Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет вказ мікро сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Методичні вказівки для підготовки до практичних занять з блоку «Ринкова рівновага та її зміни »

Для успішної роботи на семінарських заняттях з даного блоку необхідно перш за все знати, що:

  • ринкова рівновага – це збіг певної величини попиту на товар чи послугу з певною величиною пропозиції, тобто ситуація, за якої QD = QS, а РD = РS. Отже, щоб знайти параметри рівноваги необхідно прирівняти функцію попиту до функції пропозиції;

  • при зміні ціни даного товару ні попит, ні пропозиція не змінюються, а рівновага порушується;

  • якщо ціна зростає, то QD зменшується, а QS зростає. Виникає ситуація встановлення «ціни підлоги», за якої QD < QS. В результаті на ринку маємо надлишок товару, розмір якого QS- QD;

  • якщо ціна знижується, то QD зростає, а QS зменшується. Виникає ситуація встановлення «ціни стелі», за якої QS < QD. В результаті на ринку маємо дефіцит товару, розмір якого QD - QS;

  • введення дотації призведе до збільшення пропозиції (а, отже, до зсуву кривої пропозиції праворуч) і зменшення рівноважної ціни. Щоб отримати нове рівняння пропозиції, необхідно виразити стару ціну через нову. Наприклад, при введенні дотації в розмірі х грошових одиниць на ринку певного товару з початковою функцією пропозиції QS = – c + dP нова функція пропозиції буде мати вигляд QS1 = - с + d(Р1 + х). Якщо ж дотація вводиться в розмірі х%, то нова функція пропозиції буде мати вигляд QS1 = - с + dР1 × ;

  • введення податку зменшує пропозицію(а, отже, до зсуву кривої пропозиції ліворуч) і збільшення рівноважної ціни. Щоб отримати нове рівняння пропозиції, необхідно виразити стару ціну через нову. Наприклад, при введенні податку в розмірі х грошових одиниць на ринку певного товару з початковою функцією пропозиції QS = – c + dP нова функція пропозиції буде мати вигляд QS1 = - с + d(Р1 - х). Якщо ж податок вводиться в розмірі х%, то нова функція пропозиції буде мати вигляд QS1 = - с + dР1 : ;

  • сума податкових надходжень до держбюджету розраховується як добуток суми податку і рівноважної кількості товару (площа прямокутника Р1Е1АРА):

Т = S Р1Е1АРА= t × Qo;

  • частину цієї суми сплачують споживачі, іншу частину сплачують продавці. Доля оподаткування, яку несуть споживачі, (площа прямокутника Р1Е1ВРо) = (Р1 - Ро) × Q1. Доля оподаткування, яку несуть продавці, (площа прямокутника РоВАРА) = (Ро – РА) × Q1 або Т - (Р1 - Ро) × Q1;

  • площа трикутника Е1ЕоА означає втрати суспільства від введення податку. Їх можна обчислити як 1/2(Р1 – РА) ×(Qo - Q1);

  • розрізняють цінову еластичність попиту, перехресну еластичність попиту і еластичність попиту за доходом;

  • цінова еластичність попиту – це процентна зміна величини попиту, яка викликана однопроцентною зміною ціни даного товару:

EDP =

  • розрізняють дугову цінову еластичність попиту і лінійну (або еластичність попиту в точці);

  • дугова еластичність попиту вимірюється в центральній точці інтервалу певного відрізку кривої попиту і розраховується за формулою:

EDP =

  • лінійна еластичність попиту вимірюється в точці кривої попиту (в тому числі і в точці рівноваги) і розраховується за формулою:

EDP =

  • за аналогічними формулами розраховується і дугова та лінійна еластичність пропозиції;

  • за лінійної кривої попиту у точці ринкової рівноваги EDP = - b ;

  • попит еластичний, якщо > 1, нееластичний, якщо < 1, одиничної еластичності, якщо = 1, абсолютно еластичний, якщо , абсолютно нееластичний, якщо 0;

  • перехресна еластичність попиту – це чутливість попиту на один товар до зміни ціни на інший:

EXY = ;

  • для товарів-субститутів EXY > 0, для товарів-комплементів - EXY < 0;

  • еластичність попиту за доходом – це чутливість попиту до зміни доходу:

EDI = ;

  • для нормальних товарів EDI > 0, для товарів нижчої категорії EDI < 0, для предметів першої необхідності 0 < EDI < 1, для предметів розкоші EDI > 1;

  • надлишок споживача – це вигода споживача від купівлі товару за рівноважною ціною. В умовах лінійної кривої попиту розмір надлишку споживача = SPoPmaxE = 1/2 (Рmax – Po) × Qo;

  • надлишок виробника це вигода виробника від продажу товару за рівноважною ціною. В умовах лінійної кривої попиту розмір надлишку виробника = SPoPminE = 1/2 (Рo – Pmin) × Qo;

  • площа прямокутника РoЕQo0 символізує виручку продавців (TR) від продажу рівноважної кількості товару за рівноважною ціною: TR = Рo × Qo;

  • площа трапеції 0PminЕ Qo символізує витрати виробника (ТС) і підраховується за формулою ТС = 1/2 (Pmin+ Рo) × Qo.

Завдання 1.

Покажіть схематично зміну рівноваги на ринку яблук під впливом зазначених нижче подій. Охарактеризуйте зміни попиту, пропозиції, рівноважної ціни і рівноважного обсягу. Визначте фактор, який викликав зміни.

    1. Ціни на банани знизились на 20%.

    2. В поточному році був неврожай яблук.

    3. Лікарі стверджують, що споживання яблук і яблучного соку дуже корисно при лікуванні безліч хвороб.

    4. Зросла заробітна плата сільськогосподарських робітників.

    5. Ціни на яблука зросли на 20%.

Завдання 2.

Функція попиту на певний товар має вигляд QD = 80 – 0,5P, а функція пропозиції - QS = 2Р – 40. Визначте параметри ринкової рівноваги та продемонструйте ситуацію графічно.

Завдання 3.

Функція попиту на певний товар має вигляд QD = 40 – 0,5P, а функція пропозиції - QS = 2Р – 20. Визначте параметри ринкової рівноваги. Розрахуйте розмір дефіциту або надлишку товару, якщо на ринку централізовано встановлено ціну на рівні: а) 22 грн., б) 25 грн. Ситуацію продемонструйте графічно.

Завдання 4.

Функція попиту на певний товар має вигляд QD = 40 – 2P, а функція пропозиції - QS = 2Р – 20. Визначте: 1) параметри ринкової рівноваги; 2) величину надлишку споживача і надлишку виробника. Ситуацію продемонструйте графічно.

Завдання 5.

Функція попиту на певний товар має вигляд QD = 140 – 2P, а функція пропозиції - QS = 4Р – 40. 1) Визначте параметри ринкової рівноваги. 2) Обчисліть коефіцієнт цінової еластичності попиту в точці рівноваги.

Завдання 6.

Після підвищення ціни пшениці з 80 до 120 грн. за центнер обсяг попиту на неї впав зі 120 до 100 центнер. Визначте коефіцієнт дугової еластичності попиту.

Завдання 7.

Функція попиту на телевізори представлена формулою QD = 5230 – 2 Р, а функція пропозиції - QS = 3Р – 2620. Визначте: 1) Параметри ринкової рівноваги; 2) Параметри нової рівноваги після рішення уряду про введення додаткового податку на виробництво телевізорів в розмірі 20% від ціни товару, який буде сплачуватися виробником; 3) Суму податку, який надійшов до державного бюджету; 4) Долю податку, яку сплатили покупці. Кожний пункт проілюструйте графічно.

Завдання 8.

Попит на маргарин описується рівнянням: QD = 10 - Р, а пропозиція – Qs = 4Р - 5 (де Р вимірюється в грн., Q - у тоннах). Через зниження ціни на вершкове масло величина попиту на маргарин змінилася на 10 % за кожного значення ціни. Одночасно, через підвищення ціни на молоко пропозиція маргарину змінилася на 20% за кожного значення ціни.

  1. Визначте нові функції попиту і пропозиції маргарину.

  2. Розрахуйте абсолютні зміни рівноважної ціни і рівноважного обсягу продажу маргарину.

Завдання 9.

Попит населення певної країни на сіль постійний і становить 500 пудів. Чумаки погоджуються привезти 1200 пудів, якщо ціна становитиме 12 гривень за пуд. Та якщо ціна впаде до 9 гривень за пуд солі, чумаки привезуть на продаж лише 150 пудів солі.

Визначте:

1. Скільки солі повинні привезти та продати чумаки, щоб ринок солі для даної території знаходився в стані рівноваги?

2. Функцію пропозиції солі, за умови, що вона лінійна.

3. Чому дорівнює рівноважна ціна 1 пуду солі? Знайдіть відповідь аналітично і графічно.

4. Які економічні наслідки матиме примусове встановлення органами влади ціни на сіль на рівні 11 гривень за пуд? Зробіть відповідні розрахунки.

Завдання 10.

Функція попиту на товар Х задана рівнянням: QD=65 - 0.2Px + 0.03Py + 0.001I, де QD - обсяг попиту, Px – ціна товару Х, Py – ціна товару У, І - доход споживача. Відомо також, що Рx = 100 грн, Рy = 500 грн, І = 100 000 грн.

Визначте:

1. Величину попиту на товар Х за даних вихідних умов.

2. Значення коефіцієнта еластичності попиту за ціною на товар Х та охарактеризуйте вид товару Х.

3. Значення коефіцієнта еластичності попиту за доходом та охарактеризуйте вид товару Х.

4. Значення коефіцієнта перехресної еластичності попиту та охарактеризуйте вид товару Х.

5. Підрахуйте частку доходу, витраченого на придбання товару Х.

Завдання 11.

На ринку яблук встановилася рівновага при Р = 3 та Q = 15. При цьому коефіцієнт прямої еластичності попиту дорівнював = - 0.06, а коефіцієнт прямої еластичності пропозиції = + 0.12.

Визначте, якою буде ціна яблук, якщо попит на них збільшиться на 10%., а їх пропозиція зросте на 8%, маючи на увазі, що в межах вказаних змін попиту та пропозиції їх графіки мають лінійний вигляд.

Завдання 12.

Ціна білету на проїзд в маршрутному таксі становить 1 грн. Щоденно даним маршрутом користується 1,5 млн. пасажирів. Коефіцієнт еластичності попиту на дану послугу становить 0,2. Мерією міста прийнято рішення про підвищення плати за проїзд в маршрутних таксі до 1,5 грн. Визначте, як зміниться виручка автопарків внаслідок даного рішення.

Завдання 13.

Функція попиту на товар QD =7-Р, функція пропозиції Qs =-5+2Р. Держава ввела акцизний податок у розмірі 1,5 грн. на одиницю товару. Як розподіляється цей податок між споживачами і виробниками? Рішення подайте в аналітичному і графічному вигляді.

Завдання 14.

Відомо, що функції попиту і пропозиції лінійні. Функція пропозиції QS = 4Р – 80. Надлишок споживача на 20% менший, ніж надлишок виробника. Визначте:

1) функцію попиту.

2) зміни надлишків споживача і виробника та їх наслідки для суспільства, якщо на ринку буде встановлено ціну 80 грош. од.

3) коефіцієнт еластичності попиту в точці рівноваги, яка досягається при Q0= 200.

Покажіть розглянуту ситуацію графічно.

Завдання 15.

Визначте коефіцієнт еластичності попиту за доходом на товар Х та охарактеризуйте цей товар. Відомо, що після зниження ціни на даний товар на 8% виторг продавців підвищився на 15%, а цінова еластичність попиту вище еластичності попиту за доходом на 150%.

Завдання 16.

Покажіть схематично, які зміни відбудуться на ринках цукрових буряків, цукру, карамелі, наповнювачів для карамелі і упаковки для карамелі внаслідок гарного врожаю цукрових буряків.

Завдання 17.

Продукція на ринку продається трьома виробниками, функції пропозиції яких: Qs1 = Р – 10; Qs2 = 2Р – 10; Qs3 = 3Р – 21. Визначте галузеву цінову еластичність пропозиції, якщо ціна дорівнює 8 грн.

Завдання 18.

Визначте характер товару, якщо зростання доходу споживача з 600 до 820 грн. привело до збільшення споживання даного товару з 15 до 18 одиниць.

Завдання 19.

Функція попиту має вигляд QD =36 - 2Р. Визначте ціну, за встановлення якої цінова еластичність попиту становить 0,8.

Завдання 20.

Визначте коефіцієнт перехресної еластичності і характер товарів, якщо зростання ціни на товар А з 45 до 58 грн. продаж товару В зменшився від 10500 до 10200 одиниць.