Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практичних занять для студентів ДФН.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

1.2. Написання і оформлення реферату

Студенти перших курсів, в основній своїй масі вперше стикаючись з написанням наукового аналітичного реферату, зазнають трудність не лише з проблемою - що таке аналітичний реферат(?), але і з тим, з чого треба починати своє наукове дослідження (його основні етапи) і як науково оформляється його текст і зовнішній вигляд, список використаних джерел і літератури.

Пропонуються наступні основні етапи роботи над рефератом:

  • вибір теми для самостійного наукового дослідження визначається на основі особистої і суспільної зацікавленості, значущості, а також наявності у розпорядженні студента літературних джерел з вибраної їм проблеми;

  • знайомство з бібліографічними покажчиками, каталогом, довідковою літературою бібліотеки і визначення з вибраної проблеми "круга" досліджуваних джерел і літератури;

  • вивчення вибраних джерел;

  • підбір, аналіз, синтез, оцінка історичних фактів, процесів, теоретичного і статистичного матеріалу по темі реферату;

  • складання детального плану роботи, тобто структуризація свого дослідження;

  • обробка і систематизація зібраного матеріалу у вигляді карток, конвертів, файлів по розділах і проблемах глав реферату;

  • написання чорнового тексту реферату;

  • авторське рецензування написаного тексту і внесення до нього доповнень, уточнень, усунення технічних друкарських помилок;

  • остаточне редагування, наукове оформлення, макетування і друк тексту реферату;

  • надання автором тексту реферату або його копії на зовнішнє рецензування напередодні усного захисту реферату на практичному занятті з розрахунку: на ознайомлення з рефератом і написання персональній рецензії кожному рецензентові необхідно не менше 1 - 2 дня.

У «Введенні», після вибору теми і формування плану реферату, в першу чергу визначається значущість, важливість (актуальність) проблеми, обґрунтування причини, що спонукала автора узяти саме цю тему, її наукову новизну (її мала дослідженість або не дослідженість, або викликає наукові спори, або має певний науковий і практичний інтерес) і можливість практичного вживання її виводів.

З червоного рядка кожного разу окремо вказується - "Мета реферату -... "і "Завдання реферату -...".

Студентам необхідно знати і пам'ятати, чим конкретніше і ясніше поставлена мета і визначені завдання в цілому по реферату, а потім і по кожній главі, тим якісний вони будуть проаналізовані, узагальнені в рефераті, і, отже, успішніше пройде захист реферату перед групою однокурсників на семінарському занятті або захист дипломного дослідження перед державною екзаменаційною комісією при закінченні вузу.

Чітке формування плану, цілі і завдання наукового дослідження допоможе студентам визначити і показати єство, структуру реферату, етапи роботи і об'єм їх дослідження.

Студент, визначивши у «Вступі» актуальність проблеми, мету і завдання реферату, по всіх основних питаннях підбирає першоджерела, наукову, учбову і публіцистичну літературу.

Неясні і іноземні терміни, поняття бажано виписати на окремі картки і розшифрувати в "Додатку" по спеціальній довідковій літературі, словникам і енциклопедіям.

При підборі необхідної літератури враховується її наукова якість і вигляд видання: документ, монографія, наукова стаття, журнальна або газетна публікація, а також час (рік) і місце (місто, видавництво) видання.

Використання науково-публіцистичних видань з 90-х років XX ст, особливо "наукової" інформації з Інтернету, не гарантують об'єктивності і достовірності їх виводам.

При написанні реферату, особливу обережність слід проявляти з використанням літератури багатолітньої давності і необ'єктивної інформації з сучасних ЗМІ, при автоматичному перенесенні в свій реферат застарілих цифр і висновків або тенденційних партійно-політичних та інших понять, узагальнень, через що в студентській роботі може збільшитися вірогідність помилковою, поверхневою, такою, що грішить багатьма «неточностями», «застарілостями» і «ідеологічними кліше» з точки зору, понятійного апарату.

Входження в проблему прийнято (але не обов'язково) починати з вивчення навчальної літератури, а потім перейти до знайомства з першоджерелами, монографіями, статтями в збірках і наукових журналах, газетах і таке інше.

Ретельний аналіз зібраної інформації, її осмислення у всьому різноманітті, взаємозв'язку і єдності допомагають дослідникам грамотно, аргументовано, логічно досліджувати проблеми кожної глави реферату.

Структурний виклад дослідницьких проблем кожної глави починається з повторення в тексті реферату її точної нумерації і формулювання, як вони написані в плані реферату. При цьому бажано дотримувати зразкову посторінкову (по параграфах або підпунктах) пропорційність об'єму аналізу з кожної проблеми плану реферату. Вірогідність зростання ненауковості дослідження прямо пропорціонально зростає у міру скорочення тексту сторінок і аргументації (доказів) глав реферату, оскільки науковий аналітичний вміст глави буде підмінено описовим, поверхневим, ненауковим перерахуванням фактів або явищ.

В кінці кожного наукового міркування, дослідження, як окремих мікропроблем (абзацу або груп абзаців), так і глав слід робити узагальнювальний(ие) вивід(ы) словами, наприклад: "Звідси витікає, що...", "Отже..., ", "З вищесказаного виходить, що...", "Таким чином...", "У результаті...", "Кінець кінцем ..." і так далі

Основними елементами змістовної частини будь-якої глави реферату, що вимагають аналітичного вивчення і віддзеркалення при дослідженні тієї або іншої наукової проблеми, є:

  • виявлення об'єктивних і суб'єктивних причинно-наслідкових чинників, взаємозв'язки подій, явищ і фактів життєдіяльності людей і їх суспільних об'єднань, соціуму;

  • дослідження видів, форм, процесів, засобів діяльності суб'єктів культурно-історичних (відповідно - філософських, політико-правових, педагогічних і інших) процесів в певний час, з оцінкою його результатів в просторово-часовій послідовності і этнокультурной, соціально-економічною, політичною, правовою, соціологічною і іншій взаємообумовленості;

  • формування теоретичної обгрунтованості і фактологической насиченості, аргументированности досліджуваного історичного, культурологічного, філософського, історичного або іншого процесу, явища;

  • витягання досвіду, уроків, результатів, у тому числі историко-культурологического, філософського, педагогічного, політико-правового і іншого значення досліджених проблем, процесів і подій і узагальнення їх в завершальній частині наукового дослідження;

  • формулювання практичних рекомендацій для втілення їх відповідними посадовими особами державних або муніципальних органів влади, ЗМІ і громадськістю.

Підсумком наукового аналізу, міркувань студента в цілому по реферату є розділ - "Висновок", в якому кожен дослідник узагальнює раніше зроблені по главах і їх підрозділах виводи, показує єство, теоретичне і прикладне значення досліджених подій, фактів, явищ, а також висловлює практичні рекомендації по втіленню окремих результатів дослідженої проблеми в практику особового, суспільного і этнокультурного характеру. «Висновок» повинен відповідати тексту реферату, його цілям і завданням, визначеним в «Введенні».

У розділі плану реферату - «Література» поміщається список використаних джерел і іншої літератури, який оформляється в кінці студентського реферату згідно нормам міждержавних стандартів.

Розділ плану - «Додаток» поміщають після розділу «Література». Додатки, незалежно від їх кількості, в об'єм текстового вмісту реферату не входять, проте посторінковий нумеруються з основним текстом в загальному порядку.

Загальні вимоги до зовнішніх параметрів текстового оформлення реферату

Традиційно прийнято визначати об'єм тексту студентського реферату (без додатка) - приблизно в 22 - 24 сторінки форматом А - 4 написаного або віддрукованого з одного боку сторінки. Друкарський текст набирається на комп'ютері в редакторові Microsoft Word шрифтом Times New Roman, кегль (пт) - 14, міжрядковий інтервал - 1,5. Параметр меж тексту на сторінці: верхнє і нижнее - 20 мм, ліве - 25 мм, праве - 10 мм. Кількість знаків в рядку (з пропусками і розділовими знаками) - 60 - 63 Кількість рядків на сторінці - 38 - 42. Друкарські помилки і виправлення не допускаються. Скорочення слів і словосполук вживаються відповідно до ГОСТ.

Заголовки глав і розділів в плані і в тексті реферату дублюються і друкуються жирним шрифтом 16 пт по центру рядка без крапок в кінці. Розрив слів (знаки перенесень) в заголовках не допускається. Інтервал між заголовком і попереднім текстом - 3 одинарних пропуску, а подальшим текстом - 2 пропуски.

Всі сторінки реферату обов'язково мають бути пронумеровані з титульного аркуша. У загальній нумерації враховуються титульний аркуш, план і додаток, але номер сторінки на титульному аркуші не ставиться.

Оформлення титульного аркуша

Оформлення титульного аркуша включає наступні параметри:

  • повні назви вищестоящого міністерства, якому підпорядкований вуз, і вузу (у тому числі і його структурного підрозділу, а також назва кафедри учбового курсу, по якому пишеться реферат;

  • вигляд роботи (шрифтом в 1,5 разу більше за назву її теми) - Реферат;

  • назва теми (крупними буквами);

  • вихідні відомості про студента, що виконав роботу - номер і шифр групи, прізвище і ініціали імені, по батькові;

  • вихідні відомості про рецензентів з числа студентів - номер і шифр групи, прізвище і ініціали імені, по батькові;

  • вихідні відомості про наукового керівника (викладачі, перевіряючому реферат) - вчену міру, вчене звання, прізвище і ініціали;

  • назва місця (міста) і вказівка часу (роки) написання реферату.

Зразок оформлення титульного аркуша

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ,

Молодежи и спорта УКРАИНЫ

Таврический национальный университет

имени В. И. Вернадского

Севастопольский экономико-гуманитарный институт

Кафедра социально-гуманитарных дисциплин

СтановленИЕ системЫ соцИально-ііедагогИчЕСКОЙ дЕяльностИ в УкраИнЕ

Реферат по дисциплине

«БЕЗОПАСНОСТЬ ЖИЗНЕДЕЯТЕЛЬНОСТИ»

Выполнил(а):

студент(ка) 1 курса ДФО (ЗФО)

направления подготовки «психология»

Прыгунова В.В.

Проверила:

канд.педаг.наук,

С.В. Терницкая

Севастополь

2012

Структурно-графическое оформление реферата

План

Введение Глава 1. _____________(название главы) ____________ Глава 2. _____________(название главы) ____________ Заключение. Литература. Приложение (если есть в реферате).