Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Професійна культура спілкування та діловий етик...docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
20.95 Кб
Скачать
  1. Етика та етикет у взаєминах з клієнтами та партнерами по бізнесу

Однією зі сторін службової етики є взаємовідносини установи з клієнтами та партнерами по бізнесу. Етика та етикет службових взаємин зобов'язують працівників бути однаково ввічливими і уважними до будь-якого клієнта, щиро готовими взяти участь у вирішенні його справ. Від того, як кожний працівник ставиться до людей, з якими він має справу, залежить імідж установи. Думка клієнта або партнера по бізнесу про окремого працівника може стати думкою про фірму взагалі.

Байдуже ставлення до відвідувача з боку працівника фірми викличе роздратування та неприязнь, а це може призвести до втрати вигідного замовлення. Як свідчать психологічні дослідження, у 85 випадках із 100 люди після першого знайомства складають для себе образ людини за її зовнішнім виглядом. Перша хвилина зустрічі є вирішальною у створенні соціального і психологічного портрета, вона визначає характер подальших взаємин. Змінюється така думка потім важко.

Будь-які зустрічі мають починатися вчасно. На всі телефонні дзвінки та листи клієнтів треба обов'язково і своєчасно давати відповідь.

Кожна дія, навіть незначна, врешті-решт, матиме результат. Звичайно, такі вимоги стосуються як працівників установи, так і її клієнтів. Якщо таке ставлення буде однаковим з обох сторін, то й результати від спілкування будуть ефективними для кожної з них. Неабияке значення у взаємовідносинах з клієнтами має зовнішній вигляд працівника установи. На роботі треба бути в діловому костюмі (і чоловікам, і жінкам) спокійного кольору. Гарний та охайний одяг будь-якого працівника підкреслює повагу фірми до тих, з ким вона спілкується.

  1. Етикет у взаєминах з іноземцями

Добре вихована людина почуває себе комфортно в різних ситуаціях. Дотримання нею загальноприйнятих моральних норм та етикету захищає її від помилок і допомагає вільно й продуктивно спілкуватися з іншими. Але коли їй доводиться мати справу з Іноземцями, навіть у неї можуть виникати якісь проблеми. Те, що в одній країні вважається хорошими манерами, в іншій розглядається як ексцентричність.

Якщо з партнером по бізнесу, який представляє іншу країну, доведеться працювати значний час, то необхідно детальніше ознайомитися з історією та культурою цієї країни, прийнятим там етикетом. Якщо ви господар і у вас у гостях перебуває іноземець, то треба створити йому умови, за яких він почувався би зручно. А якщо ви перебуваєте в іншій країні, то слід вирішити для себе, якою мірою ви повинні стати "місцевим".

Відправляючись до іншої країни, слід почитати про звичаї та традиції, які там побутують. Це треба для того, щоб не образити її жителів. Якщо про місцеві звичаї довідатися раніше, то й почуватися можна вільніше, і стосунки з людьми будуть кращими. Висновки • Моральна культура є важливою складовою загальнолюдської культури. Вона відіграє істотну роль у життєдіяльності людини.

• Професійна мораль — це та, що конкретизує загальнолюдські моральні цінності щодо певних професій. • Етикет — складова зовнішньої культури окремої людини і суспільства, в якому вона живе. • Загальноприйняті норми моралі є моральною основою етикету.

• Службовий етикет — це сукупність найбільш доцільних правил поведінки людей на виробництві, в організації, де вони працюють.

• У будь-якій організації поведінка керівника є взірцем для всіх працівників. • Службова етика та етикет на практиці виявляються в єдності, будучи основою культури поведінки і спілкування.