Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит ітф.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
881.66 Кб
Скачать

Тема 11.Матеріально- технічна база і науково-технічний прогрес в сільському господарстві.

Зміст завдання:

Визначити забезпеченість господарства енергетичними ресурсами;

Розрахувати основні показники наявності та використання енергоресурсів;

Обчислити показники ефективності використання автомобільного та тракторного парку господарства .

Методика виконання.

Матеріально-технічна база - це сукупність засобів і предметів праці, які застосовують для виробництва сільськогосподарської продукції. До її складу входять земля , як основний засіб виробництва, виробничі та невиробничі будівлі, обладнання для них, робоча і продуктивна худоба, багаторічні насадження, трактори, комбайни, автомобілі, транспортні засоби, корми, насіння, запчастини, нафтопродукти, будівельні матеріали, тощо. Найактивнішою частиною матеріально-технічної бази сільського господарства є енергетичні ресурси. До них відносять механічні двигуни, електро-, вітродвигуни, енергетичні установки та робочу худобу. Вони вимірюються в кінських силах або кіловатах. Для перерахунку кінських сил в кВт використовують коефіцієнт 0,735, а кВт у кінські сили- 1,36.

Показниками наявності енергетичних потужностей є :

Енергозабезпеченість – це кількість енергоресурсів, що припадає на одиницю земельної площі ; а в тваринництві – на умовну голову худоби; ; та енергоозброєність, яка розраховується на середньорічного працівника.

Проаналізуємо за даними статистичної звітності забезпеченість енергоресурсами (табл. 2.15).

Таблиця 2.15

Визначення забезпеченості господарств енергоресурсами

Показники

Господарство

Господ.

в % до

господ.

1. Вихідні дані:

Площа сільськогосподарських угідь, га

в т.ч. ріллі

із них посівів

Середньорічна кількість працюючих, чол.

Наявність енергетичних потужностей, к.с.

в т.ч. електродвигунів

Використано електроенергії, тис. кВт. год.

Кількість електродвигунів, шт.

Кількість тракторів, шт.

2. Показники забезпеченості:

Енергозабезпеченість, к.с.

на 100 га сільськогосподарських угідь

на 100 га ріллі

Енергоозброєність праці, к.с.

Припадає на 100 га ріллі, шт.:

електродвигунів

тракторів

Електрозабезпеченість на 100 га посівної площі, кВт. год.

Електроозброєність праці, кВт. год.

Висновки та пропозиції:__________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Рівень використання засобів виробництва аналізують за окремими видами (табл.. 2.16 і 2.17). У складі техніки, що використовується в господарствах переважає машинно-тракторний парк. Коефіцієнт використання тракторного парку визначається співвідношенням тривалості використання тракторів протягом року та календарні дні року.

Узагальнюючим показником економічної ефективності роботи МТП є собівартість 1 умовного еталонного гектару: результат ділення загальної суми матеріально-грошових затрат на обсяг виконаних механізованих робіт.

Таблиця 2.16