Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0279115_13A7F_bereziy_z_a_korporativnye_prava_u...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

7.Вирішення спорів, повязаних з корпоративним правом та корпоративними відносинами

Проблема розгляду корпоративних спорів є надзвичайно актуальною.

Екстреним заходом є прийняття Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів” від 15.12.2006 року.

Корпоративні спори віднесено до юрисдикції підвідомчості Господарських судів, запроваджено виключну підсудність таких справ за місцем знаходження юридичної особи.

Так відповідно до ст.12 Господарсько-процесуального кодексу України, господарським судам підвідомчі серед інших справ, справи що виникають з корпоративних відносин, у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами)господарських товариств, що пов’язані зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

Невизначеність законодавства, що регулює корпоративні відносини, породжує багато судових справ, а також непередбачувані судові рішення. Адже важливе питання корпоративних прав та корпоративних відносин регулюються підзаконними нормативними актами. Однак такі підзаконні нормативні акти не застосовуються суддями при розгляді справ, оскільки суперечать положенням закону.

На жаль на сьогоднішній день відсутній закон „Про акціонерні товариства”, проекти якого неодноразово подавалися до Верховної ради, але були відхилені. Полегшила б роботу судів розробка і прийняття Закону „Про товариства з обмеженою відповідальністю” і звичайно не абиякий ефект в роботі судів відігравав би оновлений Закон України „Про господарські товариства, що прийнятий в 1991 році і норми якого вже давно застаріли і не відповідають сучасним вимогам.

8. Висновки

Отже, підсумовуючи вищенаведене, можна сформулювати низку наступних пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства України в сфері корпоративного права та корпоративних відносин в Україні:

  1. Відобразити поняття корпоративного права в Цивільному кодексі України окремою нормою.

  2. Сформувати ефективну систему реєстрації юридичних осіб та спрощений порядок реорганізації юридичних осіб.

  3. Зробити більш доступною інформацію про Товариства.

  4. Розробити спеціальний Закон „Про товариства з обмеженою відповідальністю”.

  5. Прийняти Закон „Про акціонерні товариства”.

  6. Посилити систему контролю за учасниками корпоративних відносин.

  7. Встановити відкритий доступ нотаріусів до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та отримання таких відомостей через мережу „Інтернет” безкоштовно.

  8. Врегулювати питання, що стосуються установчих документів, шляхом розробки та затвердження примірного статуту (включаючи всі необхідні відомості, передбачені чинним законодавством).

  9. Встановити особисту відповідальністю виконавчого органу Товариства за прийняті рішення, що суперечать чинному законодавству.

  10. Вдосконалити процедуру скликання та проведення загальних зборів Товариств (оскільки вона є дуже складною, недоступною учасникам корпоративних відносин), в т.ч. скоротити строк повідомлення учасників Товариства про скликання зборів та надати можливість учаснику Товариства голосувати до проведення зборів або після їх проведення.

  11. Створити дієву систему захисту Товариств від легальних чи нелегальних захватів корпоративного контролю.

  12. Введення спрощеного режиму оподаткування та звітування для юридичних осіб.

  13. Застосування пільгових податків щодо спадкування корпоративних прав певною категорією спадкоємців (неповнолітніх, дітей-сиріт та напівсиріт).

  14. Здійснювати комплексне регулювання корпоративних відносин в Україні у взаємозв’язку з усіма іншими галузями права (в т.ч. податкового, сімейного, адміністративного, фінансового, кримінального).

  15. Виведення з застарілих норм, що регулюють корпоративне право та корпоративні відносини, та заміна їх новими мобільними нормами, що відображає дійсність.

  16. Забезпечити прозорість бізнесу та Товариств, створення ефективної системи інформації про Товариства.

  17. Викласти всі правові норми, що регулюють корпоративне право та корпоративні відносини в чіткій, доступній та зрозумілій формі, усунення двоякість розуміння Закону.

  18. Створити такі правові моделі поведінки учасників корпоративних відносин, які зможуть зупинити витік капіталу за межі України.

  19. Систематизувати норми права, що регулюють корпоративне право та корпоративні відносини в Україні, в єдиний нормативний документ (наприклад кодекс).