Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд_4_УСР_11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

Складові соціальних потреб в суспільстві

Потреби в охороні материнства і дитинства, соціальної підтримки інвалідів і осіб старшого віку

Потреби в прилученні до цінностей світової цивілізації

Потреби в запобіганні соціальних конфліктів, підтримці миру та злагоди

Потреби в збереженні національної культури і національних традицій, охороні пам'ятників

Потреби в відновленні навколишнього середовища

Рис.4.3.Складові соціальних потреб в суспільстві

У більш широкому плані до суспільних відносять потреби всього народу, усієї нації, усіх людей у культурі, освіті, здоров’ї, фізичній культурі і спорті, праці і відпочинку, соціальному захисті.

Одна із складних проблем теорії і практики соціальних потреб — необхідність раціонального сполучення рівнів задоволення особистих, сімейних, колективних, суспільних потреб, що багато в чому суперечливі.

У країнах з централізованою економікою досить часто суспільні, а точніше, державні потреби домінують над особистими.

Але, як співвідносяться між собою різні потреби, які з них більш важливі, а які менш важливі для людей, немає і не може бути спільної точки зору. У кожної людини, кожної групи людей є свої явно чи неявно виражені пріоритети, шкали переваг. Одним важливіше всього здоров'я, харчування, одяг, житло, іншим — багатство у вигляді грошей, речей, майна, третім — захоплююча робота, цікаве проведення часу, четвертим — популярність, слава, положення в суспільстві.

Проте, ще раз нагадаємо, що соціальні потреби задовольняються організаційними зусиллями членів суспільства за допомогою соціальних інститутів. Задоволення цих потреб забезпечує соціальну стабільність і суспільний прогрес, незадоволення — породжує соціальні конфлікти, що являють загрозу соціальній безпеці.

Багато вчених намагалися і намагаються розташувати різноманітні потреби людей у певному порядку, розкласти, як кажуть, «по поличках» і в

той же час по сходинках їхньої значимості, важливості, тобто побудувати ієрархію потреб. Найбільш визнаною у світі вважається ієрархія потреб, запропонована американським психологом А. Маслоу, у вигляді піраміди, що складає з 5 ступіней (Див.Рис. 4.2 ).

I - фізіологічні;

II-безпеки житєдіяльності;

III – дружби, любові, спілкуванні;

IV - поваги, визнання і сторонньої оцінки;

V – самореалізації.

V

життєво-

необхідні

IV

соціальні

III

II

I

Рис.4.4. Піраміда людських потреб за Маслоу(розроблена в 40-х роках ХХ століття).

Проте, наскільки представлена структура універсальна і чи вичерпно вона відбиває уяву людей про важливість тих чи інших потреб, судити важко. Наведена вище коротка класифікація суспільних потреб підтверджує цю думку. Тим більше, що за кожною назвою ховається потреба, яка по - різному розуміється різними людьми і по-різному задовольняється і на різному рівні в порівнянні з нормативно-визначенними значеннями.