Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет вказ мікро сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Методичні вказівки для підготовки до практичних занять з блоку «Витрати виробництва»

Для успішної роботи на семінарських заняттях з даного блоку необхідно перш за все знати, що:

  • витрати виробництва – це всі витрати фірми на виготовлення і продаж даної продукції;

  • розрізняють зовнішні або бухгалтерські (явні) витрати та внутрішні (неявні) витрати;

  • зовнішні витрати – це витрати фірми на придбання ресурсів або доходи власників ресурсів, які повинна забезпечити дана фірма, залучаючи їх до виробництва продукції (наприклад, орендна плата, заробітна плата найманих робітників, плата за сировину, тощо);

  • внутрішні витрати – це витрати на свої власні ресурси, або можливі альтернативні доходи на власні ресурси (наприклад, заробіток, від якого відмовились заради власної справи, відсоток на власний капітал, який задіяно зараз на виробничі цілі, тощо), якими жертвує підприємець;

  • бухгалтерський прибуток – різниця між виторгом від продажу продукції і зовнішніми (явними) витратами;

  • економічний прибуток - різниця між виторгом від продажу продукції і всіма (зовнішніми (явними) та внутрішніми (неявними)) витратами;

  • нормальний прибуток – винагорода підприємцю за його присутність в даній справі, включається до постійних витрат;

  • чистий прибуток – частина бухгалтерського прибутку, що залишається після сплати податків і платежів;

  • в короткостроковому періоді, коли виробничі потужності не змінюються, всі витрати поділяються на постійні і змінні;

  • в довгостроковому періоді змінюються і виробничі потужності, а тому всі витрати є змінними;

  • постійні витрати (FC) – витрати фірми, величина яких не залежить від обсягу виготовленої продукції;

  • змінні витрати (VC) – витрати фірми, величина яких змінюється зі зміною обсягу виготовленої продукції;

  • загальні витрати (ТC) – сума постійних і змінних витрат:

ТC = FC + VC;

  • при Q = 0 змінні витрати є нульовими, а отже ТС = FC;

  • середні постійні витрати (АFC) – постійні витрати фірми, які розраховані на одиницю продукції:

АFC = ;

  • середні змінні витрати (АVC) – змінні витрати фірми, які розраховані на одиницю продукції:

АVC = ;

  • середні загальні витрати (АТC) – сума середніх постійних і середніх змінних витрат:

АТC = АFC + АVC або АТC = ;

  • граничні витрати (МС) – це витрати на виробництво кожної останньої (додаткової) одиниці продукції:

МС = = або МС = (ТС)';

  • крива МС перетинає криві АТС і АVC у точках їх мінімумів;

  • щоб знайти мінімум функції необхідно похідну даної функції прирівняти до нуля;

  • граничний доход (MR) – доход, який приносить остання (додаткова) одиниця продукції:

MR = або MR = (TR)';

  • фірма не буде виготовляти обсяг продукції менший, аніж той, що забезпечує мінімум АVC;

  • відрізок кривої МС вище точки перетину її з кривою АVC (мінімум АVC) є кривою пропозиції фірми;

  • фірма оптимізує свою діяльність (максимізує прибуток або мінімізує збитки) при такому обсязі продукції, коли MR = МС.

Завдання 1.

Роман Олексійович – підприємець-початківець. Минув всього рік після відкриття власної справи. Бухгалтер та економіст, які перевіряли діяльність фірми, одноголосно заявили, що Роман Олексійович – успішний підприємець. Проведіть незалежний аудит, визначивши бухгалтерський та економічний прибуток Романа Олексійовича, та оцініть правильність тверджень найнятих для перевірки спеціалістів.

Роман Олексійович – хороший організатор, дієва особа, а тому знайомі наперебій пропонують йому роботу менеджера у своїх фірмах: так Руденко обіцяє 65 тис. грн. на рік, а Захарченко – 50% від нинішнього бухгалтерського прибутку Романа Олексійовича. Крім того Захарченко вже давно пропонує взяти в оренду за 18 тис. грн. на рік приміщення, яким володіє Роман Олексійович.

На організацію своєї швейної справи Роман Олексійович зняв зі свого банківського рахунку 70 тис. грн. власних заощаджень та ще взяв кредит 50 тис. грош. од. строком на 5 років. За всі ці гроші було придбано обладнання, строк амортизації якого 10 років. Вартість матеріалу оплачувалась замовниками. В цей період кредит можна було взяти під 25% річних та виплачуючи п’яту частину боргу щорічно, а покласти гроші в банк під - 20% річних. Для здійснення діяльності були найняті швачки, яким було виплачено 120 тис. грн. заробітної плати. Загальний річний виторг становив 298,5 тис. грн.

Завдання 2.

Підприємець Браславець займається випічкою хлібобулочних виробів. За місяць він реалізував 3200 буханок хліба за ціною 1,5 грн., 2500 батонів за ціною 1,75 грн. та 800 булочок за ціною 1,1 грн. Витрати на виробництво продукції склали 6800 грн., а на реалізацію – 600 грн. Сумарна величина всіх податків і платежів сягає 40%. Свій підприємницький талант Браславець оцінює в 2000 грн. Обчисліть бухгалтерський, економічний та чистий прибуток підприємця.

Завдання 3.

Середні загальні витрати фірми описуються формулою АТC = 8Q + 150. Запишіть функцію граничних витрат і визначте їх величину за умови виробництва 100 одиниць продукції.

Завдання 4.

Функція середніх змінних витрат певної фірми має вид АVC = 6Q + 2Q2. Постійні витрати на виробництво 10 одиниць продукції становлять 205 грн. Виразіть змінні, загальні, середні постійні і граничні витрати, а також загальний доход як функцію від Q за умови, що одиниця товару коштує 950 грн. Охарактеризуйте стан фірми (величину її прибутків або збитків), якщо фірма виготовляє 20 одиниць продукції.

Завдання 5.

Середні змінні витрати виробництва 15 одиниць продукції становлять 75 грн. Середні постійні витрати при виробництві 30 одиниць продукції становлять 70 грн. При збільшенні випуску продукції до 50 одиниць середні загальні витрати становитимуть 310 грн. Визначте: 1) величину АТС і ТС при виробництві 15 одиниць продукції; 2) величину АVC і VС при виробництві 50 одиниць продукції

Завдання 6.

Про діяльність фірми відомо, що

Q

0

1

2

3

4

5

ТC

320

480

800

1050

1260

1600

Визначте постійні, змінні, середні постійні, середні змінні, середні загальні та граничні витрати. Результати запишіть у табличному вигляді. Обґрунтуйте, при якому обсязі продукції фірма оптимізує свою діяльність.

Завдання 7.

Заповніть таблицю:

Q

FC

VC

ТC

АFC

АVC

ATC

MC

0

210

5

70

10

23

15

22

20

25

42

50

Визначте, за якого обсягу виробництва фірма отримує максимум прибутку, якщо ціна одиниці продукції становить 50 грн. Чому дорівнює цей прибуток?

Завдання 8.

Загальні витрати деякої фірми задано рівнянням ТС = 4000 + 500Q – 40Q2 + Q3. Визначте: 1) обсяг продукції, за якого фірма досягає критичного стану; 2) за якої ціни на продукцію фірми їй доцільно продовжувати виробництво; 3) обсяг продукції та ціну, за яких фірма буде нести мінімальні середні загальні витрати; 4) ціну пропозиції за умови виробництва 25 одиниць продукції.

Завдання 9.

Граничний доход фірми становить 20 грн. Мінімальні середні загальні витрати становлять 11 грн. і досягаються за виробництва 80 одиниць продукції. Мінімальні середні змінні витрати становлять 5 грн. і досягаються за виробництва 20 одиниць продукції. Графік граничних витрат фірми за випуску більше 20 одиниць продукції відображає лінійну залежність між Q і Р. Визначте оптимальний обсяг випуску продукції.

Завдання 10.

Загальні витрати фірми описуються функцією ТС = 200 – 2Q2 +100Q, а функція попиту на її продукцію – Q = 80 – Р. Визначте обсяг продукції та ціну, за яких фірма оптимізує свою діяльність. Охарактеризуйте стан фірми за даних умов, тобто величину прибутків або збитків.