У працівника пункту хімізації “Провесінь”, який упродовж останніх 5 років займається протравлюванням насіння, спостерігається парез верхніх кінцівок. Яка група пестицидів могла найімовірніше обумовити дану патологію?

1). Хлорорганічні

*2). Фосфорорганічні

3). Нітропохідні фенолу

4). Хлорпохідні фенолу

5). Похідні сечовини та гуанідину

35. Для боротьби з тарганами на харчоблоці лікарні використовували карбофос. До якої групи отрутохімікатів за призначенням він відноситься?

1). Зооциди

2). Гербіциди

3). Акарициди

4). Нематоциди

*5). Інсектициди

36. У зв’язку з ураженням сільськогосподарських угідь слимаками виникла потреба їх обробки хімічними засобами боротьби зі шкідниками та хворобами. Який вид отрутохімікатів слід використати в цьому випадку?

1). Гербіциди

2). Арборіциди

3). Фунгіциди

*4). Лимациди

5). Інсектициди

37. При проведенні хронічного експерименту було встановлено підпорогову дозу пестициду на рівні 4 мг/кг маси тіла тварини, коефіцієнт запасу 100. Яка ДДД пестициду (мг/к)?

1). 400

2). 40

3). 4

4). 0,4

*5). 0,04

38. Через кілька днів після проведення передпосівного знезараження насіння у робітника виникли ознаки функціональних змін у центральній нервовій системі. З’явилися симптоми вираженої прогресуючої астенізації, тремор кінцівок, стоматит, на яснах - синювата смуга, виникли диспептичні явища. Яка з використаних хімічних сполук найбільш ймовірно призвела до отруєння?

1). Хлорорганічні сполуки

2). Фосфорорганічні сполуки

*3). Ртутьорганічні сполуки

4). Мідьвмісні сполуки

5). Миш’яковмісні сполуки

39. Після обробки капусти карбофосом на сільськогосподарському лані в однієї з робітниць з’явилися ознаки функціонального порушення з боку ЦНС, серцево-судинної та м’язової систем. Який механізм токсичної дії даного пестициду?

1). Блокада SH-груп білків

2). Порушення процесів фосфорилювання

*3). Пригнічення активності холінестерази

4). Пригнічення активності метгемоглобінредуктази

5). Порушення процесів перекисного окислення ліпідів

40. Працівник складу для зберігання сильнодіючих отруйних речовин, у якому виявлено ряд суттєвих порушень зберігання пестицидів та агрохімікатів, госпіталізований до терапевтичного відділення ЦРЛ зі скаргами на біль у животі, нудоту, блювання, пронос, болі у кінцівках. При об’єктивному обстеженні – дерматит відкритих ділянок шкіри. Яка з речовин, що зберігається на даному об’єкті, найвірогідніше зумовила вказані симптоми?

1). Фосфорорганічні пестициди

*2). Хлорорганічні пестициди

3). Ртутьорганічні пестициди

4). Похідні сечовини і гуанідину

5). Синтетичні піретроїди

41.Після протравлення насіння ртутьорганічною сполукою (гранозан), у робітника з’явились порушення функції серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту. Які зміни біохімічних показників крові характерні для клініки отруєння даним пестицидом?

*1). Зв’язування SH-груп білків

2). Пригнічення активності холінестерази

3). Порушення процесів перекисного окислення ліпідів

4). Порушення процесів фосфорилювання

5). Пригнічення активності метгемоглобінредуктази

Тема: Гігієнічна оцінка ступеня важкості та напруженості праці.

Тестові завдання з банку даних „Крок”-2 2007 р.

1. Оператор автокамерної лінії шинного заводу працює стоячи, нахиляючись 400 разів за зміну під кутом понад 30 , енерговитрати при цьому становлять 25 Вт. Під час праці в оператора підвищується пульс (106 за 1 хв.). У кінці зміни зменшується увага, знижується витривалість. Який з показників найбільш імовірно свідчить про важкість праці?

*1). Витрати енергії

2). Нахил корпусу

3). Частота пульсу

4). Робоча поза

5). Зниження витривалості

2. В гальванічному цеху машинобудівного заводу, де працюють жінки, має місце ручне періодичне (до 2 раз за годину) переміщення оброблених деталей. Яку граничну норму підіймання і переміщення вантажу жінками слід рекомендувати адміністрації згідно з нормативами, затвердженими МОЗ України?

1). 15 кг

2). 20 кг

3). 10 кг

4). 7 кг

*5). 5 кг

3. Робітник, зайнятий на обробці відливок у ливарному виробництві, тримає шліфувальний інструмент вагою 10 кг, 260 хвилин за зміну. Робота здійснюється тривалим скороченням м’язів, при цьому в руховий центр безперервно надходить потік імпульсів, що досить швидко викликає виснаження функціонального потенціалу і розвинення втоми. Яку роботу виконує робітник?

1). Позитивну динамічну роботу.

2). Негативну динамічну роботу.

3). Напружену роботу.

4). Важку роботу.

*5). Статичну роботу.

4. При дослідженні працездатності програміста ЕОМ встановлено, що час простої зорово-моторної реакції збільшився у середині зміни на 30 % по відношенню до рівня у кінці першої години праці. Вкажіть, у якій системі зміни організму викликають виникнення стану втоми?

1). У м’язовій

*2). У центральній нервовій

3). У дихальній

4). У серцево-судинній

5). У периферичній нервовій

5. У процесі роботи на конвеєрі робітниця пакує дитячі іграшки у картонні коробки. Тривалість однієї операції складає 20 секунд, вона містить 5 різноманітних елементів. Робота проводиться сидячи. Суттєво зменшення рівня працездатності пакувальниці реєструється вже на початку 3-ї години праці. Чим можна пояснити такий швидкий розвиток втоми?

1). Впливом виробничого шуму

2). Вимушеною робочою позою

3). Гіподинамією

*4). Монотонністю праці

5). Впливом виробничої вібрації

6. Хронометражні спостереження за працею каменяра, який протягом робочого дня займається укладкою цегли на будівництві житлового будинку, показали, що час праці займає 80 % робочої зміни, а 20 % займають нерегламентовані перерви. Яка найбільш вагома причина швидкого розвитку втоми і низької працездатності каменяра?

1). Потужній потік імпульсів в ЦНС

*2). Велика концентрація молочної кислоти в м’язах

3). Дефіцит кисню в м’язах

4). Накопичення в м’язах СО2

5). Виснаження енергетичних ресурсів

7. Заготівельниці автокамер працюють стоячи, 300 разів за зміну нахиляючись під кутом 32°. Одночасно спостерігають за п’ятьма об’єктами. Тривалість робочих операцій – 2-4 с. Активні дії займають 87% від тривалості зміни. За якими показниками, зазначеними в задачі, можна визначити монотонність праці?

*1). За тривалістю виконання операції

2). За робочою позою

3). За відсотком активної дії (87%)

4). За кількістю нахилів (300 за зміну)

5). За кількістю об’єктів спостереження (5)

8. На залізничній станції, де проводиться розвантаження вагонів з пеком, при фізіолого-гігієнічному дослідженні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають розпечену масу і перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до ІІІ ступеня важкості. За яким із перерахованих критеріїв могла бути проведена оцінка важкості праці вантажників?

*1). Максимальна маса вантажу, що переміщується

2). Величина статичного навантаження за зміну

3). Час активних дій, % до тривалості зміни

4). Час пасивного спостереження, % до тривалості зміни

5). Інтелектуальне навантаження

9. Праця оператора машинного набору вимагає запам’ятовування на короткий проміжок часу великої кількості послідовних окремих елементів роботи. Який вид пам’яті характеризує працю оператора?

*1). Оперативна

2). Довгострокова

3). Короткострокова

4). Логічна

5). Рухова

10. На підприємстві в процесі виробництва утворюються особливо токсичні неутилізовані промислові відходи. Запропонуйте метод утилізації та знешкодження.

*1). Захоронення в котлованах полігонів в контейнерній тарі.

2). Термічна обробка.

3). Біотермічна переробка на удосконалених звалищах.

4). Захоронення в котлованах полігонів з ізоляцією дна і стінок ущільненим шаром глини.

5). Використання як сировини для повторної переробки.

11. Робота оператора-виконавця на одній з дільниць металургійного комбінату потребує зосередженого спостереження за технологічним процесом упродовж 70% робочого часу. За одну годину необхідно переробити 175 інформаційних сигналів. В аварійних ситуаціях доводиться приймати рішення за умови великого дефіциту часу, поряд з небезпекою і високою відповідальністю. Який з показників трудового процесу не характерний для даного типу праці?

1). Інтелектуальні навантаження

2). Сенсорні навантаження

3). Нервово-емоційне навантаження

*4). Фізичне динамічне навантаження

5). Значущість помилки

12. Робота на конвеєрі по складанню швейних машинок характеризується виконанням нескладних операцій, які складаються з 3-4 елементів загальною тривалістю від 24 до 40 сек. Визначить описані характеристики праці на конвеєрі.

1). Часте переключення уваги

*2). Певний ритм і темп роботи

3). Значне фізичне навантаження

4). Нервово-емоційне навантаження

5). Сприйняття і переробка різноманітної інформації

13. Під час роботи на конвеєрі по складанню кулькових ручок тривалість операції складає декілька секунд, кількість деталей за зміну – 18000-20000, маса деталей 5 г. Визначте характеристику праці на конвеєрі.

1). Часте переключення уваги

*2). Монотонність

3). Значне фізичне навантаження

4). Переробка різноманітної інформації

5). Нервово-емоційне навантаження

14. У процесі роботи лісоруба величина зусиль, пов’язаних з утриманням бензопили двома руками, становить 80000 кгс. Який вид м’язової діяльності забезпечує виконання даного виробничого елементу?

1). Позитивна динамічна робота

2). Негативна динамічна робота

*3). Статична робота

4). Механічна робота

5). Фізична робота

Тема: Гігієнічна оцінка впливу шуму та вібрації на організм людини.

Тестові завдання з банку даних „Крок”-2 2007 р.

1. На машинобудівному заводі проводиться зачистка відливок за допомогою шліфувальних машин, які є джерелом локальної вібрації. Які найбільш ефективні профілактичні заходи для попередження її шкідливого впливу на організм працюючих?

1). Проведення санітарно-просвітницької роботи серед робітників

2). Проведення попередніх та періодичних медичних оглядів

3). Масаж кистей рук

4). Приймання теплих ванн для рук

*5). Використання рукавичок, що гасять вібрацію

2. У деревообробному цеху проводиться розпилювання деревини на дошки. При вивчені умов праці робітників встановлено, що еквівалентні рівні шуму у цеху перевищують гранично допустимі. Шум непостійний, переривчастий, широкосмуговий, високочастотний. Які специфічні зміни в організмі робітників можуть виникати за даних умов?

1). Невротичні стани

2). Вегетосудинна дистонія

3). Гіпертонічна хвороба

4). Виразкова хвороба шлунка

*5). Нейросенсорна приглухуватість

3. Електрогазозварник зварює великогабаритні конструкції в незручній робочій позі (зігнувшись) у несприятливій акустичній обстановці (Lекв. – 81,2 дБА при ГДР – 80 дБА). Концентрація шкідливих речовин у повітрі робочої зони перевищує ГДК у 3 – 4 рази. Укажіть першочергові заходи щодо поліпшення умов праці:

1). Місцева витяжна вентиляція

2). Аерація

3). Облицювання приміщень звукопоглинаючими матеріалами

4). Раціоналізація режиму праці і відпочинку

*5). Застосування засобів індивідуального захисту

4. На робочому місці випробувача авіаційних двигунів зареєстровано аеродинамічний шум на рівні 102 дБА. Який з профілактичних заходів є найбільш дієвим у даному випадку?

1). Застосування активних глушників

2). Встановлення двигуна на шумоізолюючий фундамент

3). Точна підгонка деталей двигуна

4). Раціоналізація режиму праці і відпочинку

*5). Використання індивідуальних протишумних вкладишів

5. При обробці деревини на меблевій фабриці на робочих місцях робітників протягом робочої зміни встановлена наявність виробничого шуму, рівні якого при виконанні різних операцій становили 81, 84 і 85 дБА. При вимірюванні рівнів звукового тиску за окремими октавними смугами встановлено перевищення допустимих рівнів в октавній смузі 2000Гц на 2 дБ, в октавній смузі 4000 Гц – на 6 дБ і октавній смузі 8000 Гц – на 3 дБ. Вкажіть характер даного шуму за часовою, спектральною і частотною характеристиками.

1). Шум непостійний, тональний, середньочастотний.

2). Шум непостійний, широкосмуговий, високочастотний.

*3). Шум постійний, широкосмуговий, високочастотний.

4). Шум постійний, тональний, низькочастотний.

5). Шум непостійний, широкосмуговий, низькочастотний.

6. Шліфувальник механічного цеху працює ручною шліфувальною машиною. Рівень переривчастої локальної вібрації, яка діє на робітника при цьому, перевищує допустиме за санітарними нормами значення на 3 дБ. Який із названих заходів повинен виконати роботодавець у першу чергу для профілактики вібраційної хвороби?

1). Забезпечити віброзахисними рукавицями.

2). Забезпечити оптимальні параметри мікроклімату.

*3). Розробити режим праці та відпочинку.

4). Зменшити вагу машини.

5). Організувати теплові процедури для рук.

7. При вивченні умов праці коваля встановлено, що еквівалентний рівень шуму на його робочому місці становить 95 дБА (допустимий еквівалентний рівень – 80 дБА). Робота проводиться без використання засобів захисту. Який найбільш ефективний профілактичний захід у даних умовах?

1). Збільшення відстані між виробничим обладнанням

2). Зниження рівня шуму в джерелі утворення

*3). Використання індивідуальних засобів захисту

4). Проведення періодичного медичного огляду

5). Застосування звукопоглинаючих бар’єрів

8. При періодичному медичному огляді робітників-клепальників авіаційного заводу виявлено, що 40% осіб мають вегето-судинну дистонію, 20 % – гіпертонічну хворобу, 5% – верето-міофасцит. Який основний виробничий чинник міг спричинити такі зміни стану здоров’я працівників?

1). Електромагнітне випромінювання

2). Високий рівень запиленості

3). Висока температура повітря

*4). Виробнича вібрація

5). Інфрачервоне випромінювання

9. Робітник цвяхового цеху 35 років, стаж у даному виробництві 10 років, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму, на черговому періодичному огляді виставлено діагноз: “Професійна приглухуватість”. Що є підставою для такого діагнозу?

*1). Дані аудіометрії

2). Стаж роботи у даному виробництві

3). Характеристика шуму у даному виробництві

4). Результати дослідження показників ЦНС

5). Результати дослідження стану внутрішнього вуха

10. Праця токаря супроводжується тривалим, протягом зміни, широкосмуговим інтенсивним мінливим, що часом перевищує ГДК, шумом. Медоглядом виявлено ранні ознаки професійного захворювання – шумової хвороби. Де знаходиться ця межа інтенсивності шуму в дБ, перевищення якої призводить за даних обставин до приглухуватості?

*1). 80 дБ.

2). 40 дБ.

3). 60 дБ.

4). 100 дБ.

5). 130 дБ.

11. При проведенні чергового медогляду обрубника ливарного цеху, зі стажем роботи 7 років, на підставі скарг і об’єктивного обстеження встановлено діагноз: вібраційна хвороба, І стадії, від дії локальної вібрації. За допомогою якого приладу можна об’єктивно дослідити ступінь шкідливого впливу вібрації на організм обрубника литва?

*1). Вимірювача вібраційної чутливості.

2). Низькочастотної вібровимірювальної апаратури.

3). Вимірювача шуму і вібрації.

4). Аудіометра

5). Аудіотестера

12. Студент Н. проводить оцінку рівня шуму в цеху холодного штампування. За допомогою якого приладу він проводить це гігієнічне дослідження?

*1). Шумовібромір

2). Аналізатор спектру шуму

3). Аудіотестер

4). Актинометр

5). Піранометр

13. На робочому місці випробувача авіаційних двигунів зареєстровано аеродинамічний шум на рівні 102 дБА. Який з профілактичних заходів є найбільш дієвим у даному випадку?

1). Застосування активних глушників

2). Встановлення двигуна на шумоізолюючий фундамент

3). Точна підгонка деталей двигуна

4). Раціоналізація режиму праці і відпочинку

*5). Використання індивідуальних протишумних вкладишів

14. Робітник ковальського цеху підприємства звернувся до лікаря зі скаргами на погіршення чутки, підвищену стомлюваність, головну біль. Проведена тональна аудиографія. Аудиограмма характерна для сенситивної глухуватості. Які профілактичні заходи Ви б рекомендували застосувати?

*1). Застосовувати антифони

2). Герметизувати устаткування

3). Вживати в їжу паюсну ікру

4). Змінити керівництво підприємства

5). Займатися аутотренінгом

15. Працівник, 39 років, звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння в кистях та передпліччях, зниження м’язової сили рук, порушення сну, дратівливість та зниження слуху. Робітник протягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло масою 20 кг. Об’єктивно: шкіра кистей синюшного відтінку, набряк кінчиків пальців, утертість шкірного малюнка, легка деформація між фалангових суглобів, зниження тактичної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

*1). Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації

2). Хвороба Рейно

3). Ревматичний поліартрит

4). Нервово-циркуляторна дистонія

5). Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації.

16. Під час аудіо метричного дослідження слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув порогу слухової чутливості становив 17 дБ на обидва вуха. Як можна оцінити функціональний стан слухового аналізатора робітника наприкінці робочого дня?

*1). Стомлення

2). Перевтома

3). Приглухуватість

4). Втома

5). Адаптація

17. Аналізуючи результати періодичного медичного огляду робітників-шліфувальщиків художнього скла, було виявлено, що у 40 % робітників із тривалим стажем у віці 30–45 років установлений діагноз неврит ліктьового нерва, у 21 % – вегетативно-чутливий поліневрит, у 12 % верето-міофасціїт верхніх кінцівок. Робітники шліфують вироби за допомогою обертового абразивного диска. З дією якого несприятливого фактора пов’язане виникнення даних захворювань?

1). Пил

2). Несприятливий мікроклімат

*3). Вібрація

4). Шум

5). ЕМП

18. При аудіометричному дослідженні слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув порогу слухової чутливості становив 5 дБ на обидва вуха. Як можна діагностувати ці функціональні зміни у слуховому аналізаторі робітника?

1). Приглухуватість

2). Стомлення

3). Перевтома

*4). Адаптація

5). Втома

19. Вивчено умови праці вальщиків ліспромгоспу, які працюють з бензопилою (масою 15 кг) протягом 6 годин за робочу зміну. Вальщик працює стоячи, кистями рук стискає гумові рукоятки бензопили з силою 150 – 200 Н, які тримає на рівні попереку. Вкажіть вид вібрації за джерелом виникнення, що діє на робітників у даних умовах.

1). Технологічна А

2). Транспортно-технологічна

*3). Локальна

4). Транспортна

5). Технологічна Б

20. Робітник цвяхового цеху 35 років, стаж у даному виробництві 10 років, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму, на черговому періодичному огляді виставлено діагноз: “Професійна приглухуватість”. Що є підставою для такого діагнозу?

*1). Дані аудіометрії

2). Стаж роботи у даному виробництві

3). Характеристика шуму у даному виробництві

4). Результати дослідження показників ЦНС

5). Результати дослідження стану внутрішнього вуха

21. В лікарню звернувся хворий зі скаргами на порушення больової та тактильної чутливості, біль в кінцевих фалангах пальців виникаючу після роботи. На підприємстві йому приходиться працювати з механічними приладами. Яку патологію треба запідозрити в цьому випадку?

1). Кесона хвороба

2). Шумова хвороба

3). Ознаки перевтоми

*4). Вібраційна хвороба

5). Гіповітаміноз В1

22. Рівень шуму на робочому місці становить 121дБА. Який ефект є найбільш імовірним у працюючих?

*1). Подразнююча дія

2). Отримання акустичної травми

3). Втрата слуху

4). Галопуючий перебіг хронічних захворювань

5). Підвищення виробничого травматизму

Тема: Гігієнічна оцінка пилу та токсичних хімічних речовин. Методика гігієнічної оцінки небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища та реакції організму на їх вплив.

Тестові завдання з банку даних „Крок”-2 2007 р.