Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа для заочников.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

15

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Затверджено на

Вченій Раді Донату

прот.№_____ від______

Ректор

_____ проф. Акмаєв А.І.

ПРОГРАМА

з дисципліни “Фінанси”

для студентів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

заочної форми навчання

Програма затверджена на

Засіданні кафедри фінансів

Прот. № 1 від 1.09.08

Зав. кафедри фінансів

д.е.н., проф. Кліяненко Б.Т.

Алчевськ

2008

ВСТУП

Предметом вивчення дисципліни “Фінанси” є сукупність економічних відносин з приводу формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів у грошовій формі.

Завдання дисципліни полягає у вивченні сутності, функцій і ролі фінансів у ринковій економіці; закономірностей їх еволюційного розвитку; теоретичних основ державних, корпоративних і міжнародних фінансів; засад функціонування фінансової системи держави.

Основною метою навчальної дисципліни “Фінанси” є формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи. Для досягнення поставленої мети в ході вивчення дисципліни вирішуються такі задачі:

- дати правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин держави, господарства і населення;

- розкрити можливості використання цих закономірностей у практиці фінансової роботи;

- усвідомити роль фінансів в економічній перебудові суспільства в умовах розвитку ринкових відносин.

Міждисциплінарні зв’язки. Фінанси являють собою досить складне багатопланове суспільне явище, яке характеризується різними сутнісними ознаками та формами прояву. як і будь-яке явище, вини можуть розглядатися на різних рівнях узагальнення і деталізації. Звідси походить формування блоку фінансових дисциплін, який можна поділити на 3 рівні: загальна теорія фінансів, характеристика окремих сфер і ланок фінансових відносин (фінанси підприємств, страхова справа, державні фінанси, міжнародні фінанси, фінансовий ринок), характеристика форм фінансових відносин і методів фінансової діяльності (фінансовий менеджмент, страховий менеджмент, бюджетний менеджмент, податковий менеджмент, міжнародні розрахунки, банківські операції, ринок фінансових послуг тощо).

Тема №1 Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів

Фінанси як історична та економічна категорія. Функції фінансів як прояв їх сутності. Розподільча функція та механізм її дії в рин­кових умовах. Первинний і вторинний фінансовий розподіл. Об'єк­ти і суб'єкти фінансового розподілу.

Контрольна функція фінансів. Суспільне призначення фінансо­вого контролю як форми реалізації контрольної функції фінансів. Дискусійні питання щодо суті і функцій фінансів.

Фінансові ресурси, їх суть і призначення. Класифікація фінан­сових ресурсів. Роль і значення централізованих фондів у забезпе­ченні загальнодержавних потреб. Децентралізовані фінансові ре­сурси: суть, склад, роль у фінансуванні потреб розширеного від­творення. Фінансові резерви: види та методи формування. Меха­нізм формування та використання фінансових ресурсів суспіль­ства.

Вплив фінансів на розвиток суспільного виробництва. Роль фінансів у регулюванні вартісних пропорцій народного господарства, галузевої і територіальної структури суспільного виробництва.

Тема №2 Генезис і еволюція фінансів

Історичні передумови виникнення фінансів. Походження терміну «фінанси». Фінанси – продукт наявності держави і товарно-грошових відносин. Еволюція терміну «фінанси».

Взаємозв'язок фінансів з іншими економічними категоріями в процесі вартісного розподілу. Фінанси і ціна. Фінанси і заробіт­на плата. Фінанси і кредит.

Грошовий характер фінансових відносин. Співвідношення між категоріями “фінанси” і “гроші”.

Тема №3 Становлення та розвиток фінансової науки

Еволюція фінансової науки. Основні етапи її розвитку. Період ненаукового стану: від часів Древньої Греції та Риму до кінця середньовіччя.

Другий період розвитку фінансової науки – перехід до наукової обробки: систематизація знань про фінанси італійських, французьких та англійських вчених.

Третій період становлення фінансової науки – раціональний (науковий) – виникнення систематизованої фінансової науки як самостійного напрямку дослідження. Становлення та розвиток класичної теорії фінансів. Розвиток ринкових відносин в економіці, як передумова формування неокласичної теорії фінансів.

Формування і розвиток фінансової науки у СРСР. Загальне та специфічне у розвитку фінансової науки в Україні. Новітні уявлення вітчизняних вчених про розвиток фінансової науки. Сучасна українська фінансова школа.

Тема №4 Фінансовий менеджмент

Управління фінансами. Об'єкти і суб'єкти управління. Функ­ціональні ланки процесу управління фінансами. Стратегічне й оперативне управління. Типологізація та структуризація фінансових систем за територі­альною ознакою і типами економічних систем.

Структурна будова та засади функціонування фінансової системи. Основні принципи побудови внутрішньої структури фінансової системи України. Специфічні ознаки сфер та ланок фінансової системи. Сфери фінансових відносин: міжнародні, державні фінанси, фінанси суб’єктів господарювання і фінанси домогосподарств.

Суть та основні положення організаційної будови фінансової системи. Управління фінансовою системою. Принципи управління фінансами і їхній розвиток в умовах ринкових відносин. Розподіл функцій в управлінні фінансами між органами вищої законодавчої влади.

Функції Президента, законодавчих і ви­конавчих органів влади та управління в галузі загального керів­ництва фінансами. Повноваження Міністерства фінансів і його структур у сфері оперативного управління фінансами. Управлін­ня фінансами на рівні міністерств, відомств, підприємств, домогосподарств. Автоматизовані системи управління фінансами.