Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Карта_№1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Підготовка рахунку-фактури з виконанням обчислень Хід роботи:

1. Завантажити додаток Word.

2. Відкрити новий документ і підготувати за допомогою клавіатури рахунок-фактуру (рис.3.15).

3. Виконати обчислення у стовпчику "Сума". Для цього необхідно встановити курсор в першу клітинку стовпчика „Сума" і виконати команди головного „Таблиця/Формула. В діалоговому вікні з'явиться функція =SUM(LEFT) підсумку даних. Вилучити її у зв'язку з тим, що дані, які розташовані у стовпчиках „Кількість" та „Ціна за одиницю, грн" необхідно перемножити. Щоб виконати цю дію, із списку „Вставити функцію" треба вибрати функцію множення PRODUCT і у вікні „Формула" представити її у вигляді:

= PRODUCT(LEFT). Натиснути кнопку „ОК". З'явиться результат розрахунку. Виділити курсором дану функцію і скопіювати її командою „Копіювати" на стандартній панелі інструментів. Далі послідовно встановити курсор в клітинки стовпчика „Сума" другого та третього рядків рахунку і виконати команду „Вставка" на стандартній панелі інструментів. При цьому функція буде показувати результат розрахунку по першому рядку обчислень. Для перерахунку суми по інших двох рядках необхідно послідовно встановити курсор на скопійовані функції і через контекстне меню виконати команду „Обновити поле" або натиснути клавішу „F9".

4. Встановити курсор в клітинку рядка „Всього" і виконати команди головного меню „Таблиця/Формула". В діалоговому вікні з'явиться функція =SUM(ABOVE) підсумку даних, які розташовані над функцією у стовпчику „Сума". Натиснути кнопку „ОК". З'явиться результат розрахунку.

5. Виконати обчислення в клітинках рядка „ПДВ (20%)" та „Разом" шляхом введення у відповідні клітинки формул.

Тут слід зазначити, що стовпчики, рядки та клітинки будь-якої підготовленої таблиці мають свої власні координати (імена) у пам'яті комп'ютера, які необхідно використати при побудові формул. В даному випадку рахунок-фактура має: 6 стовпчиків з іменами відповідно А, В, С, D, E, F; 7 рядків з іменами відповідно 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Адреси клітинок для обчислення „Всього" та „ПДВ (20%)" будуть відповідно F5 і F6. Отже, формула розрахунку „ПДВ (20%)" буде мати вигляд: =F5*0,2, а формула розрахунку „Разом": =F5+F6.

6. Переглянути запис формул через контекстне меню за допомогою команди „Коди/значення полів". Змінити кількість комп'ютерів на 17 і перерахувати суму їх вартості, „Всього", „ПДВ (20%)", „Разом* шляхом виконання команди „Обновити поле" через контекстне меню.

7. Зберегти файл у власній папці з іменем „Рахунок" і завершити роботу з текстовим процесором командами головного меню „Файл /Вихід".

Питання для перевірки знань:

  1. Як включити панель з елементами управління „Форми”?

  2. Назвіть складові елементи панелі управління „Форми”?

  3. Як створити поле із списком ?

5