Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ ГП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
160.65 Кб
Скачать

Тема 5. Участь держави, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в господарській діяльності

Наукові теорії про необхідність державного регулювання економіки. Поняття «державне регулювання економіки (підприємництва)», типи і цілі державного регулювання господарської діяльності. Правове регулювання участі держави у господарській діяльності. Обмеження щодо здійснення підприємницької діяльності та види діяльності, в яких забороняється підприємництво.

Господарська компетенція держави, органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Методи та форми державного регулювання господарських відносин. Державно-приватне партнерство: поняття, принципи та форми. Основні напрями економічної політики держави, їх характеристика. Форми державного планування господарської діяльності. Принципи та засади державного прогнозування економічного і соціального розвитку України. Програми економічного та соціального розвитку як складові державного регулювання господарської діяльності. Податки в механізмі державного регулювання господарської діяльності.

Правові та економічні умови функціонування державного сектору економіки. Особливості участі держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування у сфері господарювання (як особливі учасники господарських відносин, і як особливий інститут управління господарською діяльністю).

Поняття контролю і нагляду у сфері господарювання як особливих напрямів діяльності держави, сфери їх застосування. Поняття, види та форми господарського контролю. Особливості і види адміністративного контролю за в сфері господарювання. Підстави для проведення господарського контролю. Повноваження контролюючих органів. Правова природа та порядок проведення ревізій та перевірок, їх відмінність. Облік майна та звітність суб’єктів господарювання.

Дозвільна система в сфері господарювання. Поняття дозволу та види дозвільних органів. Діяльність саморегулівних організацій в сфері господарювання. Об’єднання підприємців. Державна політика в сфері дерегулювання підприємництва в Україні. Особливості управління господарською діяльністю у державному та комунальному секторах економіки.

Тема 6. Засоби державного регулювання господарської діяльності

Поняття та основні засоби регулюючого впливу держави на діяльність суб'єктів господарювання. Умови, обсяги, сфери та порядок застосування окремих видів засобів державного регулювання господарської діяльності. Правові засади та порядок постачання продукції для державних потреб. Правові основи здійснення процедур закупівлі товарів,робіт і послуг за державні кошти.

Правові засади ліцензування певних видів господарської діяльності. Патентування та квотування у господарській діяльності.

Особливості технічного регулювання у сфері господарювання. Застосування нормативів та лімітів у сфері господарювання. Правове регулювання ціноутворення в Україні. Види цін і тарифів. Дотації та інші засоби державної підтримки суб'єктів господарювання.

Тема 7. Обмеження монополізму та захист суб'єктів господарювання і споживачів від недобросовісної конкуренції

Поняття і призначення антимонопольного регулювання. Загальна характеристика законодавства про захист економічної конкуренції. Держава як інститут, що забезпечує захист та розвиток конкуренції .

Завдання, компетенція, повноваження та організаційні засади діяльності Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень.

Правове регулювання в Україні природних монополій. Поняття та ознаки монопольного (домінуючого) положення на ринку. Поняття природної монополії та суб’єкта природної монополії. Зловживання монопольним (домінуючим) положенням на ринку. Монополістичні правопорушення, їх види та засоби боротьби з ними. Організаційно-правові методи боротьби з монопольними зловживаннями. Порядок та підстави надання дозволу на концентрацію. Державний контроль за процесами створення, ліквідації та реорганізації суб’єктів господарювання, придбання, передачі в оренду майна (економічна концентрація).

Поняття, роль та основні принципи економічної конкуренції. Поняття недобросовісної конкуренції. Загальна характеристика видів недобросовісної конкуренції. Неправомірне використання ділової репутації підприємців. Створення перешкод господарюючим суб’єктам у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції. Неправомірні дії щодо комерційної таємниці суб’єкта господарювання. Процедура розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції . Загальні засади відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції Види відповідальності та види санкцій за порушення антимонопольного законодавства.