Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_01_z_pic.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.86 Mб
Скачать

Додаток б організація світлового середовища громадських будівель

1. Значення світла в житті людини і архітектурі

Яскраві приклади гармонії світла й архітектури, засновані на вмілому володінні зодчими мистецтвом світлових засобів, можна простежити на всіх етапах розвитку світової архітектури. Простота й величність єгипетських пірамід, монументальна строгість, грецьких храмів, цілісність і грандіозність внутрішнього простору римського Пантеону і Софії Константинопольської, витончена пластика різьбленого каменю та поліхромні вітражі готики, динамічність композиції бароко, урочиста пишність класицизму, орнамент модерну, лаконізм форм конструктивізму – всюди знаходимо чудові й переконливі приклади органічного поєднання багатогранних функцій світла з простором громадської архітектури.

Коли ми говоримо про значення світла в архітектурі, то насамперед, звертаємо увагу на його формотворчі властивості. Завдяки світлу відчуття текстури поверхонь архітектури стає частиною сприйняття архітектурного середовища, а без нього неможливо у повній мірі оцінити простір і об’єм; "вібрації" світла можуть радикально змінити характер архітектурної форми і середовища.

Інженери-світлотехніки і спеціалісти в галузі гігієни та охорони праці акцентують увагу на тому, що природне освітлення приміщень відповідного рівня та якості є важливою передумовою створення комфортних умов діяльності людини, якісне освітлення сприяє підвищенню її творчої активності, зростанню продуктивності праці. Засобами освітлення можна викликати відчуття кольору і форми там, де їх немає, і знищити це відчуття там, де воно фактично мало би бути.

Штучне світло також здатне одночасно вирішувати утилітарні і естетичні завдання. Однак і сьогодні, коли у сотні раз порівняно з минулим зросло використання світла електричних джерел освітлення, ми схильні використовувати його переважно для утилітарних цілей, а не як засіб архітектури. Віками виробилась звичка оцінювати архітектурно-художні якості інтер’єрів та екстер’єрів будівель через їх сприйняття при денному освітленні. Світлова архітектура засобами штучного освітлення багатьом архітекторам видається як засіб "оформлення інтер’єру" чи "підсвітки" фасадів будинку, які не пов’язані з архітектурною творчістю. Коли техніка штучного освітлення була недосконалою, така практика себе виправдовувала. Однак прогрес технічних засобів освітлення та архітектурно-художні можливості штучного світла переконують нас у тому, що значення штучного світла в архітектурно-просторовій організації невпинно зростає. Світло – це не доповнення до архітектури, а її невід’ємна частина.

Питання світла й кольору знаходяться у площині пошуку "дизайнерської ідеї" організації архітектурного простору у поєднанні з художнім, композиційним задумом проектної пропозиції. Дизайн завжди швидше реагував на появу нових художніх тенденцій архітектурно-предметного середовища і сучасного мистецтва у цілому. Тому задачі організації природного та штучного освітлення, упорядкування колірного середовища, мають стати прерогативою архітектора-дизайнера, який здатний виявити особливості просторової організації інтер’єру не тільки функціонального порядку, але й художньо-естетичного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]