Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 40.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.57 Mб
Скачать

Злиття світлових миготінь

Як критеріальну визначають середню величину показників окремо для кожного ока.

Дослідження лінійного окоміру. З метою дослідження точності лінійного окоміру використовують окомірну лінійку Гальтона. Поставивши на певну поділку один з бігунків лінійки, досліджуваному пропонують рухами протилежного бігунка спочатку від центра лінійки до її краю, а потім від краю до центру установити відрізок аналогічний за розмірами заданому. Визначення проводять 10 разів (по 5 разів у кожній спробі). Реєструють середню помилку у відтворенні відстані, що була задана.

Визначення м’язово–суглобової чутливості. Прикріпивши кінематометр Жуковського до руки, яка зігнута у ліктьовому суглобі під кутом 90°, необхідно запропонувати досліджуваному розігнути руку, а потім з максимально можливою точністю повернути у вихідне положення. Дослідження проводять 3 рази. Реєструють середню помилку в ході відтворення заданого положення у просторі.

Дослідження координації рухів. Досліджуваному пропонують зручно розміститися перед тремометром і, взявши у руку спеціальний щуп, з максимальною точністю та середньою швидкістю провести його по прорізях лабіринтів, намагаючись не зачіпати країв. Дослідження повторюють 3 рази. Реєструють число дотиків та інтегральний показник координації рухів, який розраховується шляхом ділення числа дотиків на час, що був витрачений на проходження лабіринтів.

Визначення м’язової сили та м’язової витривалості. Рівні м’язової сили та м’язової витривалості визначають з використанням відповідно кистьового та ртутного динамометрів. У першому випадку в ході дослідження необхідно запропонувати досліджуваному з максимально можливою силою стиснути прилад, в другому - досліджуваному слід запропонувати якомога довше підтримати зусилля, яке дорівнює 1/2 або 2/3 від максимальної м’язової сили (див. Тему № 32, мал. 32.1).

На підставі даних трьох вимірювань реєструють максимальний результат визначення м’язової сили та тривалість підтримування визначеного заздалегідь м’язового зусилля.

Додаток 2

Навчальна інструкція з методики гігієнічної оцінки функціональної готовності дитини до вступу в школу

Оцінка функціональної готовності дітей до вступу в школу передбачає проведення експрес–оцінки функціональних можливостей організму та поглибленого психофізіологічного обстеження вищої нервової діяльності кожної окремої дитини.

Експрес–оцінка функціональної готовності дитини до вступу в школу

Експрес–оцінка функціональної готовності дитини до вступу та систематичного навчання у школі проводиться на підставі результатів виконання комплексного психофізіологічного тесту Керна–Ірасека, показників дослідження якості звуковимови та точності координації рухів.

Тест Керна–Ірасека складається з трьох завдань: 1) малювання людини; 2) перемальовування короткої фрази з 3 – 4 слів; 3) перемальовування групи крапок. Кожне завдання оцінюється у балах (найкраща оцінка – 1 бал, найгірша – 5 балів). Сума даних виконання окремих завдань є загальним результатом дослідження.

Перше завдання полягає в тому, що дитина повинна намалювати фiгуру людини без будь–яких установок з боку дослідника, друге – в тому, що дитина копiює фразу з трафарету, який виготовлений заздалегідь і вміщує просту коротку фразу, наприклад: “Він їв суп” або “Вона пила сік”, третє – в тому, що дитина протягом 1 хвилини дивиться на трафарет, а потiм намагається вiдтворити форму розстановки i кiлькiсть крапок на листi паперу. Критерії загальної оцінки результатів тестування: висока готовність до навчання у школі – до 5 балiв, середня готовність – 6 – 10 балiв, низька готовність – понад 11 балiв.

Оцінка якості та чистоти звуковимови проводиться під час словесного відтворення слів, що достатньо важко артикулюються, таких як: рак, чапля, яйце, сокира, лопата, стілець, газета, зима, мишка, риба, чайка, ключ.

Точність координації рухів і, отже, готовність до сприйняття навичок письма, визначають за допомогою тесту “Вирізання кола”. Дитинi пропонують картку, на якiй зображенi сім кiл, що розташованi на вiдстані 1 мм одне від одного. Середнє коло вiдмiчено потовщеною лiнiєю i має дiаметр, який дорівнює 50 мм. Майбутній школяр повинен вирiзати коло за потовщеною лiнiєю протягом 1 хвилини. Вiдрахунок часу розпочинається з того моменту, коли ножицi доторкнуться до потовщеної лiнiї. Оцінюють час та якість виконання тесту.